Producătorii de vinuri se confruntă cu realitatea schimbărilor climatice

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 septembrie 2020 111 afişări

Producătorii de vinuri se confruntă cu realitatea schimbărilor climatice

Schimbările climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra industriei vinului, producătorii din multe dintre regiunile viticole tradiţionale ale lumii trebuind acum să ferească strugurii de temperaturile prea ridicate, relatează BBC.

Fermierul canadian Zach Everett nu a avut intenţia de a cultiva struguri atunci când a început să facă băuturi alcoolice, în urmă cu 15 ani - vremea era pur şi simplu prea rece. În schimb îşi propunea să facă vinuri din fructe, din căpşuni, afine şi chiar rubarbă.

Astăzi, afacerea sa din provincia New Brunswick, Magnetic Hill Winery, produce, de asemenea, o gamă completă de vinuri din struguri - alb, roz, roşu şi spumant. „Motivul este în mare parte schimbările climatice”, spune tânărul de 35 de ani.

El spune că în urmă cu 20 de ani strugurii nu s-ar fi maturizat suficient pentru a fi transformaţi în vin. Verile de pe coasta de est a Canadei nu erau suficient de calde şi erau prea scurte. Dar, pe măsură ce timpul a trecut, el spune că a început să asiste la schimbarea modelelor meteo, cum ar fi anotimpuri calde mai lungi, zile mai calde de vară şi mai puţine îngheţuri târzii de primăvară. Acest lucru este susţinut de datele oficiale, care arată că, în ultimii 30 de ani, temperaturile medii din New Brunswick au crescut cu 1,1C.

Aşa că, în urmă cu 11 ani, Everett şi familia sa au riscat să planteze nişte struguri, un efort care a dat literalmente roade.

„Mă lupt cu modul de definire a sentimentelor mele faţă de schimbările climatice”, spune dl Everett. văzând cum nenorocirile lumii ar putea fi câştigul lui.

Keith Wallace, fondatorul Şcolii Vinului din Philadelphia, spune că „există unele ţări sau regiuni care ar putea beneficia de schimbările climatice”. Pe lângă Canada, el spune că statele din nord-estul SUA suferă schimbări benefice. „Acum au un sezon de creştere mai lung, ceea ce înseamnă că putem folosi alţi struguri decât pe vremuri”.

„Şi în Europa, ţările nordice precum Germania, Elveţia şi Marea Britanie sunt acum capabile să producă vin într-un fel şi cu o calitate pe care nu au mai avut-o până acum”.

Dar acolo unde sunt câştigători, există şi învinşi. În multe părţi ale lumii vinicole - sudul Franţei, California şi Australia - temperaturile mai ridicate cauzează din ce în ce mai multe probleme. Când temperatura creşte prea mult, pot rezulta struguri prea copţi. Acest lucru duce la vinuri excesiv de dulci sau prea bogate în alcool.

Unele studii spun că situaţia este mult mai îngrijorătoare, cum ar fi un raport din revista ştiinţifică americană Proceedings a National Academy of Sciences. Acesta a avertizat că, cel mai rău scenariu, până în 2050 până la 86% din toată producţia de struguri din regiunile franceze celebre Bordeaux şi Rhône ar putea fi distrusă de secetă.

Vinificatorii francezi iau măsuri. În 2019, podgorenii din Bordeaux au votat plantarea de soiuri de struguri mai tolerante la vremea mai caldă şi mai uscată.

În renumitul sat sat Châteauneuf-du-Pape din sudul Văii Ronului, familia lui Cesar Perrin deţine şi conduce faimosul Chateau de Beaucastel de câteva generaţii. Tânărul de 31 de ani spune că a observat impactul schimbărilor climatice asupra afacerii, în special niveluri mai mari de alcool. El spune că vinificatorii trebuie pur şi simplu să se schimbe odată cu vremurile: „Depinde de viticultor să se adapteze la schimbările climatice şi să lucreze diferit”.

La Beaucastel fermierii pulverizează o pudră de argilă pe viţa de vie, care acţionează ca o protecţie solară pentru struguri. Acest lucru încetineşte fotosinteza, împiedicând strugurii să se coacă excesiv şi să crească prea mult conţinutul de alcool. De asemenea, ei plantează mai multe soiuri care pot face faţă căldurii crescute.

"Este greu de ştiut ce se va întâmpla în viitor, dar cred că vinurile grozave vor fi produse în locuri grozave precum Beaucastel, cu sau fără schimbări climatice."

Cu toate acestea, familia Perrin investeşte, de asemenea, în vii aflate la o altitudine mai mare şi, aşadar, puţin mai răcoroase.

În California, care produce 90% din vinul SUA, podgoriile şi cramele sunt din ce în ce mai expuse riscului de incendii sălbatice din cauza condiţiilor uscate, cu doi producători afectaţi în ultimele săptămâni.

„Am avut o perioadă de cinci ani cu foarte puţine ploi conform standardelor noastre”, spune Neil Collins, proprietarul Lone Madrone Winery.

El spune că tot mai mulţi vinificatori cumpără acum terenuri mai la nord în stat, unde temperaturile sunt mai scăzute.

Dar chiar şi în ţările ale căror producători de vinuri se spune că beneficiază de temperaturi mai ridicate, căldura crescută aduce probleme.

Jas Swan, care a făcut vinuri organice şi naturale sub eticheta Katla în ultimii doi ani în zona Mosel din Germania, spune că trebuie să ferească unele soiuri de struguri de arsurile solare. „Nu este vorba doar de temperaturi mai ridicate, deoarece vremea devine din ce în ce mai extremă în general”, spune tânăra de 31 de ani.

„Atunci când se face prea cald, trebuie să păstrăm frunzele pe viţa de vie mai mult timp pentru a proteja strugurii de soare. Am şi câţiva prieteni care trebuie să irige, iar alţii experimentează soiuri de struguri din ţări mai calde.”

Jurnalistul Jamie Goode, specializat pe vinuri, spune că atunci când vine vorba de schimbările climatice „sunt câţiva câştigători şi mulţi învinşi în lumea vinului”.

"O parte a problemei este că soiurile de struguri au performanţe bune numai în parametri climatici înguşti şi este nevoie de mulţi ani pentru a schimba soiurile şi a începe să obţii struguri de bună calitate."

Sommelierul californian Emily Wines, de la Cooper's Hawk Winery & Restaurants, spune că pe măsură ce unii producători se mută în părţi mai nordice ale Californiei, alţii vor merge în zonele mai reci din Chile, Argentina şi Insula de Sud a Noii Zeelande. Sau poate şi în New Brunswick, în Canada.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
viticultură,
schimbări climatice,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.