Cinci zile fara noroc

Postat la 16 noiembrie 2007 1 afişăre

O noua saptamana de scaderi mari si cresteri mici s-a incheiat la Bursa de Valori. Prima zi a inregistrat o scadere a principalului indice de aproape 3%,iar urmatoarele trei zile au incercat sa remonteze pierderea, dar nu au reusit sa urce decat circa 1,5 procente. In ultima sedinta de tranzactionare, indicii au luat-o din nou la vale, iar saptamana a consemnat o cadere de 2,4%.

"S-ar putea sa fi atins minimele. Chiar daca vom mai scadea, nu cred va fi mai mult de 5-6 procente. Cred ca revenirea e aproape, daca vom avea si volume de tranzactionare in crestere, putem asista la o corectie pozitiva semnificativa in perioada urmatoare", spune Adrian Ceuca, director general adjunct Broker Cluj. n ultima saptamana indicele BET a mai pierdut 2,4 procente, accentuand criza prin care trece bursa. Majoritatea cotatiilor au inregistrat pierderi, corectiile pozitive fiind insuficiente. Indicele evolutiei SIF-urilor, cele mai tranzactionate titluri din piata, a scazut mai mult de trei procente.

Cele mai interesante operatiuni efectuate au fost cele ale investitorilor initiati (insideri). Beneficiind de informatii din interiorul companiilor in calitate de actionari semnificativi sau angajati, persoanele fizice sau juridice initiate au inceput sa cumpere din ce in ce mai mult. Majoritatea tranzactiilor efectuate de insideri au avut ca obiect titluri ale SIF-urilor. Dupa ce patru companii aflate in portofoliul SIF Oltenia au achizitionat actiuni ale proprietarului in valoare totala de circa 1,6 milioane euro, a venit si randul celorlalte societai de investitii financiare sa raporteze tranzactii cu insideri. Practic, a avut loc transferarea profiturilor de la societatea detinuta catre actionarul principal, cel mai bun exemplu fiind dezvoltatorul imobiliar Voltalim Craiova, detinuta integral de SIF Oltenia, pentru care actionarul a operat o majorare de capital social cu 0,7 milioane euro. Compania imobiliara a returnat astfel cel putin o parte a lichiditatilor catre proprietar.

In ultima sedinta a saptamanii, societatea Turism Felix, detinuta in proportie de circa 80% de catre SIF Transilvania (63%) si SIF Oltenia (16%), a pornit la cumparaturi pe la toate SIF-urile. Valoarea totala a achizitiilor de tiluri SIF a fost de aproximativ 1,1 milioane euro, cea mai importanta operatiune fiind cea cu actiuni SIF Oltenia, de 0,5 milioane euro. SIF-ul condus de Dinel Staicu a inregistrat cel mai mare profit net la noua luni dintre cele sinci societati de investitii, in crestere cu15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la valoarea de aproximativ 31,3 milioane euro.

O situatie ciudata a avut loc cu actiunile Imotrust Arad (Arconserv – simbol ARCV). Actiunile rezultate din ultima majorare de capital social au fost decontate si au intrat pe piata joi, 15 noiembrie. Potrivit reglementarilor, odata cu intrarea noilor titluri la tranzactionare, pretul se recalculeaza, pentru a echilibra valoarea capitalizarii anterioare cu numarul de actiuni. Calculul hartiei spunea ca pretul de aproximativ 3,1 lei trebuia sa scada circa 50% pentru a ajunge la cotatia dedusa matematic de 1,55 lei/actiune.

O situatie inedita a fost creata de, probabil, un investitor care nu urmareste cu atentie piata. n prima zi de corectie, cand cotatia a ajuns la 2,6 lei, acesta a cumparat 7.200 de actiuni, cu o valoare totala de 16.200 lei (aproape 5.000 euro). A doua zi, insa, graba de a cumpara s-a tradus intr-o pierdere de aproape 1.500 euro! Conform reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, o actiune nu poate pierde mai mult de 25% intr-o singura sedinta de tranzactionare, iar titlul ARCV a fost blocat timp de doua zile pentru a se apropia de noua valoare.

Acest paradox de tranzactionare (care tine blocata o actiune pentru a ajunge la scaderea normala) a fost discutat de mai mult ori in comunitatea brokerilor, fara a se ajunge la o solutie. n absenta unui ordin clar din partea CNVM pentru acest tip de revizuire a cotatiei, se poate obtine o derogare la cerere. Nu se stie insa cine ar trebui sa inainteze cererea: societatea, care vrea sa isi evaluleze cat mai corect actiunea, brokerul care a intermediat listarea si majorarea de capital, sau Bursa de Valori Bucuresti, deoarece are interesul sa creasca lichiditatea din piata. Pana la punerea de acord a celor interesati, investitorii vor putea tranzactiona ARCV la valori reale incepand de luni.

Pentru saptamana viitoare, piata este asteptata sa evolueze in aceeasi incertitudine, existand totusi posibilitatea aparitiei unor corectii pozitive mai serioase. Cresterea depinde de nivelul lichiditatii; daca va ramane scazuta inseamna ca banii lichizi asteapta subscrierea la oferta publica initiala a Transgaz, programata sa inceapa pe 26 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii finanaciare
/analize/servicii-financiare/cinci-zile-fara-noroc-1041313
1041313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.