Povestea managerului român a cărui carieră s-a dezvoltat imediat după căderea Lehman Brothers: cum a reuşit să „îmblânzească” riscul şi să devină CEO profitând de crize

Autor: Andra Stroe Postat la 27 mai 2023 680 afişări

La origini bancher, când Lehman Brothers a căzut, nu a stat pe gânduri şi s-a aruncat în necunoscut, într-o lume nouă: a restructurărilor. De-a lungul timpului şi-a construit o relaţie strânsă cu riscul, atât în propria carieră cât şi la conducerea companiei de private equity ROCA Investments, din acţionariatul căreia fac parte şi alte nume sonore din mediul de afaceri local, precum Andrei Cionca, Dan Şucu şi fraţii Pavăl. Ce lecţii i-au modelat cariera lui Rudolf Vizental şi care sunt filosofiile de leadership şi de business pe care şi le-a construit din suma experienţelor profesionale care îi alcătuiesc CV-ul?

„A fi manager într-o companie de private equity este poate cel mai frumos job din lume. Ai parte de poveşti incredibile ale antreprenorilor, experienţe de business şi de viaţă extrem de valoroase. Poate cel mai important aspect este că ai oportunitatea să devii parte din aceste poveşti, să le duci mai departe. E un job cu multă parte de creaţie şi realitate pură. Înţelegi relaţia cauză – efect instant pe proprie piele”, spune Rudolf Vizental, CEO şi cofondator al companiei de private equity ROCA Investments, un business cu specific de acţionar majoritar, specializat în preluarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie şi „transformarea acestora în performeri în sectoarele strategice în care activează”. Potrivit lui, în acest job nu există rutină, „sau cel puţin eu nu am avut parte de ea”.

„Suntem într-o lume în care predomină creaţia şi inovaţia, cu atât mai mult în contextul actual, plin de volatilitate, este nevoie de aceste două îngrediente pentru a naviga aceste vremuri. E o călătorie în care, în permanenţă, descoperi lucruri noi, situaţii inedite pe care trebuie să le gestionezi.”

Etapa „Phoenix”. La origine bancher, vorbind despre cea mai dificilă decizie din carieră executivul povesteşte că a fost una luată în octombrie 2008, la o lună după falimentul Lehman Brother. „Mi-am dat demisia dintr-o bancă, din poziţia de director de sucursală, şi am plecat pe cont propriu, fără să fi avut o idee clară despre ce urmează să fac, dar cu credite consistente pentru următorii 25 de ani. Corporaţia ţi se potriveşte sau nu. Mie nu mi se potrivea, iar ruptura trebuia făcută pe modelul dezlipirii leucoplastului. Am sărit în necunoscut. Aveam 35 de ani şi mi-era frică că dacă mai stau, mă voi plafona într-o zonă de confort.”

În proiectul ROCA Investments s-a aventurat în urmă cu 5 ani, împreună cu Andrei Cionca, după o întâlnire întâmplătoare în aeroport, când ambii pierduseră avionul. Între timp li s-au alăturat şi alte personaje cunoscute în piaţă, printre care Dan Şucu, Mobexpert, şi fraţii Pavăl,  fondatorii Dedeman, portofoliul de investitori al companiei ajungând în prezent la 27 de persoane, fiecare cu o participaţie de maximum 15%.

Privind în urmă, Vizental nu ştie dacă există un cuvânt care să poată descrie cei 25 de activitate pe care i-a acumulat în CV. „Mă întâlnesc cu foşti colegi de liceu sau facultate care se declară surprinşi de evoluţia mea, dar şi cu colegi din primii ani de serviciu care mi-au spus că era previzibil să ajung aici. Din interior, pot spune ca realitatea e undeva între surprinzător şi previzibil. Chiar dacă nu am fost un elev excelent la învăţătură, atunci când mi-a plăcut ceva, am făcut-o cu pasiune şi responsabilitate. În activitatea profesională am fost mereu pasionat de ceea ce făceam, iar când pasiunea dispărea, mă reinventam.”

Despre cei care au contribuit la formarea sa ca liderul de astăzi spune că sunt destul de mulţi oameni care l-au ajutat nu doar să evolueze liniar, ci chiar să facă salturi. „Cel mai corect e să încep cu părinţii mei, care nu doar că mi-au permis, dar m-au şi încurajat să fiu în acelaşi timp responsabil şi rebel – un echilibru între două caractere teoretic incompatibile, dar care mă caracterizează şi astăzi. A urmat primul meu şef, care era, de fapt, unchiul meu, de la care am învăţat pasiunea pentru finanţe şi analiză aprofundată, să înţeleg implicaţiile dincolo de cifre, adică tridimensional.” Povesteşte, de asemenea, că a lucrat timp de 5 ani ca CFO în producţie, într-o companie de textile al cărei fondator era un profesor de sport din Germania. „De la Harry Wester am învăţat leadershipul de echipă, talentul de a gândi out of the box şi a extrage esenţa.” 

Iar în ultimii ani, susţine că cei care au jucat cel mai important rol în formarea sa personală şi profesională au fost colegii de echipă. De pildă, „de la Andrei, unul din partenerii mei actuali, am învăţat curajul, să înţeleg utilitatea unui crize şi atitudinea neobosită de a dezvolta continuu.”

La capitolul lecţiile învăţate, „în special cele pe propria piele”, spune că ar putea scrie o carte – „şi mi-ar plăcea să o fac cândva”. Face însă doar o scurtă referire la câteva lecţii importante deprinse de-a lungul carierei, „fiecare dintre ele având în spate o poveste reală”: „Succesul are mai multe mame şi mai mulţi taţi. E foarte important să înţelegem rolul hazardului în tot ceea ce facem; În spatele unei mari constrângeri te aşteaptă, de cele mai multe ori, o mare oportunitate. Un CEO e responsabil pentru tot ce se întâmplă în companie: nu doar de rezultate, dar, în special, de oameni şi de cultură. Principiul fundamental al evoluţiei este să înţelegi că ce te-a adus până aici nu te va duce mai departe. Conflictele se pot rezolva şi constructiv. Evitarea lor e la fel de nesănătoasă ca şi rezolvarea prin agresivitate.”

A avut, desigur, şi o serie de modele şi oameni care l-au inspirat şi continuă să o facă. „Admir viziunea şi capacitatea de implementare a CEO-ului de la Blackstone – Stephen Schwarzman, principiile sănătoase ale lui Ray Dalio, filosofia de business a lui Warren Buffett şi modul de abordare a situaţiilor dificile al lui Ben Horowitz.” Ca filosofie, se lasă ghidat de ideile lui Noah Yuval Harari, iar când vine vorba de gestionarea echipei şi leadership se declară fascinat şi inspirat de Jurgen Klopp, antrenorul echipei Liverpool. „Însă cel care şi-a pus cel mai mult amprenta asupra modului meu de gândire, cel care defineşte cel mai bine principiile după care acţionez în prezent, este Nassim Taleb.”

Echipele reduse – cheia spre performanţă. În ceea ce priveşte stilul său de leadership, spune că acesta se bazează pe forţa echipei şi alinierea la un scop comun. „Am învăţat să motivez echipe prin puterea sensului, să construiesc culturi sănătoase cu un puternic sentiment de apartenenţă şi să cultiv o dorinţă individuală de autodezvoltare. Îmi place să creez contexte în care fiecare are oportunitatea de a descoperi cea mai bună variantă a sa. Să trăiască o viaţă călăuzită de sens şi de impact.” El susţine că sursa sa de inspiraţie în materie de leadership este sportul. Mai exact, fotbalul. „Câştigăm sau pierdem împreună, nu contează dacă eşti fundaş sau atacant. Dacă e nevoie, luptăm cu toţii să recuperăm, să dăm gol sau să ne apărăm. Situaţiile din teren sunt mai importante decât rolul şi poziţia fiecăruia. Obiectivele comune sunt dublate de dezvoltarea individuală continuă a fiecăruia dintre noi, de spiritul de echipă şi de fair play. Am câştigat, reluăm antrenamentul, pierdem – capul sus!, la fel, reluăm antrenamentul, şi suntem atenţi la ce am învăţat.”

Activele vin cu pasive, mai spune el, iar punctele slabe îşi au originea în punctele forte. „Adică acest model care mă duce înainte mă şi limitează. Cred că reuşesc să obţin performanţe cu adevărat valoroase doar atunci când lucrez cu echipe reduse, de până la 15 oameni. E următoarea etapă de autodezvoltare prin care sunt conştient că trebuie să trec. Personal, mi-ar plăcea să învăţ să fiu un ascultator mai bun şi să mă îndrăgostesc mai puţin de ideile mele.”

Un dans responsabil cu riscul

Fondată în 2018 prin capital 100% românesc, ROCA Investments a finalizat până în prezent cinci runde de majorare de capital, care au totalizat 43,75 milioane euro. Compania a semnat 20 de tranzacţii până la momentul actual şi a finalizat două exituri. În această perioadă, valoarea de piaţă a capitalurilor proprii a crescut de 3,5 ori, doar în ultimul an avansând cu 56%. Acum, businessul  deţine un portofoliu în valoare de 78 de milioane de euro, marcând o nouă creştere de 50% faţă de evaluarea anterioară, din decembrie 2021, raportând totodată acţionarilor un randament anualizat (IRR) de 39%. Focusul ROCA Investments, un brand al Impetum Group, este dezvoltarea şi scalarea portofoliului existent în cele două sectoare economice strategice în care s-a specializat: industria, prin holdingul ROCA Industry, şi agricultura, prin holdingul ROCA Agri RDF.

Cum îl defineşte însă şi cum se raportează la risc un lider din piaţa de investiţii? „Riscul este suma tuturor aspectelor care se pot întâmpla după ce ai luat o decizie, atât cele luate în calcul, cât şi cele la care nu te-ai gândit.” Pentru un investment manager, Vizental spune că relaţia cu riscul este unul din cele mai importante aspecte. „Faptul că gestionezi banii altora implică o mare responsabilitate, iar ideea că ai putea greşi şi pierde poate paraliza instincte raţionale. Unul dintre secretele acestei meserii este tocmai echilibrul dintre responsabilitate şi curaj.”

De altfel, adaugă el, filosofia ROCA cu privire la risc „nu este să-l evităm, ci să alegem acele riscuri cu care vrem să avem de-a face. Este un dans responsabil cu riscul, în care e foarte important să ştii bine paşii, dar şi să te laşi purtat de muzică”. În ceea ce priveşte diferenţele de opinie dintre acţionarii din grup, executivul le consideră foarte valoroase, şi asta pentru că, spune el, au utilitate practică imediată. „În general, cunoaşterea şi dezvoltarea îşi au sursele în aceste diferenţe. Unanimitatea nu e sănătoasă, ci e o capcană. Experienţa lor e foarte importantă pentru noi, iar atunci când se implică în activitatea noastră, este un real cadou.” În investiţii, subliniază Vizental, trebuie să înveţi să fii deschis la veşti proaste, iar cel mai tare îţi doreşti să le afli la timp. „În perioada de due diligence, un input relevant înainte de o tranzacţie o poate într-adevăr compromite, dar te salvează de o investiţie proastă. Acţionarii sunt consilieri valoroşi în activitatea noastră.”

Un decalaj văzut drept oportunitate. Făcând şi o radiografie a pieţei de private equity la nivel european, Rudolf Vizental subliniază că decalajul dintre Vest şi Est este încă nejustificat de mare în ceea ce priveşte rolul fondurilor de investiţii şi al companiilor de profil în economie, deşi ultimii ani au adus o evoluţie pe toate pieţele din acest punct de vedere. Executivul notează că, deşi la nivel mondial piaţa de private equity se dezvoltă accelerat atât ca volum cât şi ca importanţă, în România nu există încă o tradiţie a acesteia, ţara noastră aflându-se pe ultimul loc în Europa ca raport între sumele atrase în fiecare an de companiile de private equity şi PIB-ul ţării, respectiv 0,02 faţă de 0,7 media europeană. Totuşi, crede că acest lucru se poate schimba, „iar noi avem oportunitatea de a contribui la această schimbare”. Acest decalaj este o oportunitate majoră de creştere, adaugă el, „iar principala dovadă sunt rezultatele atinse de ROCA Investments în 5 ani de la lansare”. În paralel cu investiţiile făcute în companii antreprenoriale româneşti, „pe care le transformăm, prin consolidare şi scalare, în campioni regionali”, reprezentanţii businessului au în vedere şi oferirea unor soluţii alternative de continuare acelor antreprenori care au ajuns la vârsta pensionării fără însă a avea o alternativă viabilă de succesiune în managementul companiei. „Suntem conştienţi că odată cu depăşirea unor borne şi a unor graniţe, pe măsură ce ROCA Investments creşte şi se diversifică, va trebui să avem mai multe departamente specializate, compliance şi guvernanţă. Îmi doresc ca toate aceste rigori să nu afecteze spiritul antreprenorial care ne-a caracterizat evoluţia şi care a stimulat creativitatea, iniţiativa şi capacitatea rapidă de adaptare.”

În continuare, obiectivul lor este transformarea companiei într-un jucător relevant pentru investitorii specializaţi din vestul Europei şi, deci, atragerea unei alte dimensiuni de capital în România.  „Vom ajuta la creşterea şi consolidarea IMM-urilor, la dezvoltarea mai multor echipe de management, la formarea de branduri Made in Romania, viabile pentru orice piaţă europeană. Iar pentru a putea continua să facem un impact pozitiv în economia românească, ne propunem ca următoarea evaluare a ROCA Investments să depăşească 100 milioane de euro.” În plus, dacă astăzi cele două holdinguri ROCA Investments – cel agricol şi cel industrial – sunt prezente în 14 judeţe ale ţării şi totalizează 15 companii active, „între care unele cu prezenţă semnificativă în Europa”, Vizental spune că, nu mai departe de anul 2027, „ne dorim să ajungem să devenim un partener serios de dialog pentru marile fonduri din vestul Europei”.

Sfatul său pentru cei ce-şi doresc un parcurs profesional similar? Să înţeleagă riscurile, să îşi aleagă dintre ele oportunităţile cu care vor să aibă de a face şi să nu se oprească niciodată din învăţat.  

Cele mai importante 5 lecţii învăţate de Rudolf Vizental:

1. Succesul are mai multe mame şi mai mulţi taţi. E foarte important să înţelegem rolul hazardului în tot ceea ce facem;

2. În spatele unei mari constrângeri te aşteaptă, de cele mai multe ori, o mare oportunitate;

3. Un CEO e responsabil pentru tot ce se întâmplă în companie: nu doar de rezultate, dar, în special, de oameni şi de cultură;

4. Principiul fundamental al evoluţiei este să înţelegi că ce te-a adus până aici nu te va duce mai departe;

5. Conflictele se pot rezolva şi constructiv. Evitarea lor e la fel de nesănătoasă ca şi rezolvarea prin agresivitate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.