De la buget la superlux

Autor: Bogdan Alecu Postat la 07 septembrie 2016 207 afişări

Peter Copetti, 59 de ani, conduce de doi ani şi jumătate Porsche Inter Auto, unul dintre cei mai mari dealeri auto de pe piaţa locală, timp în care vânzările au continuat să crească. Compania operează cel mai scump centru din România, singurul care vinde, alături de Audi şi Porsche, brandurile exclusiviste Bentley şi Lamborghini.

De la buget la superlux

Austriacul a preluat conducerea afacerii din România în prima parte a anului 2014, la scurt timp după ce Dana Cortina, fostul director al Porsche Inter Auto, a fost promovată la conducerea reţelei de dealeri ai grupului VW din Spania; de-atunci, Peter Copetti a continuat să majoreze vânzările companiei suficient de mult pentru ca în 2015 să depăşească valorile din urmă cu şapte ani, un punct de referinţă pentru companie şi pentru piaţa locală de profil, în general. Spre deosebire de 2009, Porsche Inter Auto are în portofoliu Bentley şi Lamborghini, alături de centrul din Pipera, în care Porsche Holding a investit 15 milioane de euro.

Peter Copetti este cel care a pus bazele reţelei Porsche Inter Auto în Germania, a gestionat vânzările Skoda în Austria şi după 15 ani la conducerea dealerului din Viena a venit în România pentru a prelua conducerea diviziei locale a retailerului auto austriac. Până în 2011, la conducerea Porsche Inter Auto s-au aflat doi directori, la fel ca şi în cazul Porsche România. Unul (Dana Cortina) reprezenta partea austriacă şi celălalt (Alin Tapalagă), partea română; nu doar Dana Cortina a fost promovată: în acelaşi an şi Alin Tapalagă a fost promovat ca director al importatorului Porsche Columbia, iar în prezent conduce Porsche Malaiezia.

„Am venit în România la scurt timp după o finalizarea unei investiţii majore: centrul nostru auto Porsche Pipera, un pariu de 15 milioane de euro pe maşini premium şi de lux, într-o perioadă în care piaţa era la un nivel destul de scăzut, iar perspectivele de viitor, nu tocmai promiţătoare. Desigur, speram că piaţa va creşte din nou şi că, mai devreme sau mai târziu, îşi va atinge potenţialul maxim, dar nu aveam nicio certitudine“, afirmă Peter Copetti. El povesteşte că în 2014 şi 2015 a căutat mai curând semne ale stabilizării pieţei decât semnale de creştere. Anul trecut scăderea s-a oprit, ceea ce a dovedit că plusurile din 2014 nu au fost conjuncturale. Cu o rată de creştere constantă, de două cifre, tendinţa ascendentă a pieţei a rămas sustenabilă, în opinia executivului austriac. Iar în 2016, toate semnalele indică faptul că trendul se va menţine pe toate segmentele de piaţă, atât la nivelul mărcilor de volum cât şi al celor premium şi de lux. Iar de data aceasta, creşterea are baze sănătoase. Anul trecut Porsche Inter Auto a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 180 de milioane de euro, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, în timp ce vânzările de maşini au urcat în 2015 cu aproape 30%. În plus, compania a înregistrat şi un profit de un milion de euro. „Am fost, desigur, mereu pregătiţi să profităm de perioadele de creştere, aşa încât strategia noastră s-a bazat, într-un scenariu, pe stabilizarea pieţei pe care o aşteptam şi, într-un alt scenariu, pe reînceperea creşterii. Acum, putem afirma cu încredere că 2014 şi 2015 au fost doi ani de creştere, doi ani în care piaţa şi-a revenit“, consideră Peter Copetti. Tot el adaugă că, având în vedere investiţia semnificativă în mărcile premium şi de lux, şi-a dorit ca dealerul să înceapă să profite de pe urma ei cât mai curând posibil, aşa încât a susţinut vânzările pe aceste segmente.

Cererea pentru automobilele Bentley s-a dublat anul trecut, în condiţiile în care, pe lângă cele zece coupe-uri şi limuzine livrate oficial de Bentley Bucureşti, parte a Porsche Inter Auto, alte zece SUV-uri au fost comandate în 2015; livrările au început cu luna martie a acestui an. Numărul comenzilor pentru Bentayga este deja similar cu cel înregistrat de dealerii Bentley din Varşovia şi Praga. Miza pentru dealerul Bentley de la Bucureşti este să atragă clienţi pentru Bentayga de la concurenţă - precum Range Rover, ale căror preţuri deşi pornesc de la 80.000 de euro fără TVA, ajung rapid la peste 200.000 de euro fără TVA în versiunea de top SV Autobiography, cu motorul pe benzină supraalimentat V8 de 5,0 litri şi peste 550 CP.

„De asemenea, am încercat întotdeauna să menţinem un echilibru între mărcile de volum şi cele de lux. Ştiam, din datele noastre, că piaţa maşinilor premium şi de lux este mai stabilă, iar această tendinţă a fost confirmată în ultimii ani. Toate brandurile noastre de pe aceste segmente au avut vânzări din ce în ce mai mari de la an la an. Am pus la dispoziţia clienţilor noştri spaţii elegante, în care au putut testa şi comanda maşinile imediat după lansările lor internaţionale. Mai mult decât atât, le-am putut prezenta acestora service-urile noastre autorizate, lucru care a contribuit în mare măsură la întregul proces“, a subliniat Peter Copetti.

Atât pentru mărcile de volum, cât şi pentru cele de lux, creşterea a fost susţinută de lansările unor modele noi, iar printre noutăţi se numără Audi Q2, Volkswagen Tiguan sau, acum, Skoda Kotiaq, noul SUV al cehilor. „O contribuţie importantă a avut-o şi relansarea creditelor de consum şi a serviciilor financiare, dar şi faptul că le-am putut oferi soluţii integrate clienţilor: de la programul buyback până la suport financiar pentru achiziţii noi. Cu toate acestea, vânzările de flote rămân motorul principal, iar pe acest segment furnizăm diferite soluţii integrate, precum cele de leasing operaţional şi servicii de trade-in“, arată Peter Copetti. Odată ce s-a asigurat că piaţa nu numai că s-a oprit din scădere dar se şi află pe un trend ascendent, „principala noastră preocupare a reprezentat-o activitatea de service. Aici nu este o chestiune legată de bani sau încredere, ci una care ţine de educaţie. Percepţia generală este că întreţinerea şi repararea maşinilor într-un service neautorizat nu va face o diferenţă prea mare din punct de vedere al calităţii, ci doar în ceea ce priveşte preţul, aceste servicii fiind mai ieftine. Dar de fapt, dacă te gândeşti mai bine, alegerea unui service neautorizat poate fi o opţiune destul de riscantă şi de costisitoare“.

Una dintre cele mai mari provocări ale dealerului din ultimul an a fost reprezentată de criza Volkswagen şi problema emisiilor de noxe. „Sigur că informaţiile au ajuns pe piaţă, dar reacţia clienţilor nu a avut un impact asupra vânzărilor de maşini noi. Cred că preocuparea noastră principală ar trebui să fie găsirea unor modalităţi de a înlocui maşinile atât de vechi pe care le vedem pe drumurile din România, importurile de maşini second-hand din Marea Britanie, Italia sau Spania, care sunt depăşite şi, uneori, foarte periculoase. Chiar dacă înţeleg perfect argumentul preţului, mereu trebuie să ţinem cont de siguranţa pe şosea –  chiar consider că acesta este un aspect în care statul ar trebui să se implice mai mult“, spune Peter Copetti. Iar Volkswagen este în continuare cel mai bine vândut brand de import pe segmentul de autoturisme, în primele şapte luni ale acestui an, cu o creştere de peste 10% şi un volum de aproape 6.400 de unităţi.

Pe de altă parte, parcul auto românesc a îmbătrânit accelerat, de la sub nouă ani în 2009 la peste 13-14 ani în prezent, din cauza importurilor masive de maşini vechi şi poluante. „Singura mea îngrijorare e legată de calitatea şi vechimea maşinilor second‑hand aduse în ţară. Cele mai multe maşini importate de persoanele fizice sunt destul de vechi, 80-90% dintre acestea au peste opt ani vechime, cu un istoric de utilizare şi de întreţinere neclar, ceea ce poate genera riscuri“, subliniază directorul Porsche Inter Auto. El se declară tot mai optimist, pe măsură ce vânzările de maşini noi cresc într-un ritm susţinut, pentru al treilea an consecutiv. „Sunt adeptul unei pieţe cu creştere sustenabilă, în locul uneia în salturi. Dacă acesta este cazul României acum, eu mă declar foarte mulţumit“, susţine Peter Copetti.

În ceea ce priveşte reţeaua de dealeri, în afară de Pipera 2, Porsche Nord, Vest 1 şi 2 şi Timişoara, Porsche Inter Auto are în plan actualizarea showroomurilor la noile standarde. „Cu atâtea mărci în portofoliu, mereu e ceva de schimbat în showroomurile noastre, ca să ne asigurăm că respectăm întru totul standardele de brand. Anul trecut, am finalizat proiectele de reamenajare şi de identitate corporatistă la Porsche Bucureşti Vest 1 pentru showroomurile Skoda şi Volkswagen, la Porsche Bucureşti Nord pentru showroomul Volkswagen şi la Porsche Timişoara pentru showroomul Skoda. În general, mereu avem câte un proiect în derulare.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.