Reportaj: Cipru, insula care da lectii despre cum se face turism

Autor: Razvan Muresan Postat la 19 aprilie 2010 759 afişări

Un petic de pamant in Marea Mediterana, undeva jos pe harta Europei, cu un litoral pe care il parcurgi in cateva ore si vechi probleme politice nerezolvate. Dincolo de ele, Ciprul se prezinta ochiului de vizitator cu o infrastructura de turism infloritoare si cu o economie solida.

Primul lucru care te surprinde cand ajungi in Cipru e acela ca masinile circula pe partea stanga. Surpriza trece, dupa ce iti auzi ghidul explicand ca, din 1878, insula a fost predata Marii Britanii de catre Imperiul Otoman, dupa 300 de ani de ocupatie turca.

Desi englezii au incercat sa impuna reforme in viata politica si sociala, dorinta cipriotilor de a se uni cu Grecia avea sa creasca tot mai mult, chiar daca Londra se opunea vehement ideii. "Exista o legatura sufleteasca intre ciprioti si greci, in timp ce turcii nu sunt interesati decat de influenta geopolitica data de controlul asupra insulei", sustine Heleni, ghidul nostru.

In 1974, dupa ce a incercat sa se unifice cu Grecia, Ciprul a fost invadat de turci, iar 37% din teritoriu este si astazi sub administratia de la Ankara. Zona independenta a turcilor-ciprioti ocupa jumatatea de nord a insulei si nu este recunoscuta oficial decat de Turcia. In zona respectiva, bisericile ortodoxe au fost transformate in moschei. Chiar si cu regiunea nordica aflata sub ocupatie turca insa, Ciprul a devenit din 2004 membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, iar din 2008 a adoptat moneda euro. In tratatul de aderare, Comisia Europeana a tinut sa mentioneze un protocol potrivit caruia insusirea acquis-ului comunitar se va face numai in zonele controlate de guvernul cipriot, lasand asadar deoparte zona nordica. Aceasta restrictie va fi insa ridicata de indata ce problema va fi, intr-un fel sau altul, rezolvata.

Eforturile si negocierile pentru gasirea unei solutii functionale in problema insulei continua si in momentul de fata. "Si totusi, poate ar fi bine sa nu atatam focul care abia s-a linistit", adauga Heleni, marturisind ca influenta turca in Europa este mult prea puternica pentru a putea spera vreodata ca turcii vor elibera jumatatea de nord. Capitala tarii, Nicosia, se afla tocmai pe linia de granita intre cele doua regiuni, iar accesul cipriotilor in regiunea sub ocupatie se face pe baza unei hartii pe care se aplica vizele. Nu de alta, dar folosirea unui pasaport oficial ar insemna recunoasterea acestei regiuni, considerata ilegitima de catre organismele internationale si mai ales de catre ciprioti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
Cipru,
turism,
Mediterana,
Blue Air,
britanici
/analize/turism/reportaj-cipru-insula-care-da-lectii-despre-cum-se-face-turism-5914277
5914277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.