Hobby de CEO. Alexandru Stoinea, General Manager, ASBIS Romania: Disciplina cred că este principala legătură între sporturile pe care le practic şi afaceri

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 06 septembrie 2023 195 afişări

Hobby de CEO. Alexandru Stoinea, General Manager, ASBIS Romania: Disciplina cred că este principala legătură între sporturile pe care le practic şi afaceri

„Lasă-ţi ego-ul la uşă!” este regula după care se ghidează general managerul ASBIS Romania deopotrivă de salteaua de jujitsu, în sala de crossfit sau la birou. Cu o carieră de 17 ani în IT, care include atât poziţii în companii locale, cât şi internaţionale, dar şi o experienţă de antreprenoriat, Alexandru Stoinea a preluat în luna mai a acestui an conducerea operaţiunilor ASBIS Romania, subsidiara locală a distribuitorului de produse IT&C ASBISc Enterprises PLC. El îşi propune să continue dezvoltarea businessului principal al ASBIS Romania, divizia de volume şi VAD, şi să crească în continuare vizibilitatea brandurilor de consumer şi disponibilitatea lor pe piaţă. Între brandurile care se regăsesc în portofoliul companiei se numără Bang & Olufsen, SteelSeries, Midea, Loewe sau Razer.

Alexandru Stoinea este licenţiat în economie şi urmează în prezent un program de Executive MBA de la Quantic School of Business and Technology din Washington.

Înfiinţată în 1998 ca filiala locală a ASBISc Enterprises PLC, ASBIS Romania este distribuitor cu valoare adăugată, OEM şi furnizor de soluţii IT, IoT, AI. Compania este specializată în distribuţie cu valoare adăugată (VAD), soluţii de piaţă B2B şi distribuţie de produse ITC de la furnizori globali. Cooperând cu liderii din industria IT, echipele de experţi ale companiei configurează produse hardware şi elemente software, servicii bazate pe cloud şi tehnologii pentru a crea soluţii comerciale viabile şi atractive. De-a lungul celor 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală, firma şi-a consolidat diviziile VAD, Volume Distribution şi Consumer şi a diversificat portofoliul de produse, soluţii şi branduri, inclusiv prin introducerea unor mărci proprii, cum este cea de produse electronice inteligente AENO. În 2022, ASBIS Group a înfiinţat o nouă divizie, de roboţi colaborativi (coboţi), care are o echipă locală dedicată din România, formată din cinci persoane.

În 2022, firma a înregistrat o cifră de afaceri netă de aproape 234 de milioane de lei, faţă de 226 milioane de lei în 2021, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

1. Ce hobby aveţi şi cât timp îi dedicaţi? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?

Am mai multe hobbyuri, principalele, pe care le practic în fiecare zi, sunt jujitsu brazilian (BJJ) şi crossfit. Jujitsu practic de cel puţin şase ani. Acum mulţi ani m-am uitat prima oară la un meci de MMA şi m-a atras o componentă a luptei pe care nu o mai văzusem: lupta la sol. Apoi am început să practic diverse sporturi de contact: kickbox, box, MMA şi, în timp, am rămas la jujitsu. De doi ani şi jumătate am descoperit crossfitul, care mi-a schimbat complet imaginea despre ce înseamnă să fii în formă. După ce am descoperit crossfitul a început să mă atragă din ce în ce mai mult orice activitate care necesită anduranţă şi aşa am început să alerg aproape săptămânal afară, pe teren accidentat, între 5 şi 10 km.

2. Ce corespondenţe există între acest hobby / sport şi afaceri?

Disciplina cred că este principala legătură între sporturile pe care le practic şi afaceri. Ca să îţi îmbunătăţeşti o tehnică în jujitsu sau ca să termini un antrenament de crossfit într-un anumit timp ai nevoie de un plan de acţiune, de execuţie şi de repetare. De cele mai multe ori nu îţi iese din prima, dar faci asta ori de câte ori este nevoie până când îţi atingi obiectvul. Pentru asta ai nevoie de disciplină.

3. Este practicarea unui hobby benefică pentru relaţiile de afaceri / pentru afacere?

Sigur că da. Te ajută să te relaxezi şi câteva ore te poţi detaşa de problema pe care o ai sau de decizia pe care trebuie să o iei. Apoi, după ce te-ai detaşat, poţi privi totul mai limpede.

4. Ce beneficii are hobby-ul pentru dvs.?

Atât BJJ-ul cât şi crossfitul pot fi foarte solicitante dacă sunt practicate la intensitate mare. Eu le fac la intensitate mare şi în fiecare dimineaţă. Astfel, până la ora 9 eu deja am făcut ceva foarte greu. În restul zilei, totul este uşor în comparaţie cu ce am făcut deja.

5. Există reguli aplicabile în hobby şi în afaceri? Dacă da, care?

Cu siguranţă sunt multe reguli care au aplicabilitate în afaceri şi hobby-uri. Regula pe care o urmez eu pe salteaua de jujitsu, în sala de crossfit sau în biroul ASBIS: Lasă-ţi ego-ul la uşă!

6. Care sunt regulile obligatorii în sport/ hobby şi afaceri?

Respectă-i pe cei din jurul tău, fii consecvent, cere mai mult de la tine şi nu rămâne în zona de confort.

7. Ce tip de sport / hobby nu aţi practica niciodată? De ce?

Ceva ce implică motociclete. Nu m-au atras niciodată. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.