Ce schimbari va aduce Skype la Microsoft?

Autor: Roxana Cristea Postat la 20 mai 2011 45 afişări

Microsoft a dat o lovitura: cu un pas inaintea companiilor Google si Facebook, a cumparat serviciul de apeluri prin internet Skype intr-o tranzactie de 8,5 miliarde de dolari, cea mai mare din istoria companiei. Ce schimbari va aduce Skype la Microsoft?

Imaginati-va ca utilizati consola Xbox si ca puteti trece foarte usor de la un joc la un apel video catre un prieten care se afla la mii de kilometri distanta si are in mana un iPad. Sau ca accesati e-mail-ul de la birou si va invitati bunica la o reuniune virtuala a familiei la care participa rude din toata tara. Aceste schimbari sunt doar o parte din ce vrea sa faca Microsoft cu serviciul de telefonie si apeluri video pe internet Skype, pe care l-a cumparat saptamana trecuta pentru 8,5 miliarde de dolari."Aducand impreuna ce e mai bun din Microsoft si Skype, vom oferi oamenilor din intreaga lume tehnologii care ar trebui sa ii apropie si mai mult", a spus Steve Ballmer, directorul general al Microsoft, in cadrul unei conferinte care a avut loc la San Francisco. Ballmer a precizat ca vrea sa faca apelurile Skype la fel de populare ca mesajele instant sau accesul pe Facebook. "Vrem sa facem din Skype un serviciu popular atat printre consumatori, cat si in mediul de afaceri", a completat Ballmer.

Aceste planuri includ videochat-ul intre jucatorii de pe populara platforma Xbox, apeluri audio prin internet prin programul Outlook sau conferinte mobile prin intermediul Windows Phone. De asemenea, seful Microsoft a mai spus ca vrea sa castige o cota cat mai mare in zona comunicatiilor mobile, avand in vedere faptul ca tot mai multi consumatori renunta la desktopurile care au facut din Microsoft cea mai importanta companie de software din lume. Iar Skype, care ofera telefonie si comunicatii video gratuit pe internet si este o alternativa populara la apelurile telefonice, mai ales la distante lungi, a fost cea mai buna solutie.

"Skype este un pionier in aceasta industrie si prin achizitionarea lui Microsoft incearca sa devina tot mai relevant in aceasta noua era a comunicatiilor pe internet", spune Berge Ayvazian, consultant in telecomunicatii, precizand ca afacerea ar putea schimba cu adevarat lucrurile pentru Microsoft si ar putea accelera raspandirea acestei noi tehnologii. Pe de alta parte, Howard Andreson, profesor la Facultatea de Management din cadrul MIT, spune ca Skype ofera companiei Microsoft o dimensiune instantanee pe o piata emergenta. Potrivit analistilor, fuziunea cu Skype ar putea oferi companiei Microsoft pozitia de lider pe piata serviciilor de internet de consum si o va putea ajuta sa isi creasca popularitatea in cadrul celorlalte afaceri, cum ar fi software-ul pentru smartphone-uri, programele Office si jocurile video de pe consolele Xbox.

In prezent Skype face bani din taxele de pe servicii premium precum videoconferintele in grup si apelurile prin intermediul telefoniei fixe si mobile. Anul trecut a anuntat pierderi de sapte milioane de dolari, avand venituri totale de peste 860 de milioane de dolari. In ultimii patru ani compania a fost pe pierdere, iar, potrivit calculelor, pretul pe care Microsoft l-a platit pentru Skype este de 32 de ori mai mare ca profitul operational al Skype. In plus, achizitia a ridicat cu 300% valoarea companiei. Skype va aduce catre Microsoft o baza mai mare de clienti, mai mult de 660 de milioane de membri inregistrati la nivel mondial, dintre care 107 milioane utilizeaza serviciul cel putin o data pe luna. Fiecare utilizator vorbeste in medie in jur de 100 de minute pe luna, potrivit datelor Skype. "Cred ca aceasta achizitie ne va permite sa ne extindem de la sute de milioane de clienti la miliarde", a spus Tony Bates, directorul general al Skype, care va ocupa pozitia de presedinte al noii divizii Microsoft Skype.

"Credem ca Skype este o platforma care ofera un set de servicii ce pot ajunge la orice pamantean", a completat Bates. Skype a fost creat in 2003 de catre Niklas Zennstrom si Janus Friis, doi dezvoltatori software care au mai creat si serviciul de transfer de fisiere Kazaa. In 2006 au vandut Skype catre eBay pentru 2,6 miliarde de dolari. Analistii au fost intotdeauna reticenti cu privire la planurile eBay de a utiliza Skype pentru a conecta cumparatorii si vanzatorii si nu au fost surprinsi cand cel mai mare site de licitatii online a vandut 65% dintre actiuni, in pierdere, catre un fond privat de investitii condus de Silver Lake Partners si compania Andreessen Horowitz. In ultimii ani atat Google, cat si Facebook sau Cisco Systems si-au manifestat interesul pentru achizitionarea Skype, insa ofertele lor au fost intre trei si patru miliarde de dolari.

Steve Ballmer a spus ca Skype va fi disponibil si pe alte platforme in afara de Microsoft, care includ sistemul de operare facut de Google, Android, si Apple. In plus, cele doua companii sunt complementare: "Microsoft ocupa un loc important in partea de companii si mai putin in zona consumatorilor, in timp ce Skype este mult mai popular printre consumatori decat in companii", a precizat Bern Elliot, vicepresedinte de cercetari in cadrul Gartner Research. De asemenea, analistii spun ca Microsoft vrea sa integreze Skype intr-o varietate de produse, incluzand Lync, un produs de comunicare business, dar si Xbox Live, Kinect, Outlook si Hotmail. Microsoft are deja un serviciu asemanator Skype, numit Windows Live, insa nu la fel de popular. Includerea Skype in Windows Live ar putea face ca utilizatorii din randul companiilor sa comunice video mult mai usor cu partenerii de afaceri sau cu familia, a mai adaugat Bern.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tranzactie,
Microsoft,
Skype
/business-hi-tech/ce-schimbari-va-aduce-skype-la-microsoft-8265755
8265755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.