Cine este omul despre care puţini ştiu că a ajutat la construirea celor mai celebre reţele sociale din lume precum LinkedIn, OpenAI, Facebook sau AirBNB

Postat la 18 noiembrie 2023 142 afişări

Cine este omul despre care puţini ştiu că a ajutat la construirea celor mai celebre reţele sociale din lume precum LinkedIn, OpenAI, Facebook sau AirBNB

De numele lui Garrett Hoffman se leagă, în diverse feluri, unele dintre cele mai cunoscute platforme şi reţele sociale din lume, indiferent că a fost investitor, membru al boardului sau cofondator al acestora. Vorbim de LinkedIn, OpenAi, Facebook sau Airbnb. Cum a decurs parcursul său profesional?

Născut în 1967, în Statele Unite, una dintre primele pasiuni ale lui Reid Garrett Hoffman a fost gamingul. A urmat cursurile Universităţii Stanford, cu o diplomă de licenţă în Ştiinţa Sistemelor Simbolice şi a Ştiinţei Cognitive, iar mai târziu şi-a luat diploma de master în filosofie.

El şi-a început cariera în 1994, în cadrul companiei Apple, unde a luat parte la dezvoltarea serviciului online eWorld. S-a angajat apoi la Fujitsu, înainte de a cofonda, în 1997, platforma de dating SocialNet.com, care nu a avut succes, dar a fost, totuşi, socotită de unii drept prima platformă socială. În paralel cu activitatea în acest business a fost şi membru al boardului în compania PayPal, unde şi-a continuat activitatea, începând cu anul 2000, din rolul de COO.

La doi ani distanţă, alături de alţi doi colegi din SocialNet, antreprenorul a pus bazele companiei LinkedIn. Lansată în 2003, platforma s-a numărat printre primele reţele sociale orientate spre zona de business. În primii patru ani Hoffman a deţinut funcţia de CEO, trecând ulterior în poziţia de preşedinte executiv.

Sub conducerea sa, businessul a cunoscut o creştere abruptă, listându-se la bursă în 2011. După alţi cinci ani, LinkedIn a primit o ofertă de achiziţie în valoare de peste 26 de miliarde de dolari din partea Microsoft, companie căreia Hoffman i s-a alăturat în consiliu.

El s-a implicat, de asemenea, activ şi în domeniul inteligenţei artificiale, numărându-se printre investitorii fondatori ai OpenAI.

Anul trecut a pus, de asemenea, bazele Inflection AI, un startup menit să dezvolte produse software AI care să îmbunătăţească comunicarea dintre oameni şi computere.

Ca investitor, el a pariat şi pe numeroase platforme cunoscute, precum Facebook şi Airbnb.

Este, totodată, autor/coautor al mai multor cărţi din zona de antreprenoriat şi management, printre care „The Start-Up of You”, „The Alliance” şi „Blitzscaling”.

Anul acesta a lansat o nouă carte, „Impromptu: Amplifying Our Humanity Through AI”, pe care a susţinut că a scris-o folosind AI-ul ChatGBT.

În paralel cu toate activităţile de business, Hoffman se implică şi în numeroase iniţiative filantropice, fiind membru al boardului în mai multe organizaţii caritabile, dar şi în zona politică, ca membru al Consiliului SUA pentru Relaţii Externe.

În prezent este partener la firma de Venture Capital Creylock Partners şi are, potrivit publicaţiei internaţionale Forbes, o avere de 2,1 miliarde de dolari.  

Carte de vizită

Reid Garrett Hoffman

1. S-a născut pe 5 august 1967;

2. A absolvit Stanford University;

3. Şi-a început cariera în cadrul Apple şi s-a angajat ulterior la Fujitsu;

4. În 1997 a pornit propriul business, platforma de dating SocialNet;

5. A fost, pentru o vreme, membru al boardului şi COO al PayPal;

6. În 2002 a cofondat LinkedIn, reţea pe care a vândut-o, la trei ani distanţă, către Microsoft;

7. Este, totodată, cofondator al OpenAI şi fondator al Inflection AI;

8. A scris mai multe cărţi de management şi antreprenoriat;

9. E un cunoscut filantrop, are o avere de 2 mld. dolari şi este căsătorit cu Michelle Yee.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.