Hainan, orasul extravagantei asiatice

Postat la 26 aprilie 2010 506 afişări

In ultimele doua luni, Hainan, o insula cat Belgia din Marea Chinei de Sud, a devenit un simbol al potentei economice a Chinei sau poate mai degraba al exceselor ei. Chiar intr-o tara in care noii imbogatiti dau in fiecare zi exemple de viata luxoasa, insula Hainan este privita cu un amestec de groaza, invidie si dezgust.

Un dezvoltator construieste la Sanya, in China, ceea ce el numeste cel mai mare hotel din Asia, care va include un cazinou si un stadion de curse pentru caini.

Visun Royal Yacht Club, cel mai mare din China, planuieste sa cumpere un elicopter pentru a fi folosit de catre membrii sai. Un curs de golf care taxeaza cu 180 de dolari fiecare runda de joc deschide 220 de vile, fiecare cu propriul ei chelner, propria piscina si propriul spa. "Vreau sa intru in Cartea Recordurilor, pentru ca eu detin cele mai multe spa-uri", sustine managerul.

Si mai sunt si speculatorii imobiliari care vin in acest oras turistic din toate colturile Chinei cu gentile doldora de bani, ca sa cumpere apartamente al caror cost pe metru patrat rivalizeaza cu zone din Manhattan. Hotelurile de cinci stele au perceput 1.500 de dolari pe noapte si chiar mai mult in timpul vacantei recente dedicate Anului Nou Lunar; o companie a cerut 80 de dolari doar pentru a le permite turistilor sa-si instaleze un cort.

Boom-ul de aici, ce continua in timp ce restul lumii se zbate in recesiune, este alimentat de o directiva in premiera a liderilor chinezi: la 31 decembrie, Consiliul de Stat - guvernul chinez - a lansat un memorandum in care spunea ca Hainan este un "studiu de caz" pentru dezvoltarea unei "destinatii turistice competitive la nivel international".

Investitorii au interpretat aceasta ca pe o cursa fara obstacole de a reface Hainan ca pe un echivalent chinezesc al Monaco-ului, al Las Vegasului sau al arhipelagului Hawaii. Desi nu este nicio dovada clara ca autoritatile vor permite introducerea licentelor pentru cazinouri, unii pariaza ca Hainan va depasi Macau, fosta colonie portugheza aflata acum sub suveranitate chineza, ca destinatie favorita pentru amatorii de jocuri de noroc.

Cititi articolul integral in editia tiparita a revistei BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
New York Times,
Hainan,
China,
lux,
insula,
economie
/special/hainan-orasul-extravagantei-asiatice-6039351
6039351
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.