Cum va redeveni Romania granarul Europei

Postat la 15 februarie 2010 100 afişări

Nostalgicii mai spera ca Romania isi va redobandi statutul de “granarul Europei” si vad salvarea economiei legata de dezvoltarea agriculturii. Dar veniturile din productia agricola sunt in scadere si nu din cauza crizei financiare.

Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, este destul de scump la vorba cu ziaristii. Are mereu agenda plina si rareori poate fi prins in Bucuresti pentru o scurta discutie intre doua intalniri si cateva conversatii telefonice. Nu ii place sa vorbeasca despre afacerile sale si prefera discutiile despre starea agriculturii. Pentru el exista un lant cauzal lung care a dus la declinul agriculturii romanesti.

"Romania are potentialul agricol pentru a hrani 80 de milioane de locuitori, dar asigura hrana doar pentru 8 milioane", explica Anghel, creionand pe o foaie schema argumentatiei sale.

In tara se produce sub 10% din potentialul total, iar cifrele tot scad de cinci ani. Estimarile pentru valoarea productiei agricole de anul trecut se refera la o scadere de 20% comparativ cu 2008, pana la 7,2 miliarde de euro. Aceasta ar insemna ca agricultura a contribuit cu doar 6% la formarea PIB din 2009, adica jumatate fata de ponderea pe care o detinea in 2004. Spre comparatie, agricultura Frantei contribuie cu 45% la PIB.

BUSINESS Magazin a identificat o intreaga lista de factori ce contribuie la crearea acestei situatii. Anghel semnaleaza ca unul dintre factori este lipsa unei strategii coerente de dezvoltare a agriculturii, care a permis ca acum sa fie lucrate doar "aproximativ 3,5 milioane de hectare din cele 10 milioane de hectare de teren arabil". Saptamana trecuta, ministrul finantelor a propus, din motive ce tin de veniturile insuficiente la buget, ca proprietarii de terenuri agricole care nu le exploateaza sa fie supusi unor impozite penalizatoare, insa ideea se afla inca la stadiul de proiect. Acum, un proprietar de terenuri arabile situate in extravilan plateste un impozit anual la bugetul local in valoare de 36 pana la 43 de lei pe hectar.

Primul aspect care trebuie reglementat pentru a avea o agricultura functionala este stabilirea unei directii generale pe care sa o urmeze toate politicile, argumenteaza proprietarul Cerealcom Dolj. "Trebuie sa avem o strategie pe termen lung, asumata de toate partidele, pentru ca o data la patru ani, cand se produce schimbarea la nivelul ministerului, sa nu mai existe contradictii la nivel legislativ", este de parere si Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Ialomita.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura
/analize/agricultura/cum-va-redeveni-romania-granarul-europei-5505553
5505553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.