Radu Ghetea: "Pretul crizei n-a fost inca platit, iar factura crizei o platesc intotdeauna bancile"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 noiembrie 2010 17 afişări

Sistemul bancar romanesc n-a primit nici un fel de ajutor de la statul roman in perioada de criza, contrar opiniilor exprimate in presa de cei care sustin ca Romania s-ar fi imprumutat de la FMI pentru a sustine bancile, a declarat vineri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Dimpotriva, actionarii bancilor, majoritatea grupuri financiare straine, au adus numai in 2009 in total 500 de milioane de euro, ca majorari de capital si linii de finantare pentru filialele din Romania, a spus seful ARB, citand cifrele furnizate de BNR. "Nu cred, deci, ca trebuie sa promovam astfel de idei, ca statul ar fi ajutat bancile", afirma Ghetea.

La momentul actual, "pretul crizei n-a fost inca platit, iar factura crizei o platesc intotdeauna bancile", avand in vedere atat evolutia creditelor neperformante, dar mai ales faptul ca o institutie de credit este expusa oricand la retrageri de depozite din partea clientilor care ii transfera la alte banci, pentru dobanzi mai bune. "In aceste conditii, banca trebuie totusi sa dea credite - daca mai are forta sa dea credite", si-a continuat bancherul explicatia, referindu-se evident teoretic la mecanismul sistemului financiar, nu la cazuri concrete de banci.

In plus, "trebuie subliniat ca in ultimii zece ani, numai 13% din profitul bancilor a plecat din tara", astfel incat speculatiile despre banci care ar fi luat resurse de la stat si le-ar fi folosit pentru a face profituri pe care sa le repatrieze sunt nefondate si nu fac decat sa dauneze Romaniei.

Intrebat daca programul Prima Casa poate fi privit drept un ajutor oferit de stat bancilor, prin faptul ca a garantat credite ipotecare care altfel nu ar fi fost acordate, Radu Ghetea a raspuns ca Prima Casa are alt rost, acela de a stimula o piata imobiliara considerata de autoritati importanta pentru relansarea economica.

"De altfel, uitati-va cate banci s-au inscris pana acum in program. Iar bancile nici nu aveau nevoie de ajutor la momentul respectiv, cand a fost lansat programul Prima Casa", a comentat bancherul. In faza din 2009 a programului s-au inscris 19 banci, iar in cea de anul acesta 21, cele mai mari plafoane de garantare fiind cerute, in ambele faze ale programului, de BCR si BRD.

Prezent la discutie, Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, a adaugat ca, de fapt, programul Prima Casa n-ar insemna decat "o piscatura de tantar" la scara economiei, neputand servi, prin urmare, nici la sustinerea afacerilor sistemului bancar.

Valoarea totala a garantiilor acordate pana acum prin cele doua faze ale programului Prima Casa, pentru un total de 30.500 de contracte de cumparare de locuinte, a fost de 1,25 miliarde de euro, ceea ce, la o valoare garantata a creditelor de circa 80%, ar insemna in jur de 1,7 miliarde de euro in credite acordate de banci.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
credite,
ARB,
criza,
Ghetea,
FMI,
Prima Casa,
BNR,
garantii,
depozite
/analize/servicii-financiare/radu-ghetea-pretul-crizei-n-a-fost-inca-platit-iar-factura-crizei-o-platesc-intotdeauna-bancile-7712817
7712817
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.