Slovacia a încheiat acorduri alternative pentru gaze, după reducerea livrărilor din Rusia

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 03 octombrie 2014 42 afişări

Compania naţională de gaz din Slovacia, SPP, a încheiat mai multe înţelegeri de rezervă pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON şi alte companii, pentru a-şi asigura necesarul de gaz pentru perioada următoare, după ce a acuzat reduceri ale volumului livrat de Rusia.

Premierul Robert Fico a declarat că SPP a înregistrat o scădere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia către Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat că reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie.

Fico a anunţat într-o conferinţă de presă că guvernul slovac a încheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a până la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, în cazul în care acest lucru este necesar.

De asemenea, premierul a prezentat şi posibilitatea ca Slovacia să folosească fluxul de gaz din Cehia în sistem invers, ceea ce înseamnă că un gazoduct utilizat în mod obişnuit pentru a transporta gaze către Cehia, prin Slovacia, va fi folosit în direcţia opusă.

SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpărarea de gaz de pe piaţa spot din Austria, livrările urmând să se facă în ultimele trei luni din acest an şi în primul trimestru din 2015, dacă este nevoie.

Compania naţională de gaz din Slovacia a explicat că noile acorduri vor diversifica în mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.

"Avem capacitatea de a asigura 30% din necesarul zilnic de gaz din surse independente, în eventualitatea unei situaţii extraordinare, dependenţa noastră faţă de alimentarea cu gaz din fiind redusă", a declarat Stefan Sabik, preşedintele SPP.

Guvernul condus de Fico a criticat în mai multe rânduri sancţiunile impuse de UE Rusiei, pe fondul unor relaţii strânse dezvoltate de cele două state. Cu toate acestea, Fico a declarat că, în prezent, Moscova foloseşte furnizarea de gaze drept armă politică.

"Suntem convinşi, luând în considerare şi preţul gazului, care nu se schimbă prea mult, că acesta este un război politic, în care gazul este folosit ca armă", a declarat Fico.

Mai multe ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est s-au confruntat cu scăderi ale volumului de gaz furnizat de Rusia, după ce statele UE au crescut livrările de gaz către Ucraina, Slovacia fiind una dintre noile conexiuni în acest sens.

În ceea ce priveşte România, Gazprom a redus miercuri, pentru a doua oară, cantităţile livrate, de această dată cu 13% faţă de nivelul planificat.

Grupul rus a anunţat, joi, că volumul zilnic de gaze livrat către Slovacia, 48 de milioane de metri cubi, nu a suferit fluctuaţii în ultimele zece zile, ceea ce este în acord cu datele publicate de operatorul gazoductelor din Slovacia, Eustream. Totuşi, această cantitate nu este livrată doar către Slovacia, ci este împărţită către mai mulţi cumpărători. Astfel, nu este clar ce volum de gaz a cerut SPP de la Gaprom şi nici cât a livrat compania rusă către Slovacia.

Slovacia este o ţară importantă pentru transportul gazului din Rusia către Uniunea Europeană, deşi Gazprom a folosit din ce în ce mai mult gazoductele care trec prin Belarus şi Marea Baltică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SLOVACIA,
RUSIA,
GAZ
/actualitate/slovacia-a-incheiat-acorduri-alternative-pentru-gaze-dupa-reducerea-livrarilor-din-rusia-13363223
13363223
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.