Şefii ASF, plătiţi cu 10.000-12.000 de euro pe lună, stau ascunşi şi nu ies să dea explicaţii despre falimentul City Insurance, ci îi trimit la înaintare pe cei din linia a doua

Autor: Liviu Popescu Postat la 15 decembrie 2021 459 afişări

La prima conferinţă de presă după falimentul City Insurance organizată ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), şefii ASF, plă­tiţi cu 10.000-12.000 euro pe lună, au pre­fe­rat să stea ascunşi şi nu au participat, pre­fe­rând să trimită la înaintare managerii din linia a doua.

Şefii ASF, plătiţi cu 10.000-12.000 de euro pe lună, stau ascunşi şi nu ies să dea explicaţii despre falimentul City Insurance, ci îi trimit la înaintare pe cei din linia a doua

În cazul falimentului City Insurance, în total sunt circa 1.450 de dosare de daună soluţionate, iar în aşteptare sunt 8.845 de cereri de plată, ritmul de soluţionare fiind în jurul a 200 de dosare de daună pe zi, după cum a declarat Valentin Ionescu, director în ASF Întrebarea este cât va dura până când FGA îşi va epuiza resursele.

La prima conferinţă de presă după falimentul City Insurance organizată ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), şefii ASF, plă­tiţi cu 10.000-12.000 euro pe lună, au pre­fe­rat să stea ascunşi şi nu au participat, pre­fe­rând să trimită la înaintare managerii din linia a doua.

La această conferinţă au fost prezenţi doar directori de departamente din ASF şi au lipsit Nicu Marcu, preşedintele ASF, Cristian Roşu, vicepreşedinte al ASF responsabil de sectorul asigurărilor, precum şi ceilalţi vicepreşedinţi şi membri ai consiliului ASF.

Timp de 5 ani ASF a lăsat ca cel mai defectuos jucător din piaţă, City Insurance, aflat acum în procedură de fali­ment, să de­vi­nă lider şi să cre­eze o gaură pe care cel mai pro­babil tot românii o vor umple.

Valentin Ionescu, director în cadrul Autorităţii de Suprave­ghe­re Financiară (ASF) responsabil cu sectorul asigurărilor, unul din­tre cei prezenţi ieri la conferinţa ASF, a pre­zentat topul asigurătorilor pe RCA.

Euroins îşi consolidează poziţia pe piaţa RCA, dar nu creşte foarte mult, iar urmă­toa­rele două poziţii pe podium sunt ocupate de Groupama şi Allianz-Ţiriac, după cum reiese din informaţiile prezentate de Valentin Ionescu.

„Monitorizăm săptămânal ce se întâmplă cu cotele de piaţă, atât pe RCA, cât şi pe garanţii. Pot să vă spun care sunt noii lideri pe RCA, topul provizoriu pe săptămâna 29 no­iembrie - 5 decembrie, pentru că săptămâ­nal monitorizăm şi lucrurile se ajustează. De câteva săptămâni avem următorul top 3: Euroins - care îşi consolidează poziţia, dar nu creşte foarte mult, pentru că a oferit co­mi­sioane mici intermediarilor din dorinţa de a nu creşte cota, iar următoarele două surprize plă­cute sunt Groupama (conform raportului primit de la toate companiile de asigurări, care se ajustează săptămânal în funcţie de primele distribuite prin brokerii de asigurări în ultima săptămână) şi Allianz-Ţiriac. Au fost şi schimbări în ultimele două săptămâni între locurile 2 şi 3“, a declarat Ionescu la prima conferinţă organizată de ASF după falimentul City Insurance.

Piaţa RCA este una dintre cele mai tensionate, mai ales în contextul falimentului City Insurance, care a dus la o creştere semni­fi­cativă a preţurilor la poliţe, dar şi perspec­tive de creştere a contribuţiilor asigurătorilor pen­tru a alimenta resursele Fondului de Garan­tare a Asiguraţilor (FGA).

În prezent piaţa RCA mai are 7 jucători activi, din 9 câţi avea înainte de anunţul falimentului City Insurance, în condiţiile în care Uniqa a ieşit de pe acest segment.

Celelalte companii din topul RCA prezentat de Valentin Ionescu sunt Asirom - pe locul 4, Grawe - pe locul 5, Omanisig - pe locul 6 şi Generali - pe locul 7.

„Topul săptămânal în funcţie de primele distribuite prin intermediari, prin brokerii de asigurări, se modifică, dar nu radical“.

Pe zona asiguărărilor RCA volumul subscrierilor a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2021 la 3,66 mld. lei, înregistrând un avans de 18% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor ASF.

În ceea ce priveşte despăgubirile în contul firmei falimentare City Insurance, Ionescu a arătat că Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a efectuat pe data de 9 decembre şi 10 decembrie plăţi în baza dosarelor de daună a păgubiţilor City Insurance cu valori de 2,2 mil. lei, respectiv 2,4 mil. lei. Astfel, valoarea de 2,2 mil. lei a fost suma pentru 1.003 cereri de plată în baza poliţelor City Insurance, în timp ce valoarea de 2,4 mil. lei a fost suma plătită pentru 450 cereri de plată, conform ASF. În total sunt circa 1.450 de dosare de daună soluţionate.

În privinţa avizării plăţilor de către Comisia de Specialitate a FGA, aceasta se va întâlni de 3 ori pe săptămână, respectiv luni, miercuri şi vineri pentru avizarea plăţilor, susţin reprezentanţii ASF. În aşteptare sunt 8.845 de cereri de plată, iar ritmul de soluţionare este în jurul a 200 de dosare de daună pe zi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.