E simplu: HDTV WiFi

Postat la 13 iunie 2006 1 afişăre

Tehnologia Wireless Fidelity (WiFi), utilizata pana acum in special pentru conectarea fara fir a calculatoarelor portabile la Internet, ar putea fi si solutia salvatoare pentru ca semnalul TV de inalta definitie (HDTV) sa ajunga la clienti in conditii mai bune.

Tehnologia Wireless Fidelity (WiFi), utilizata pana acum in special pentru conectarea fara fir a calculatoarelor portabile la Internet, ar putea fi si solutia salvatoare pentru ca semnalul TV de inalta definitie (HDTV) sa ajunga la clienti in conditii mai bune.

 

Transmiterea de imagini in standard de inalta definitie, lansata in Asia de cativa ani si aflata abia la inceput in Europa, da batai de cap jucatorilor din aceasta piata in principal din cauza volumului mare de date care trebuie transferate pana la domiciliul clientului.

 

In Statele Unite, furnizori de televiziune prin cablu precum AT&T si Verizon Wireless au investit deja miliarde de dolari pentru ca retelele lor sa poata transmite semnalul TV de inalta definitie folosind cablul coaxial, acelasi prin care ajungeau si pana acum programele TV in casele abonatilor. Problema principala este ca o cantitate mai mare de date trebuie sa fie transferata folosind acelasi suport ca si pana acum. Operatorii de cablu au facut un "tuning" al retelei, instaland de-a lungul cablurilor coaxiale echipamente speciale, switch-uri, care fac legatura intre un grup de abonati dintr-o zona si nodul principal de unde provine semnalul. Dar, s-ar putea ca operatorii americani sa fie pusi in situatia de a se vedea in curand si cu banii investiti, si cu problema nerezolvata, pentru ca, chiar si in cazul dezvoltarii retelei, ea va face fata cu greu utilizarii mai multor televizoare din aceeasi casa simultan. 

 

O noua abordare vine de la compania californiana Airgo Networks, care propune ca solutie mutarea switch-urilor chiar in casele oamenilor, acestea urmand sa "difuzeze" semnalul TV printr-o varianta imbunatatita a tehnologiei fara fire WiFi. Deja doi producatori chinezi de echipamente pentru transmisiuni TV (set top box-uri) au anuntat ca vor folosi tehnologia.

 

Primele prototipuri de tip WiFi-N, nume provenit de la viitorul standard tehnologic 802.11n, sunt deja puse in vanzare in Japonia si Statele Unite si permit un trafic de date de 5 ori mai mare decat puteau suporta pana acum retelele WiFi, atingand acum un maxim de 240 mbps.

 

Pana recent, retelele WiFi erau vazute ca o buna alternativa la cablul coaxial, in special in cazul folosirii pentru conectarea la Internet a calculatoarelor portabile. Acum insa, analistii se asteapta ca tot aceasta tehnologie sa devina o solutie pentru transmiterea semnalului video.

 

Vivek Pathela, vicepresedinte al companiei producatoare de componente wireless Netgear, spune ca producatorii de televizoare testeaza de mai mult de un an standardul 802.11n. "Au depus foarte mult efort pentru a trece la sisteme de transmisie fara fire pentru ca asta va permite de exemplu sa folosesti un singur recorder digital pentru mai multe televizoare aflate in aceeasi casa".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
E simplu: HDTV WiFi
/business-hi-tech/e-simplu-hdtv-wifi-1006164
1006164
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.