Rule, Britannia

Postat la 30 ianuarie 2006 5 afişări

Ca forta economica incepuse oricum sa primeze in alegerea oraselor gazda pentru Jocurile Olimpice a devenit evident inca din deceniul trecut, de cand organizarea Olimpiadei a inceput sa fie o aventura a bugetelor si a goanei dupa sponsori.

Ca forta economica incepuse oricum sa primeze in alegerea oraselor gazda pentru Jocurile Olimpice a devenit evident inca din deceniul trecut, de cand organizarea Olimpiadei a inceput sa fie o aventura a bugetelor si a goanei dupa sponsori. In 2001, cand pentru Olimpiada din 2008 a fost preferat Beijingul, era deja clar ca aceasta atesta puterea economica a unei Chine in plina ascensiune. 

Nimic nu pare acum mai firesc decat alegerea Londrei pentru 2012, avand in vedere ca Marea Britanie este la ora actuala cea mai performanta economie europeana. A ajuns un loc comun sa spui ca din Olimpiada nu s-a mai facut profit de la Los Angeles incoace, adica din 1984, asa incat pentru gazduirea JO nu mai poate candida un oras care se bazeaza pe acest eveniment sportiv ca sa-i impulsioneze economia, sa-i dea un motiv sa construiasca sosele, stadioane si hoteluri. 

Criteriul corect pentru o candidatura este acum posibilitatea orasului si a tarii gazda de a suporta niste cheltuieli din ce in ce mai mari, pe care are din ce in ce mai putine sanse sa le amortizeze, singurul castig fiind cel de imagine. 

Comitetul de organizare de la Londra sustine ca JO din 2012 vor costa 4,9 miliarde de lire (8,5 miliarde de dolari), din care jumatate ar urma sa se acopere din vanzari de bilete, contracte de televizare si de sponsorizare, in timp ce beneficiile atrase ca investitii de pe urma evenimentului vor insemna 15,8 miliarde de dolari. Presa a inceput deja sa comenteze ca adevaratii invingatori sunt cei care au pierdut cursa, pentru ca, la fel cum s-a intamplat si in cazul Atenei, bugetul initial a fost cu mult depasit, iar de amortizarea cheltuielilor nici nu se poate vorbi. 

Ziaristii au insa dreptate atunci cand admit ca economia britanica este singura din Europa care isi poate permite pierderi de pe urma JO. Din acest punct de vedere, alegerea Londrei in dauna Parisului, principalul ei contracandidat, confirma clar echilibrul de forte de pe continent. "Modernul model Blair este pe punctul de a se impune in Europa in defavoarea batranului model francez", scrie cotidianul La Provence, in timp ce Le Parisien recunoaste: "Daca Franta a pierdut acest joc, este din cauza faptului ca influenta sa in plan international a scazut". Bugetul Parisului pentru JO a insemnat cam jumatate din cel alocat de Londra.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/rule-britannia-2510032
2510032
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.