Cei care ne vand aerul

Postat la 20 septembrie 2009 168 afişări

Tranzactiile cu noxe sunt inca relativ noi in Romania, asa cum sunt in alte tari din Europa de Est. Dar piata se educa si brokerii de credite de carbon devin un alt aliat indispensabil in lupta companiilor pentru profitabilitate.

Valentin Ghius nu a mai mers in vacanta de aproape patru ani. Nu e vina nimanui, ci poate doar a lui insusi pentru ca nu a mers la mare in vacantele din facultate, ci a preferat sa mearga la diverse seminarii sau internshipuri. Nu numai pentru a castiga experienta, cat mai ales pentru a incerca sa se orienteze in vederea viitoarei cariere. Nu stia exact ce i-ar placea sa faca - studia finante si administrarea afacerilor la Universitatea Romano-Americana si il atragea bursa, cand l-a vazut si l-a ascultat pe Al Gore tinand o prelegere despre problemele mediului. Se afla la Boston, in cadrul unei conferinte despre schimbarile climatice; a ajuns acolo deoarece interesul pentru problemele mediului i se starnise deja din al doilea an de facultate, cand a mers la o bursa in Finlanda si a locuit foarte aproape de cercul polar, vazand de aproape topirea ghetarilor si modul in care industrializarea afecteaza mediul.

L-a impresionat Al Gore, dar nu avea nicio idee clara despre cum ar putea combina pasiunea pentru mediu cu pasiunea pentru finante si bursa pana la inceputul anului 2008, cand i-a cunoscut la Bratislava pe reprezentantii Pravda Capital, care l-au angajat pentru a deschide piata tranzactiilor cu certificate de carbon din Romania - tara in care tocmai intrasera primele astfel de certificate. Pravda Capital detine o companie specializata in tranzactionarea certificatelor de carbon, Carbon Warehouse, care controleaza - conform propriilor estimari - o cota de piata de 50% din tranzactiile pe piata spot din Europa Centrala si de Est. Compania are patru manageri de tara - cate unul si de obicei localnic din Romania, Slovacia, Cehia, Polonia, dar si un al cincilea care se ocupa de tranzactiile din alte piete.

Romania a intrat pentru prima data in discutia pentru alocarea certificatelor de carbon in 2005, odata cu schema EU25 - lansata pentru tarile care aderau la UE in 2007. Creditele de carbon alocate pentru perioada 2005-2007 nu au putut fi vandute, iar Romania a primit primele credite transferabile in 2008. "Numarul total de certificate alocate companiilor din Romania a fost de 349.671.593 de certificate, reprezentand aproximativ 69.934.319 certificate anual in perioada 2008-2012", dupa cum arata datele Ministerului Mediului. Certificatele sunt alocate companiilor in mod gratuit pana in 2012, dupa care acestea vor trebui cumparate de pe piata. Companiile care doresc sa vanda certficatele in surplus pot fie sa apeleze la serviciile unui broker de la o companie specializata in domeniu, fie se poate inregistra pe bursa Bluenext de la Paris (membru al NYSE).

Intrarea Romaniei pe aceasta piata in 2008 a picat intr-un moment destul de dificil: in 2006, pretul certificatelor crescuse foarte mult pe bursa, pana la 35 de euro (fata de 25, media ultimului an), iar mai multe voci din pietele europene au inceput sa vorbeasca despre o crestere continua a pretului, care ar putea ajunge si la 75 de euro in mai putin de un an. Atunci a devenit mai cunoscut Carbon Warehouse, spune Valentin Ghius, deoarece compania a facut o analiza si a aratat ca nu se intrevad schimbari climatice sau alte cauze pentru cresterea abrupta si rapida a pretului si a estimat ca, dimpotriva, pretul va scadea pana la 15 euro sau chiar va tinde spre zero.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mediu,
emisii,
cote,
Carbon Warehouse,
ArcelorMittal,
Alro
/analize/energie/cei-care-ne-vand-aerul-4912268
4912268
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.