Scandalul preţului benzinei. Dan Cărbunaru a anunţat valoarea amenzilor de până acum

Autor: Andreea Tobias Postat la 11 martie 2022 90 afişări

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţă valoarea amenzilor date de instituţiile care controlează benzinăriile, după scandalul creşterii preţului la carburanţi.

Scandalul preţului benzinei.  Dan Cărbunaru a anunţat valoarea amenzilor de până acum

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat până acum peste 90 de benzinării şi sediul central al unei companii care are în coordonare 215 staţii, a spus Dan Cărbunaru.

Comisarii ANPC au dat amenzi de 950.000 lei.

În plus, au fost date şi 10 avertismente, 3 măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, 2 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adaugă şi ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor de încetare a practicilor comerciale incorecte - ordin adresat unei companii din România care a fost şi amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care are ANPC o poate da: 100.000 de lei.

„Decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte implică revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării preţurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatorii economici în ultimele zile”, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ANAF a dat 6 sancţiuni de 140.000 lei, la care se adaugă confiscări de 1.250 lei şi suspendarea pentru 30 de zile în cazul unei benzinării. Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi activitatea s-a suspendat pe perioadă de o lună. Într-un punct de lucru din judeţul Sibiu s-a dat, de asemenea, o amendă contravenţională de 2.000 de lei şi a fost confiscată o sumă de bani. La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăviţa, judeţul Timiş, ANAF a dat o amendă de 19.000 lei. Acelaşi lucru s-a întâmplat în Botoşani, unde s-a dat o amendă de 19.000 de lei şi s-a confiscat o sumă de bani.

În plus, în condiţiile în care mulţi români au luat carburanţi în recipiente neconforme, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis avertizări şi a făcut controale.

Până vineri dimineaţă au fost verificate 814 de benzinării şi s-au dat 672 de sancţiuni în valoare totală de 750.000 lei.

Alte 234 de controale au fost realizate de către Inspecţia Muncii, fiind aplicate, în domeniul relaţiilor de muncă, 24 de sancţiuni şi 100 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor. În privinţa sănătăţii şi securităţii în muncă au fost efectuate 118 controale, fiind dispuse 132 de sancţiuni, dintre care 112 avertismente şi 20 de amenzi de 111.500 lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
benzină,
preţ,
controale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.