Diavolul din detalii: ce spun analistii despre cresterea economica de 0,1% de la sfarsitul lui 2010

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 martie 2011 33 afişări

Statistica a confirmat estimarile preliminare din urma cu cateva saptamani: economia a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru din 2010 fata de al treilea, in date ajustate sezonier, dar a scazut cu 0,6% fata de ultimul trimestru din 2009, asadar pe tot anul 2010 avem o scadere a PIB de 1,3%.

Premierul Emil Boc a conchis ca avem, deci, un prim trimestru de crestere economica si mai trebuie doar unul ca sa se constate oficial iesirea din recesiune. Mai mult, premierul a supralicitat sambata estimarea oficiala a FMI (insusita de autoritati) conform careia PIB va creste anul acesta cu 1,5%, vorbind de un avans de 1,5-2%, urmat de unul de 4-5% in 2012.

Conform datelor Institutului National de Statistica, exporturile au evoluat mai rapid decat importurile in ultimul trimestru din 2010 (crestere de 5,8% fata de trimestrul al treilea pentru exporturi, 2,6% pentru importuri), iar formarea bruta de capital fix a avansat cu 0,5% fata de trimestrul anterior, in urma unor investitii mai mari în sectorul constructiilor. Pe de alta parte, atat consumul gopodariilor, cat si cel al administratiei au scazut fata de perioada iulie-septembrie cu 0,8%, respectiv 5,5%, ca efect al masurilor de austeritate fiscala aplicate vara trecuta.

"Cele mai recente date sugereaza ca investitiile private vor sta la baza cresterii economice din 2011, estimata la 1,2%, in timp ce consumul gospodariilor populatiei va avea o revenire intarziata. Consideram ca în conditiile reluarii fluxurilor de investitii straine directe si ale demararii unor proiecte publice de infrastructura in a doua jumatate a acestui an cresterea economica ar putea fi chiar mai mare", arata Eugen Sinca, analist al BCR.

Nicolae Covrig, analist al Raiffeisen Bank Romania, remarca importanta cresterii stocurilor, care au avut o contributie pozitiva de 4,1% la evolutia PIB pe ansamblul lui 2010. "Calculele noastre arata ca, excluzand cresterea stocurilor, cererea interna totala a scazut cu 4,8% in 2010 fata de 2009, comparativ cu 1,1% daca se include si influenta stocurilor. Aceasta reflecta de fapt cat de dureroase au fost ajustarile din economie". In opinia lui, " activitatea economica a atins punctul cel mai de jos in trimestrul IV si va creste treptat in trimestrele urmatoare".

Analistul Raiffeisen adauga ca exista deja vesti bune din partea indicatorului de incredere al companiilor, care s-a ameliorat atat in ianuarie, cat si in februarie, ca si din partea vanzarilor din retal, care au trecut in sfarsit pe plus in ianuarie fata de decembrie (1,7%). Alte vesti bune ar putea veni in aceasta saptamana, cand vor fi publicate datele privind productia industriala in ianuarie.

Vlad Muscalu, analist al ING Bank Romania, sustine insa ca detaliile din spatele datelor INS nu contureaza o perspectiva prea roza, intrucat consumul gospodariilor si cel al administratiei au avut contributii negative la cresterea trimestriala inca mai pronuntate decat in perioada iulie-septembrie (-0,7%, respectiv -0,3%), in timp ce principalul motor de crestere, exporturile nete, au avut o contributie de 1,1%, insa "nu e viabil sa se astepte aceeasi contributie de la ele si in perioada urmatoare", avand in vedere contextul extern nefavorabil creat de scumpirea petrolului.

Comentand cresterea din ianuarie a vanzarilor de retail cu 1,7%, Vlad Muscalu afirma ca, daca se coroboreaza si cu datele modeste privind creditarea populatiei, reiese ca progresul de 1,7% ar putea reflecta pur si simplu evolutia mai buna a vanzarilor care apare in ianuarie ca efect al reducerilor de preturi operate de comercianti dupa trecerea sarbatorilor, iar nu o tendinta a consumului in general. Aceasta interpretare este sustinuta si de faptul ca in ianuarie au crescut cel mai mult vanzarile de bunuri nealimentare (6,5% fata de decembrie), adica exact acelea la care comerciantii fac reduceri dupa sarbatori. "Perspectiva noastra pentru evolutia vanzarilor de retail in lunile urmatoare ramane rezervata", noteaza analistul ING Bank.

Urmărește Business Magazin

/analize/diavolul-din-detalii-ce-spun-analistii-despre-cresterea-economica-de-0-1-de-la-sfarsitul-lui-2010-8032969
8032969
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.