Şi totuşi, cu cine votăm în 2014?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 ianuarie 2014 401 afişări

Conflictele mocnite de anul trecut dintre PSD şi PNL, care au deschis în cele din urmă discuţia despre o spargere prematură a USL, s-au sublimat acum în mod glorios într-o abordare pragmatică, aşa cum spun politicienii: Gabriela Vrânceanu-Firea, vicepreşedintele PSD, a propus ca în luna martie alianţa USL să se desfacă oficial, pentru că în aprilie începe campania pentru europarlamentare.

Şi totuşi, cu cine votăm în 2014?

Cu alte cuvinte, USL nu se va rupe accidental, din orgolii mărunte, ci spre a da şansa PSD şi PNL să participe separat la europarlamentare, în funcţie de afinităţile ideologice proprii. Crin Antonescu susţine şi el participarea separată a PNL, deşi în condiţiile menţinerii formale a USL.

O astfel de soluţie, care dă liber certurilor dintre pesedişti şi liberali sub un pretext elegant, a îmblânzit deja atmosfera: Victor Ponta şi-a reluat sprijinul explicit faţă de candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale, iar Antonescu, cel care până acum tuna contra "justiţiei băsiste", a declarat că el nu vede în condamnarea la închisoare a lui Adrian Năstase o persecuţie politică şi l-a apărat pe Ponta de acuzaţiile că s-a amestecat în justiţie când s-a înfuriat că Năstase intră iar la închisoare.

PNL ştie că în anul început cu condamnarea lui Năstase sunt destui uselişti cu dosare pe rol (Fenechiu, Silaghi, Dragnea, Chiuariu, Vosganian) şi că nu poate da vina la infinit pe "justiţia băsistă", cu atât mai puţin pe o colaborare subterană PSD-Băsescu contra PNL, fără a-şi afecta credibilitatea. La PSD, cel care a înţeles corect problema a fost Ion Iliescu, care a spus că nu crede în "conexiunea cu politicul" a condamnării lui Năstase. Plus că, în prima lui postare de la Rahova, Năstase acuză USL că a consolidat prin inacţiune mecanismul prin care Băsescu controlează justiţia - un mesaj de care atât PSD, cât ţi PNL au tot interesul să se delimiteze.

În tabăra opoziţiei, tema candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale a revenit în prim-plan odată cu ironiile în premieră ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa lui Cătălin Predoiu, candidatul PDL, pe care şeful statului l-a calificat drept "preşedintele care ar asigura o linişte deplină în ţară", sugerând astfel că desemnarea lui ar fi o expresie a lipsei de lideri reali din partid.

Pentru ca un lider al altui partid de dreapta (cum ar fi MRU) să se poată impune însă drept candidat comun al dreptei, după planurile de anul trecut, ar trebui însă ca respectivul partid să se poată compara electoral cu PDL, care deja se apropie de 20% în sondaje, conform vicelui Ioan Oltean. Avansul în sondaje al pedeliştilor rămâne însă irelevant pentru prezidenţiale, după cum corect a remarcat acelaşi Băsescu ("sigur vor da şi preşedintele României din atâta creştere").

Urmărește Business Magazin

/actualitate/si-totusi-cu-cine-votam-in-2014-11885189
11885189
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.