Un trader alcoolic a dus preţul petrolului la maximul ultimelor opt luni

Autor: Razvan Muresan Postat la 24 septembrie 2012 54 afişări

Traderul companiei PVM Oil Futures, Steve Perkins, a cumpărat şapte milioane de barili de petrol de pe laptopul său, ridicând preţul petrolului la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni.

Potrivit anchetatorilor, citaţi de The Telegraph, Perkins a început să tranzacţionize chiar în ziua de dinaintea stabilirii unui nou record al preţului la petrol. A băut în weekendul de dinaintea tranzacţiei, la turneul de golf al companiei, şi îşi luase concediu în ziua următoare. Ca broker, Perkins avea dreptul să facă tranzacţii doar în numele clienţilor săi - şi nu folosind banii companiei. Comanda a fost plasată la ora 13.34, în jurul prânzului, în numele unui client, ulterior fiind urmată de alte şapte în valoare de opt milioane de dolari, dar în numele PVM.

După o pauză de câteva ore, a revenit noaptea târziu la laptopul său şi a plasat comenzi de 520 de milioane de dolari prin ICE Futures Europe, loc în care traderii estimează evoluţiile cotaţiilor la petrol. Între 1.22 şi 3.41, Perkins a fost responsabil de 69% din volumul tranzacţiilor la nivel mondial. După ce şi-a revenit din beţie, i-a trimis un SMS directorului companiei în care anunţa că nu poate ajunge la serviciu şi, ulterior, a recunoscut că a efectuat tranzacţiile sub influenţa băuturilor alcoolice. Autorităţile i-au interzis să mai tranzacţioneze timp de cinci ani şi a primit şi o amendă de 72.000 de lire sterline. Nimeni nu a putut să explice gestul său, dat fiind că achiziţia nu i-ar fi adus niciun fel de beneficiu.

Cazul este elocvent pentru lipsa de reglementări din tranzacţionarea petrolului, dat fiind că un simplu broker care nu dispunea de suma respectivă a reuşit să provoacea haos pe piaţa mondială a ţiţeiului.

Perkins a refuzat să comenteze incidentul şi s-a retras în vila sa de jumătate de milion de dolari din Brentwood, Essex. El ar putear eveni în branşă după expirarea pedepsei, dar autorităţile au confirmat că reprezintă un "risc extreme pentru pieţe când e băut". Nici compania PVM nu a comentat situaţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
broker,
petrol,
alcool,
tranzactii
/actualitate/un-trader-alcoolic-a-dus-pretul-petrolului-la-maximul-ultimelor-opt-luni-10114813
10114813
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.