Numărul tranzacţiilor rezidenţiale a crescut cu 50% faţă de 2016

Autor: Florin Casota Postat la 26 iunie 2017 968 afişări

Piaţa rezidenţială din România se află într-o creştere accelerată încă din primul trimestru al anului în curs. Acest fapt este confirmat în egală măsură atât de statisticile la nivel naţional, cât şi de concluziile specialiştilor în domeniu.

Numărul tranzacţiilor rezidenţiale a crescut cu 50% faţă de 2016

Coroborând cele mai importante informaţii de pe piaţă cu percepţiile respondenţilor sondajului de opinie RE/MAX, Studiul: Evoluţia Pieţei Imobiliare din România în 2016-2017 vine să susţină această tendinţă.

Menţinându-se pe o poziţie de top, sectorul rezidenţial cunoaşte, în acest an, o serie de modificări în sens pozitiv: dezvoltarea pieţei rezidenţiale noi - cu precădere în anumite zone ale ţării, creşterea cererilor pentru case şi terenuri, interes mare pentru programul guvernamental “prima casă‘, etc.

În Bucureşti cererea cea mai mare este pentru apartamente de până la  120.000 de euro

“Majoritatea investitorilor pe segmentul de piaţă rezidenţial au bugetele între 70.000 - 120.000 euro. Aceştia se împart în investitorii ce accesează credite de tip “prima casă”, se orientează, în general, pe achiziţia de apartamente cu 2 camere sau garsoniere si au expectanţe de randamente de aproximativ 4-5%/an, sau investitorii cu bugete de peste 75.000 euro şi până în aproximaiv 120.000 euro ce îşi îndreaptă atenţia către zona centrală sau zona de Nord, având ca şi investiţie “target” proprietăţi micuţe dar cu randamente de 5-6%.” Mădălina Vasile Broker Owner la RE/MAX Properties din Bucureşti

La nivel naţional creşte cererea pentru tranzacţionarea de case şi terenuri

Începând cu 1 februarie 2017 s-a eliminat impozitul de 3% pentru tranzacţiile imobiliare de sub 450.000 de lei - ceea ce generează pentru vânzător o economie de - 3.000 de euro la limita de 100.000 de euro.

Odată cu această modificare, impactul în sectorul imobiliar nu s-a lăsat aşteptat. “Prin scutirea de la impozitare a tranzacţiilor imobiliare sub 450.000 lei şi aplicarea (la tranzacţiile mai mari de 450.000 de lei) a unui impozit de doar 3% pentru diferenţa dintre valoarea tranzacţionării proprietăţii şi pragul de 450.000 de lei se încurajează vânzarea caselor şi terenurilor, astfel încât să fie stimulată industria de construcţii, în special în cazul construirii de locuinţe.

" Numărul tranzacţiilor pentru sectorul rezidenţial a crescut faţă de 2016 - în primul trimestru cu aproape 50%.” Anca Păcurar, Consilier Juridic/BDM, Reprezentant RE/MAX România.

Piaţa rezidenţială nouă din Braşov cunoaşte în 2017 un trend semnificativ ascendent

Dinamica pieţei imobiliare se resimte diferit în funcţie de localizarea geografică a tranzacţionărilor - remarcându-se un interes mare al investitorilor pentru oraşe precum Braşovul, Clujul sau Timişoara.

“Piaţa rezidenţială veche îşi păstrează un ritm constant, poate în uşoară creştere pentru anumite zone. Piaţa rezidenţială nouă, însă, a luat avânt în ultimile 12 luni. Sunt anunţate - şi o parte din ele sunt în curs de concretizare - o serie de proiecte noi mai mari sau mai mici, construite de dezvoltatori consacraţi, dar şi de investitori privaţi, şi nu vorbim doar de blocuri rezidenţiale, ci şi de proiecte de case. Numărul de tranzacţii pe acest segment de cele mai multe ori depăşeşte capacităţile constructorilor de a livra locuinţele, astfel că, în acest moment, există dezvoltatori care au vândut peste 80% din clădirile pe care ar urma să le livreze până la sfârşitul acestui an sau chiar mijlocul anului viitor.” Radu Vâlsan, Broker/Owner RE/MAX Central din Braşov

Programele guvernamentale rămân prima opţiune a românilor pentru finanţarea tranzacţiilor imobiliare

În 2017 nucleul creditărilor ipotecare va fi definit, în continuare, de programul guvernamental „Prima casă”, specialiştii aşteptându-se la menţinerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendinţă a anului în curs este definită şi de orientarea băncillor către companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.