Pana unde poate creste pretul graului?

Postat la 16 august 2010 58 afişări

Suspendarea exporturilor de grau rusesc, intrata in vigoare ieri, este vazuta ca un moment de cotitura pe piata cerealelor, urmand sa influenteze noi scumpiri, mai ales daca Ucraina si Kazahstanul vor institui si ele interdictii la export. In afara de aceasta insa, analistii sustin ca un factor care va influenta preturile pe termen lung va fi starea vremii in Rusia in urmatoarele saptamani.

Meteorologii rusi si ucraineni au estimat ca perioada secetoasa va mai continua cam pana la sfarsitul acestei saptamani, dar daca ea se va prelungi catre luna septembrie, va pune in pericol campania de insamantare a graului de iarna, care reprezinta pana la circa 40% din recolta totala, ceea ce ar insemna ca pana la o treime din suprafetele cultivate vor ramane neexploatate pana in primavara viitoare. "Or, daca Rusia sta pe bara timp de doi ani, aceasta ar schimba complet dinamica pietelor", comenteaza Daniel Basse, seful firmei americane de cercetare a pietei AgResource.

Rusia a instituit incepand cu 15 august interdictia de export pentru grau si produse derivate. Viceprim-ministrul Viktor Zubkov a declarat ca autoritatile vor discuta dupa 1 octombrie daca e cazul sau nu sa prelungeasca interdictia si dupa 31 decembrie, presedintele Dmitri Medvedev a spus ca e posibil ca exporturile sa fie deblocate mai devreme, in timp ce premierul Vladimir Putin a dat de inteles ca nu se va renunta la aceasta masura decat anul viitor, daca estimarile actuale privind o recolta de 60 de milioane de tone se vor confirma. In 2009, Rusia a avut o recolta de 97 de milioane de tone, raportat la un necesar de 78 de milioane pentru consumul intern.

Ucraina si probabil Kazahstanul, afectate la randul lor de seceta, ar putea recurge la masuri asemanatoare. Guvernul de la Kiev are in vedere sa introduca o cota maxima de export de 5 milioane de grau si orz si deja a oprit o serie de livrari pe parcursul saptamanii trecute. Cat priveste Kazahstanul, desi oficial nu s-a anuntat nimic, analistii de la UkrAgroConsult, firma de consultanta din Kiev, estimeaza ca si Astana ar putea interzice temporar exporturile si sa reorienteze o parte din surplusul de grau catre Rusia, cu care Kazahstanul are tratat de uniune vamala.

Departamentul American al Agriculturii (USDA) a coborat estimarea privind recolta de grau a anului in curs mai mult decat se asteptau pietele, la 645,73 milioane de tone, fata de estimarea din iulie de 661 milioane de tone, citand alternanta intre seceta si inundatii in zona Marii Negre, inundatiile din Pakistan, perspectiva unor ploi prea abundente in Canada si problemele cu seceta in anumite zone din Australia si Argentina. Daca estimarea USDA se confirma, aceasta ar insemna cea mai mica recolta din ultimii trei ani, corelata cu estimarea privind stocurile globale de grau de 174,76 tone, minimul ultimilor doi ani.

Desi cifra estimata a stocurilor ramane cu circa 50 de tone peste nivelul din 2007/2008, cand frica de o criza a cerealelor a dus pretul contractelor futures la grau peste 13 dolari/busel, un pret de 9 dolari/busel nu pare exclus, daca Ucraina si Kazahstanul ar recurge si ele la suspendarea exporturilor. Vineri, la bursa din Chicago, graul cu livrare in decembrie ajunsese la 7,56 dolari/busel, iar comentatorii afirma ca marja in care va oscila pretul in perioada urmatoare va fi de 6,90-7,30 (1 busel de grau - 27,22 kg).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
grau,
cereale,
paine,
exportatori,
rusia,
ucraina,
sua,
ue
/analize/agricultura/pana-unde-poate-creste-pretul-graului-6907594
6907594
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.