(P) Eficienţă energetică, de la problemă majoră la oportunitate, de la conştientizare la implementare!

Postat la 23 mai 2023 64 afişări

Care este gradul de conştientizare a firmelor de construcţii privind creşterea eficienţei energetice? Pe ce îşi concentrează resursele IMM-urile din construcţii pe termen mediu si lung? Ce înseamnă eficienţă sustenabilă?

Criza energetică, care afectează aproape toate ţările europene ca urmare a scăderii sau perturbării furnizării de petrol şi gaze din Federaţia Rusă către statele membre ale UE, a condus la acordarea unei importanţe sporite preocupărilor privind diversificarea surselor de energie, a investiţiilor în energie verde şi în creşterea eficienţei energetice. Companiile mici şi mijlocii din sectorul construcţiilor nu sunt conştiente de cele mai multe ori de importanţa performanţelor de mediu şi energetice, nu au competenţe în atragerea de finanţare pentru a atinge performanţe de mediu şi energetice, le lipsesc cunoştinţele în legătură cu principalele cerinţe pentru realizarea investiţiilor în programele de eficienţă, au dificultăţi în coordonarea părţilor interesate din industria construcţiilor.

Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Prahova – Partener 1 şi Fellesforbundet, Norvegia – Partener 2, implementează proiectul „Powering Romanian SMEs to Increased Knowledge in Sustainable Efficiency/Dinamizarea IMM-urilor din România, prin creşterea cunoştinţelor în eficienţă sustenabilă”, ID 2022/346631, al cărui obiectiv principal constă în sporirea cunoştinţelor întreprinderilor mici şi mijlocii româneşti din sectorul construcţiilor pentru a încorpora practici sustenabile în realizarea eficienţei durabile prin îmbunătăţirea performanţelor lor de mediu şi energetice.

„Acest proiect îşi propune să sprijine IMM-urile din sectorul de construcţii din România să îşi îmbunătăţească cunoştinţele privind eficienţa de mediu şi energetică şi să dezvolte măsuri de consolidare a capacităţilor. Câteva din motivele pentru care un IMM din construcţii ar trebui să îşi crească gradul de conştientizare şi să adopte o abordare strategică pentru a îşi îmbunătăţi performanţele de mediu şi energetice sunt următoarele: îmbunătăţirea eficienţei şi reducerea costurilor şi a deşeurilor, performanţa de mediu şi energetică a furnizorilor, avantaj în proiectarea lanţului de aprovizionare, consumul redus de energie şi apă, necesitatea de a utiliza mai multe surse de energie regenerabilă şi a procese de economisire a energiei, implementarea de noi tehnologii eficiente din punct de vedere energetic ce sporesc conştientizarea angajaţilor că lucrează într-o companie prietenoasă cu mediul şi consumul de energie.” declară Gabriela Sterian, Manager de proiect.

Acolo unde informaţiile nu sunt disponibile, este posibil ca acestea să nu fie accesibile, iar managerii IMM-urilor să nu aibă timpul sau motivaţia necesară obţinerii şi procesării lor, dar şi a acţionării în baza acestora. Astfel, implementarea de astfel de instrumente care să ducă la performanţe de mediu sau energetice în IMM-uri este întârziată, bineînţeles, din cauza lipsei de informaţii, a expertizei tehnice şi a finanţării.

„FGS FAMILIA va promova constant, prin canalele sale de comunicare, în rândul membrilor săi sindicali, colaboratorilor, dar şi publicului larg, problema eficienţei energetice şi a resurselor regenerabile de energie. Managementul IMM-urilor româneşti ţintă va putea fi pe deplin conştient de angajamentul său în implementarea şi menţinerea celor mai bune practici de mediu, precum şi a reuşi să devină companii cu viziune orientată spre viitor. Implicarea managementului va conduce la implicarea angajaţilor. Când toţi angajaţii IMM-urilor vor fi conştienţi că lucrează în direcţia unui scop comun, cresc probabilităţile de a atinge mai rapid acest scop. O astfel de conştientizare include gestionarea, monitorizarea şi controlul problemelor de mediu, alături de identificarea riscurilor şi oportunităţilor.” declară Gheorghe Bălăceanu, preşedinte Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA.

Prin implementarea acestui proiect în România, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare, se urmăreşte obţinerea de valoare adăugată în ceea ce priveşte tranziţia către o economie bazată, pe cât posibil, pe surse regenerabile de energie şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili. Acesta constituie un obiectiv strategic al Uniunii Europene, dar şi al altor ţări din afară Uniunii Europene, iar importanţa sa strategică a crescut odată cu declanşarea conflictului din Ucraina.

„Potrivit aproape tuturor indicatorilor în acest sens, România se află pe ultimul loc în clasamentul ţărilor europene în ceea ce priveşte tranziţia la o economie verde. Preocuparea pentru reducerea amprentei de carbon este încă la un nivel scăzut în rândul cetăţenilor şi a companiilor, în special cele mici şi mijlocii. Ca urmare, creşterea gradului de conştientizare a publicului larg şi a companiilor cu privire la eficienţa energetică, energia regenerabilă şi protecţia mediului este o necesitate. De altfel, IMM-urile îşi concentrează, de obicei, resursele pe activitatea lor zilnică, acordând puţin timp dezvoltării de expertiză dincolo de practicile obişnuite, astfel încât ocolesc adesea oportunităţile legate de profitabilitatea atingerii unui nivel de eficienţă.” declară Aurelian Gogulescu, preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie Prahova.

Prin activităţile desfăşurate în acest proiect, IMM-urile româneşti din sectorul de construcţii vor fi mai conştiente de cum să îşi implementeze practici durabile de proiectare, inginerie şi construcţii bazate pe date relevante pentru urmări, măsura şi reduce emisiile şi deşeurile pe parcursul ciclului de viaţă al proiectului, utilizând procese logistice ce optimizează livrările pentru a reduce transporturile, emisiile şi amprenta de carbon, operarea activelor şi echipamentelor într-o manieră eficientă din punct de vedere energetic, sigure pentru mediu şi forţa de muncă.

„Conştientizarea integrată a problemelor de mediu şi a provocărilor în domeniul energiei are drept scop furnizarea către IMM-urile din construcţii a instrumentelor necesare pentru a-şi  identifica problemele curente în raport cu tranziţia către utilizarea energiei din surse regenerabile şi de a-şi îmbunătăţi simultan performanţa de mediu şi energie. Implementarea sistemelor de management de mediu, respectiv al energiei ar trebui să constituie o modalitate prin care firmele îşi facilitează procesul de conformare cu legislaţia în domeniul protecţiei mediului şi eficienţei energetice, îşi identifică proiectele şi tehnologiile sustenabile cele mai potrivite activităţii lor şi, în corelaţie cu resursele  financiare care trebuie mobilizate, îşi structurează şi monitorizează indicatorii de performanţă de mediu şi energetică ca parte integrantă a derulării curente a afacerii.” declară Răzvan Tomescu, formator în cadrul proiectului.

Îmbunătăţirea cunoştinţelor IMM-urilor contribuie, de asemenea, la obiective politice mai largi, cum ar fi stimularea oportunităţilor de angajare, extinderea pieţei de bunuri şi servicii eficiente din punct de vedere energetic, îmbunătăţirea securităţii energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a poluării atmosferice locale şi alocarea investiţiilor în generare de energie curată.

Proiectul este implementat pe o perioadă de 10 luni (martie – decembrie 2023) şi finanţat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar norvegian 2014-2021 în cadrul „Programului de Energie din România”. Rezultatele estimate ale proiectului sunt:

  • Campanii de conştientizare pentru publicul larg şi firmele de construcţii din România
  • Evenimente dedicate şi sesiuni de formare organizate pentru IMM-urile din sectorul de construcţii
  • 8 IMM-uri instruite în implementarea Sistemului de Management al Energiei ISO 50001
  • Schimb de bune practici organizat cu partenerii norvegieni pentru elaborarea unui ghid de bune practici
  • Instruirea a peste 200 persoane din sectorul de construcţii cu privire la energia regenerabilă, eficienţa energetică şi securitatea energetică.

Pentru mai multe informaţii despre proiect:

Facebook / Linkedin: Powering_SMEs

www.fgs.ro, www.cciph.ro, www.fellesforbundet.no

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reducere,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.