Unde lucrează şi cine sunt cel mai bine plătit angajat român şi cel mai slab plătit angajat din ţara noastră

Autor: Ramona Cornea Postat la 15 februarie 2023 311 afişări

Unde lucrează şi cine sunt cel mai bine plătit angajat român şi cel mai slab plătit angajat din ţara noastră

Studiu KPMG şi Concordia: Cel mai bine plătit angajat din România este bărbat şi lucrează într-o companie privată cu capital străin din sectorul ITC. La polul opus se află un salariat din HoReCa din Teleorman 

Profilul angajaţilor din România arată că cel mai bine plătit angajat din România este bărbat şi lucrează într-o companie privată cu capital străin din sectorul ITC. La polul opus, cel mai puţin câştigă un salariat din HoReCa din judeţul Teleorman, după cum arată un studiu realizat de KPMG şi Confederaţia Patronală Concordia. 

„Companiile private cu capital străin oferă cele mai competitive salarii din economie. Cele mai ridicate valori ale câştigului salarial mediu lunar se înregistrează în companiile majoritar private şi în companiile cu proprietate integral străină, fiind în medie cu 47%, respectiv 35% mai mari decât media la nivel naţional.  La nivelul anului 2021 costul mediu lunar cel mai ridicat s-a înregistrat în sectorul Informaţii şi comunicaţii (11.208 RON/lună), cu 93,2% mai mare faţă de costul mediu lunar pe economie”, scrie raportul citat. 

Costuri medii lunare mai mari cu cel puţin 50% faţă de costul mediul lunar pe economie înregistrează şi următoarele sectoare economice: intermedieri financiare şi asigurări (68,0%), industria extractivă (63,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (58,1%).

La nivelul regiunilor de dezvoltare, regiunea Bucureşti-Ilfov înregistrează valori ale câştigului salarial lunar cu 40% mai mari faţă de media naţională. În România, femeile continuă să câştige în medie mai puţin decât bărbaţii, diferenţa însă a înregistrat un trend descrescător în ultimii 10 ani, fiind de 5% în 2021.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
capital,
sector,
angajare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.