Ce „schelete” ascund candidaţii români la interviurile de angajare: 4 din 10 angajaţi îşi doresc jobul doar pentru bani, iar peste 15% ar minţi sau ar ascunde informaţii despre propria persoană dacă astfel ar obţine postul

Autor: Roxana Rosu Postat la 28 octombrie 2022 115 afişări

Ce „schelete” ascund candidaţii români la interviurile de angajare: 4 din 10 angajaţi îşi doresc jobul doar pentru bani, iar peste 15% ar minţi sau ar ascunde informaţii despre propria persoană dacă astfel ar obţine postul

Emoţiile de dinaintea unui interviu de angajare şi dorinţa de a face o primă impresie bună unui potenţial angajator îi fac pe candidaţi să ascundă anumite lucruri privind studiile avute, experienţa profesională anterioară şi alte detalii, arată un sondaj realizat de BestJobs.

Mai mult de jumătate dintre candidaţi au mărturisit nu sunt în totalitate sinceri la interviu, iar dintre aceştia aproape 40% nu şi-ar dori ca viitorul angajator să ştie că ar accepta jobul doar pentru bani, iar alţi 25% nu vor ca acesta să afle de problemele din viaţa personală, care ar putea avea un impact asupra muncii lor.

Relaţiile cu foştii şefi şi colegi sunt uneori bizare, iar din acest motiv 2 din 10 candidaţi nu îşi doresc ca viitorul angajator să ştie despre situaţiile în care fostul şef „le-a făcut sângele să fiarbă”, încât au ajuns să fugă de la jobul anterior mâncând pământul.

O treime dintre participanţii la sondaj au spus că la interviurile de angajare sunt sinceri doar atât cât este nevoie pentru a obţine jobul respectiv, iar peste 15% ar minţi sau ar ascunde informaţii despre propria persoană dacă ar şti că astfel o să obţină postul vacant.

La polul opus, majoritatea, conştienţi de faptul că minciunile ies întotdeauna la iveală, declară că ar fi sinceri, indiferent de riscuri.

Deşi încearcă să nu dezvăluie aspecte incriminatoare recrutorilor, 40% au recunoscut în cadrul unui interviu de angajare că nu s-au documentat despre poziţia respectivă şi nici despre companie, în timp ce aproape 22% au criticat angajatorul anterior pentru că le-a făcut zile fripte, iar peste 15% au adus în discuţie lucruri personale.

Candidaţii încă simt că se aruncă în necunoscut atunci când aplică la un job care nu afişează salariul, iar printre lucrurile de care se tem cel mai tare în cadrul unui interviu de angajare se numără faptul că ar putea afla că salariul nu va fi cel aşteptat (37%), că sunt apreciaţi angajaţii care stau peste program (aproape 22%) şi că orice sarcină are un termen limită foarte strâns (peste 11%).

Pentru 28% dintre respondenţi cel mai „de groază” moment a fost atunci când au mers la interviul de angajare într-o stare nepotrivită (oboseală, tristeţe, ebrietate etc.), în timp ce pentru 21% a fost înspăimântător interviul în care recrutorul a fost nepoliticos. Mai mult, 13% au întârziat, iar aproape 6% au avut fiori pe şira spinării după ce au asistat la o scenă în care un angajat al firmei respective a avut o cădere nervoasă.

Sondajul a fost efectuat în luna octombrie, pe un eşantion de 1.386 de utilizatori de internet din România

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
interviu,
angajare,
refuz,
ascundere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.