Singura ţară din Europa unde numărul oamenilor fără adăpost este în scădere. Cum au reuşit să scape de aceasta problemă

Autor: Andra Stroe Postat la 24 iunie 2019 179 afişări

Finlanda este, în prezent, singura ţară din Europa în care numărul de oameni fără adăpost este în scădere. Secretul? Housing First, un principiu implementat în urmă cu zece ani de către un om de ştiinţă, un politician, un doctor şi un preot.

Singura ţară din Europa unde numărul oamenilor fără adăpost este în scădere. Cum au reuşit să scape de aceasta problemă

Până acum, oamenii străzii aveau de parcurs mai multe stagii ca, de pildă, mutarea de pe stradă într-un adăpost provizoriu, până la a ajunge să obţină o locuinţă. Housing First militează însă pentru oferirea din start a unei locuinţe, fără nicio condiţie.

Cu ajutorul statului, a primăriei şi a unor ONG-uri, în Helsinki au fost cumpărate apartamentele, noi blocuri au fost construite şi vechile adăposturi au fost transformate în locuinţe permanente, confortabile, alături de alte hosteluri destinate oamenilor fără adăpost din suburbiile oraşului, relatează The Guardian.

Primul obiectiv al Housing First a fost să creeze 2.500 de locuinţe noi. Până în prezent au fost consturite însă cu 1.000 în plus. De la lansarea din 2008, numărul locuinţelor provizorii pentru oamenii fără adăpost din Finlanda a scăzut cu 35%. Dormitul în adăposturi a fost eradicat aproape în totalitate din Helsinki, rămânând doar 50 de paturi în adăposturi, şi asta în condiţiile în care temperaturile pe timpul iernii scad sub -20 de grade Celsius. Viceprimarul oraşului, Sanna Vesikansa, a spus că în copilărie vedea sute de personae dormant în parcuri şi păduri, în toată ţara. „În prezent, cu greu mai vezi asemenea cazuri. Dormitul pe străzi este foarte rar în prezent.”

Housing First nu e doar despre oferirea unei locuinţe. „Serviciile au fost cruciale”, spune Jan Vapaavuori, primarul capitalei finlandeze. „Multe persoane fără adăpost au diverse dependenţe, probleme mintale, situaţii medicale sau au nevoie de asistenţă permanentă. Pe lângă locuinţă, acestora li s-a oferit şi suport.”

În alte state, de pildă în Anglia, situaţia stă diferit. Reprezentanţii guvernului britanic spun că persoanele care dorm în adăposturi – o mică parte din oamenii fără casă din ţară – a crescut de la 1.768 în 2010 la peste 4.600 până anul trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
locuinte,
adapost,
oameni

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.