Reteta toamnei: Morcovi, cartofi si profit

Autor: Ioana Mihai Postat la 28 noiembrie 2010 661 afişări

Ferma familiei Stoian - tatal si fiul - este una dintre cele mai mari afaceri din domeniul productiei de legume din Romania. Cartofii, telina si morcovii lor inseamna anual vanzari de 4 milioane de euro, cu o profitabilitate de 3,5%. N-au sere, n-au preturi iesite din comun, dar au avut rabdare, fonduri europene si o marca proprie care sa sune romaneste.

Florin Stoian a dat Dreptul pe agricultura si a ales in locul unei cariere de avocat sa continue traditia de familie, ocupandu-se de agricultura, asemenea tatalui si bunicului sau. Dar la un alt nivel. A infiintat firma Big Land, in 2002, si a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 4 milioane de euro si un profit de 140.000 de euro. Prin comparatie cu cifrele de vanzari ale unui producator de bere, de exemplu, cifrele nu par spectaculoase. Dar pentru a ajunge la vanzari de cateva milioane de euro pe an, firma a pompat ani in sir tot profitul in investitii, si-a construit depozite si incarca zilnic camioane intregi de morcovi, cartofi, telina si alte legume.

"In fiecare zi vin dupa marfa camioanele care incarca in jur de 20 de tone numai pentru piata Obor din Capitala", spune Florin Stoian. Are 34 de ani si a urmat cursurile Facultatii de Drept pentru ca tatal sau i-a spus ca despre agricultura il poate invata el orice. Fiind insa implicat in agricultura, alaturi de tatal sau, a decis ca are nevoie de studii cu specializare in domeniu, asa ca s-a inscris la cursurile Facultatii de Agronomie, Managementul Dezvoltarii Rurale.

Toata afacerea familiei Stoian, care se leaga de legumele care ajung in cosurile cumparatorilor sub numele de Ferma Stoian - Legume Romanesti, se leaga de cele cinci hectare de teren pe care le-au primit cand s-au impartit terenurile, dupa Revolutie. Tatal, bunicul si acum Florin Stoian s-au implicat cu pasiune in agricultura, dovada si preferinta celui mai tanar de a lucra in domeniu in locul unui cabinet avocatial. Familia cultiva inca dinainte de 1989 rosii, ardei si vinete pe 3.000 mp pe care ii aveau in proprietate, iar odata cu improprietarirea le-a fost usor sa aleaga ce au de facut cu terenul. Mai cu seama ca zona din Constanta este recunoscuta pentru culturile de acest tip. Asa ca au cultivat si mai multe legume, iar "in 1994 am avut vanzari grozave, pentru ca am cultivat varza, mai buna calitativ decat ce era in piete la acea vreme", isi aminteste cu placere Florin Stoian, care atunci era licean.

Cu banii castigati din recolta acelui an, tatal sau a luat primul tractor, "un Universal 650 nou pe care l-am cumparat cu un geamantan de bani, tot profitul dupa un an intreg de munca". Cel mai tanar dintre Stoiani isi aminteste usor amuzat acum ca in urma cu 16 ani, cu tractorul cel nou si o remorca imprumutata, tatal sau s-a dus sa cumpere cartofii de samanta din Buzau.

An dupa an, familia Stoian si-a crescut suprafata de teren, cumparand de la vecini. "Probabil si anul acesta vom cumpara in jur de 100 de hectare, pentru ca un vecin agricultor a dat faliment"; e o investitie pentru care ar fi nevoie de un buget intre 250.000 si 500.000 de euro, dat fiind ca preturile la teren se plaseaza intre 25 si 50 de euro centi. Familia a ajuns acum sa aiba in proprietate 300 de hectare si sa lucreze in arenda alte 500. Cu 800 de hectare de teren cultivat, Stoian tatal si fiul au una dintre cele mai mari afaceri din domeniul productiei de legume din tara. "Anul trecut au fost cultivate doar 2.500 de ha cu legume, in timp ce in ultimul an de comunism suprafata totala era de 100.000 de ha", declara Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Din toate cele 800 de hectare de teren lucrate de familia Stoian, jumatate sunt cultivate cu legume, avand "o oferta foarte variata, pentru ca vrem ca la noi sa gaseasca clientii tot ce doresc, sa nu mai mearga si in alta parte". Ferma Stoian produce toate legumele cu traditie de consum in Romania - morcov, ceapa, telina, cartofi, pastarnac. A infiintat firma Big Land in 2002 ca sa poata lucra cu facturi - "inainte prestam servicii in regim de persoana fizica", isi aminteste antreprenorul. Primul depozit a fost construit in 2005, prin finantare proprie si credit bancar, investitia totala fiind de un milion de euro. n acelasi an a cumparat utilaje la mana a doua din Olanda.

In urma cu doi ani, firma a ridicat al doilea depozit, cu fonduri SAPARD, valoarea proiectului fiind de 1,2 milioane de euro; printr-un alt proiect, de 600.000 de euro, au fost luate alte utilaje. Stoian vorbeste cu mare mandrie de depozite si in ochii unui neavizat ar putea parea putin straniu. Totusi, aceste depozite sunt exact piatra de incercare pentru un agricultor. Oricat de mare ar fi recolta, oricat de bune legumele, atat timp cat ele nu pot fi trimise catre magazine regulat, pe toata perioada anului, agricultorul nu poate sustine un contract.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/agricultura/reteta-toamnei-morcovi-cartofi-si-profit-7752359
7752359
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.