La ce e buna insolventa - studiu de caz: Relad

Autor: Razvan Muresan Postat la 12 decembrie 2010 1198 afişări

Daca tribunalul aproba, insolventa afacerilor de distributie a medicamentelor de peste 370 mil. euro ale grupului Relad ar fi cea mai importanta din acest an. Un 2010 in care oamenii de afaceri romani dovedesc din ce in ce mai des ca insolventa a depasit conotatia negativa de pana la inceputul crizei si a devenit un instrument de business.

Dupa cererea de insolventa a Relad International, cu afaceri de 206 milioane de euro in 2009, inaintata in luna noiembrie, Relad International Pharma, celalalt distribuitor de medicamente din grupul Relad, cu afaceri de 170 milioane de euro, si-a cerut de curand insolventa. Conform Ziarului Financiar, grupul Relad este controlat de oamenii de afaceri Laurentiu Stratulat, Adrian Roncea si Tiberiu Zigu. Datele oficiale publicate de Tribunalul Buzau arata ca, daca in primul caz s-a solicitat deschiderea procedurii de insolventa generala, care presupune reorganizarea companiei, in cazul Relad International Pharma SRL s-a solicitat deschiderea procedurii de insolventa simplificata, adica lichidarea companiei.

Oficialii Relad sustin ca solicitarea producatorului Roche, prima companie care a solicitat insolventa Relad International, este urmarea unor neintelegeri contractuale, care au dus la "pierderea credibilitatii in fata altor producatori de medicamente". Mai precis, Pfizer si Johnson & Johnson au solicitat ulterior insolventa. "Decizia noastra de a solicita deschiderea procedurilor generale de insolventa nu denota teama fata de disputa comerciala cu Roche sau de alte eventuale dispute ce ar putea aparea in actualul context, ci trebuie legata de faptul ca dorim sa cream premisele construirii si implementarii unui plan strategic coerent de reorganizare, capabil sa recastige increderea celorlalti producatori de medicamente fata de compania noastra", spune Iulian Pirvulescu, administrator al Relad. El mai spune ca grupul Relad nu are datorii la bugetul de stat si detine resurse financiare pentru achitarea creditelor bancare.

Chiar daca oficialii Relad nu leaga cele doua solicitari de insolventa de criza economica si de modul defectuos in care statul achita restantele la plata medicamentelor catre farmacii si companiile distribuitoare, activitatea intr-un mediu in care intarzierile la plata ajung la peste noua luni este in masura sa afecteze activitatea oricarei companii. "Dat fiind ca termenele de decontare a serviciilor medicale si a medicamentelor sunt influentate de sistemul defectuos de finantare a intregului sistem, niciun distribuitor nu se poate autofinanta si implicit nu poate respecta termenele de plata contractuale cu producatorii", explica Iulian Pirvulescu.

Cea mai recenta plata a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost de peste doua miliarde de lei, in perioada septembrie-octombrie 2010, reprezentand restante de plata de peste 90 de zile.

"Pentru 2011, sunt mai pesimist din punctul de vedere al creditarii sistemului si al riscului major de insolventa in zona farma", spune Dragos Damian, CEO al producatorului de medicamente Terapia-Ranbaxy.

Producatorii de medicamente se plang de lipsa de transparenta din sistem pentru ca banii decontati de CNAS in farmacie nu mai ajung in unele cazuri la distribuitor si de acolo la producator. Damian spune ca firmele ar putea fi puse in situatia sa aleaga asa-zisul "exit prin insolventa", cat timp "e foarte usor sa te capitalizezi ca distribuitor si farmacie si e la fel de usor sa iesi din business prin insolventa", dupa plata furnizorilor la pretul de cost.

Pe fondul crizei si al blocajului financiar, numarul firmelor intrate in insolventa a crescut puternic, astfel ca in prezent s-a ajuns la 50.000 de cazuri, dintre care 17.000 au intrat in aceasta procedura de la inceputul anului, conform datelor citate de Ziarul Financiar. Principalul avantaj pentru companiile care opteaza pentru o astfel de alternativa este faptul ca pot depune un plan de reorganizare si ca sunt protejate prin lege. Un exemplu pozitiv este Flanco, care a intrat in insolventa la finele anului trecut si care in urma planului de reorganizare a constatat o crestere a vanzarilor de peste doua ori fata de 2009. In piata de medicamente, primele informatii despre insolvente au devenit publice anul trecut, cand distribuitorul Farmexim a cerut insolventa competitorului de talie mica Dornafarm. Dupa numai cateva luni, mai multi creditori au cerut insolventa Montero, business de distributie controlat de fratii Tudorache. Potrivit informatiilor existente despre Montero, la jumatatea anului ajunsese la un volum de activitate de 15% din nivelul anului 2008, cand rula afaceri de 74,5 milioane de euro.

Distribuitorii de medicamente sunt considerati cei mai puternici actori pe piata farma, rulajele lor fiind mult mai mari decat ale producatorilor. Insolventa unuia are efecte la nivelul intregii industrii, pentru ca firmele active incearca sa profite de context si sa castige cat mai mult cota de piata.

Piata de medicamente a ramas pe crestere in ultimii ani in pofida contextului economic dificil, insa probleme la nivelul lichiditatilor au aparut pentru toti jucatorii, in conditiile in care statul a decis sa mareasca anul trecut termenul la care companiile isi recupereaza banii din piata. Solutiile au fost fie refinantarea creditelor la banci pentru refinantarea unor credite, fie renegocierea conditiilor comerciale la producatori. Iar situatia din 2011 nu promite schimbari in bine.

Urmărește Business Magazin

/analize/la-ce-e-buna-insolventa-studiu-de-caz-relad-7801499
7801499
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.