De şapte ori mai puţine fuziuni şi achiziţii faţă de 2005. Unde e economia sănătoasă?

Autor: Ioana David Postat la 28 februarie 2012 77 afişări

Anul 2011 a fost slab pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii, indicator care urmăreşte sănătatea economică a unei ţări. Aşteptările pozitive de la începutul anului trecut nu au fost însă validate de realitate. O scurtă trecere în revistă arată că anul trecut s-au parafat tranzacţii de aproape un miliard de euro, cu mult sub nivelul record de aproape 7 miliarde de euro din 2005 şi aproape de valoarea din 2010, potrivit datelor Raiffeisen Investment, unul dintre cei mai activi consultanţi din acest domeniu.

În aceste condiţii, cea mai mare tranzacţie nici nu s-a apropiat de pragul de jumătate de miliard de euro. Preluarea de către austriecii de la Erste a unui pachet de 24% din acţiunile BCR, în urma unei tranzacţii de 350-400 de milioane de euro, a fost deal-ul anului 2011 în România. Sectorul medical, unul dintre cele mai efervescente în ultimii ani, nu s-a dezis nici de această dată şi a oferit tranzacţia de locul al doilea. Deal-ul prin care Fresenius a preluat mai multe centre de dializă de la Euromedic, estimat de Ziarul Financiar la aproximativ 50 mil. euro, mai are încă ecouri în piaţă.

Piaţa farma este responsabilă şi de tranzacţia de pe locul al treilea, unde se află delistarea A&D Pharma. Cele 44 de milioane de euro pe care cel mai mare grup farma din România le-a plătit pentru 35% din acţiunile minoritarilor de la Londra pentru a se delista se află la o diferenţă foarte mică de deal-ul Adama. În noiembrie 2011, fondul austriac de investiţii Immofinanz, cel mai mare proprietar de active imobiliare pe piaţa locală, a finalizat tranzacţia prin care cumpăra, pentru 42 de milioane de euro, 69% din firma de dezvoltare imobiliară Adama.

ABIA RESPIRA

"Numărul şi valoarea tranzacţiilor pe plan local s-au diminuat în ultimii trei ani, pe fondul scăderii semnificative a apetitului potenţialilor clienţi faţă de activităţile M&A, într-o perioadă în care principalul lor obiectiv a fost consolidarea şi restructurarea propriului business", a spus Radu Dumitrescu, assistant director al Deloitte Financial Advisory. În pofida unei pieţe care abia respiră, consultantul a spus că pe final de an a observat o revenire a interesului pentru serviciile de consultanţă, în special din partea fondurilor de investiţii interesate de activele de pe piaţa locală. "În a doua parte a anului am remarcat creşterea cererii de servicii de consultanţă, fie din partea celor care au reuşit să-şi dezvolte afacerile pe timp de criză, fiind acum interesaţi de extinderea activităţii, fie din partea creditorilor entităţilor aflate în dificultate financiară, care s-au alăturat astfel portofoliului «clasic» de servicii M&A", a mai spus Radu Dumitrescu.

La rândul său, Cristian Nacu, partener în cadrul fondului de investiţii Enterprise Investors, remarcă faptul că cele mai multe tranzacţii au fost făcute între corporaţii. "Tranzacţiile făcute de firmele de private equity şi venture capital au fost însă foarte puţine", a explicat Nacu.Cele mai multe tranzacţii s-au închis în domenii precum serviciile, industria şi media & telecom, arată datele Raiffeisen Investment. În continuare se aşteaptă ca sectoarele aciclice, aşa cum este sectorul medical, să atragă tot mai mulţi investitori. Consultanţii mai remarcă şi interesul companiilor româneşti pentru achiziţii în afară. Încă de anul trecut, consultanţii precum Ioana Filipescu îi îndemnau pe antreprenorii români "care sunt încă în viaţă" să treacă la achiziţii în străinătate, deoarece, dacă au reuşit să se menţină în piaţă până acum, pot face multe lucruri.

UN PIC REZERVAŢI

Majoritatea actorilor din piaţa de fuziuni şi achiziţii s-au arătat rezervaţi în legătură cu evoluţia pieţei de profil anul acesta şi amintesc contextul european extrem de tulbure. Europa se luptă cu deficite în creştere, în timp ce discuţiile din jurul datoriilor Greciei şi a unei eventuale ieşiri din zona euro se înmulţesc.

"Din păcate, anticipările noastre nu sunt optimiste pentru anul în curs. Cât despre ideea «revenirii» e bine să fim precişi în contextul în care, excluzând megatranzacţiile, piaţa anului 2011 a totalizat 10% din cea a anului 2007 şi aproximativ 50% din cea a anului 2010", a spus Ioana Filipescu. Ea este şi cel mai pesimist dintre consultanţi. Radu Dumitrescu spune doar că nu se aşteaptă la o creştere spectaculoasă a pieţei, iar că piaţa farma, care ar fi mai putut suscita interesul străinilor, se confruntă cu "provocări semnificative" de finanţare din cauza termenelor întârziate de plată.

Totodată, Cristian Nacu de la Enterprise Investors vede un an similar cu 2011. "Este un sentiment ciudat să constaţi că nu mai suntem noi cauza principală a problemelor noastre economice, dar în acelaşi timp este frustrant fiindcă nici nu putem face prea multe să evităm aceste probleme. Economia noastră depinde prea mult de celelalte economii europene", a spus Cristian Nacu de la Enterprise Investors.

Enterprise Investors, companie de origine poloneză, este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de private-equity din regiune, cu peste 120 de investiţii în valoare de 1,4 miliarde de euro, dintre care 200 de milioane de euro în România. Printre investiţiile Enterprise Investors în România se numără lanţul de supermarketuri Profi, producătorul de materiale de construcţii Macon sau producătorul de software Siveco.

CUM VAD INVESTITORII STRAINI ROMANIA

Reprezentanţii Deloitte spun că Deloitte Central Europe Private Equity Index, ediţia din noiembrie, arată că încrederea fondurilor de investiţii active în Europa Centrală s-a deteriorat în perioada aprilie - octombrie în cel mai accelerat ritm înregistrat de la lansarea acestui raport semestrial, în 2003. Concluziile nu i-au luat însă prin surprindere, având în vedere incertitudinea economică sporită.

"Trebuie totuşi avut în vedere că este un moment potrivit pentru investitorii care dispun de lichidităţi importante ce pot fi investite în proiecte de extindere a businessului prin achiziţii. Acest lucru ar putea să fie speculat de cei interesaţi, ceea ce ar putea conduce la o creştere atât a volumului, cât şi a numărului de tranzacţii comparativ cu anul trecut", spune Radu Dumitrescu.

Stabilitatea economică şi a cursului de schimb sunt însă bile albe pentru România, însă există şi multe ameninţări.

"Apropierea alegerilor şi tentaţia des observată a populismului nu sunt de natură să îndemne la prea mult optimism. De asemenea, dependenţa de economiile mari europene face să nu fim priviţi foarte diferit faţă de alte ţări din zonă. Respectarea acordurilor cu UE şi FMI sunt de aceea cruciale pentru România astăzi", a spus Cristian Nacu.

Mai categorică este Ioana Filipescu, ea spunând că preocuparea pentru potenţialul pieţei româneşti a scăzut corespunzător, într-un context în care chiar viitorul Europei nu mai reprezintă o certitudine.

CINE OFER+ SERVICII DE CONSULTANŢA

Odată cu scăderea pieţei de fuziuni şi achiziţii, şi piaţa consultanţei de profil s-a redus corespunzător. Consultanţii abia dacă facturează 5 milioane de euro. Pe această piaţă activează firme precum Raiffeisen Investment, divizii locale de consultanţă în fuziuni şi achiziţii ale firmelor de consultanţă BIG 4 (PwC, E&Y, KPMG, Deloitte), diviziile de investment banking ale unor bănci ca ING sau UniCredit, precum şi alte firme de advisory în fuziuni şi achiziţii create de foşti bancheri sau consultanţi cum sunt Capital Partners (Doru Lionăchescu) sau BAC Investment (fondată de Matei Păun). Pe piaţă sunt disponibile mai multe rapoarte despre piaţa de fuziuni şi achiziţii, însă datele variază în funcţie de elementele care sunt luate în calcul. Spre exemplu, unele raporte nu includ tranzacţiile derulate pe Bursă, altele nu includ vânzările de active, chiar dacă sunt valori mari în joc, în timp ce altele includ şi tranzacţiile regionale.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/de-sapte-ori-mai-putine-fuziuni-si-achizitii-fata-de-2005-unde-e-economia-sanatoasa-9349478
9349478
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.