Ambitiile C&A in Romania

Autor: Rosca Cristina Postat la 04 mai 2011 737 afişări

Dintr-un birou de pe malul Rinului, in centrul orasului Düsseldorf, sefii C&A au anuntat cel mai ambitios plan privind Romania de pana acum. Cum au ales momentul?

Retailerul de imbracaminte C&A, unul dintre cei mai mari jucatori din Europa, are in plan sa ajunga in urmatorii cinci ani la afaceri de 150-200 de milioane de euro pe piata locala, potrivit calculelor BUSINESS Magazin, care au la baza cota de piata anuntata de oficialii companiei si valoarea pietei. "Romania este una dintre cele mai importante piete pentru noi. Vrem ca in urmatorii cinci ani sa ajungem la o cota de piata de 5-7%", a spus Benedikt Lauck, director de marketing pentru Austria, Romania, Croatia si Slovenia, in cadrul conferintei anuale a C&A pentru anuntarea rezultatelor financiare, desfasurata la Düsseldorf. In fiecare an, retailerul organizeaza conferinta pentru prezentarea rezultatelor financiare in Germania - si nu in Olanda, tara de origine -, pentru ca aceasta este in prezent cea mai importanta piata cand vine vorba de vanzarile companiei. Germania nu este doar pentru C&A cea mai importanta piata, ci si pentru rivalii de la H&M - retailerul suedez care se bazeaza tot pe volum si care a gasit in Germania un consumator atent la cheltuieli. Din acest an H&M a intrat pe piata din Romania si, odata cu venirea lui, dar si cu estimarile de crestere a economiei, au inceput sa apara si planurile de extindere ale retailerilor deja aflati pe piata.

Anul acesta C&A aniverseaza 170 de ani de la infiintare, un secol de existenta in Germania, 20 de ani in Portugalia, un deceniu in Polonia si doar 2 ani in Romania. Olandezii au deschis primul magazin la Bucuresti abia in 2009, piata nefiind destul de interesanta pentru multi retaileri inainte de 2007 si nici in 2008, cand boom-ul imobiliar facea preturile de intrare mult prea mari, mai ales pentru retailerii de tip discount.

Retailul de moda romanesc este evaluat de compania de cercetare de piata Euromonitor International la 1,9 miliarde de euro anul trecut, respectiv 7,5 euro pe luna per capita. Euromonitor estimeaza insa ca romanii vor cheltui tot mai mult pe haine in viitorul apropiat, astfel incat piata va ajunge la 2,9 miliarde de euro in 2015 si la 4,2 miliarde de euro in 2020, ceea ce inseamna ca un roman va ajunge sa cheltuie pe haine, lunar, circa 11,5 euro in 2015 si respectiv 16,7 euro in 2020, potrivit calculelor BUSINESS Magazin. Acesta ar putea fi alt motiv pentru care retailerii se inghesuie in Romania.

Luand in calcul piata in valoare de 2,9 miliarde de euro, la o cota de piata de 5-7% afacerile C&A ar putea ajunge intre 145 si 203 milioane de euro in 2015. C&A nu publica rezultatele pentru Romania individual, ci doar alaturi de alte tari "nou intrate in portofoliul C&A", respectiv Turcia, Italia si Croatia. In toate cele patru tari, afacerile retailerului s-au ridicat la 114 milioane de euro in 2010, in crestere cu 57,2%.

In conditiile in care in cele patru tari olandezii detin 47 de magazine - 25 in Turcia, 6 in Italia si cate 8 in Croatia si Romania - vanzarile per magazin se ridica, in medie, la 2,43 milioane de euro. In aceste conditii, vanzarile C&A in Romania anul trecut au ajuns la aproape 20 de milioane de euro.

C&A Moda Retail, compania sub care retailerul opereaza in Romania, a realizat in 2009 o cifra de afaceri de circa 33,2 milioane de lei (circa 7,9 mil. euro) si un profit de circa 125.000 de lei (30.000 de euro), potrivit Ministerului de Finante, adica o medie de 2,6 milioane de euro pe magazin, in conditiile in care niciun magazin nu a prins mai mult de opt luni de functionare.

C&A, care detine aproape 1.500 de magazine in aproape jumatate din tarile din Europa, a obtinut anul trecut la nivel mondial venituri de 6,59 miliarde de euro, in crestere cu 4,6%. In Romania, dupa ce a deschis trei si respectiv patru magazine pe an in primii doi ani de prezenta pe piata locala, are in plan sa deschida noua magazine in acest an si sa ajunga astfel la un total de 16 unitati. Desi detin cele mai multe magazine (trei) in Bucuresti, C&A s-a uitat foarte serios si la orase mai mici, precum Buzau, Arad sau Baia Mare. Mai mult, anul acesta vor deschide si in Botosani si Sibiu, ca orase mai mici, precum si in Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara. Olandezii merg astfel si in judete unde nu exista niciun hipermarket (Buzau) si niciun magazin de format cash & carry (Botosani).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fashion,
comert,
strategie,
c&a,
planuri
/analize/comert/ambitiile-c-a-in-romania-8204682
8204682
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.