Megasubventii pentru gigacalorie?

Postat la 08 martie 2006 1 afişăre

Introducerea accizelor la pacura va scumpi energia termica cu cateva zeci de mii de lei. Costurile de productie vor creste, ceea ce inseamna ori scumpirea energiei pentru populatie, ori majorarea subventiilor, ori retehnologizarea termocentralelor, care costa peste un miliard de euro.

Introducerea accizelor la pacura va scumpi energia termica cu cateva zeci de mii de lei. Costurile de productie vor creste, ceea ce inseamna ori scumpirea energiei pentru populatie, ori majorarea subventiilor, ori retehnologizarea termocentralelor, care costa peste un miliard de euro.

 

Ce va aduce vara anului 2005? In orice caz, cateva "cadouri" fiscale. Pentru a armoniza legislatia autohtona cu cea din Uniunea Europeana (UE), autoritatile au acceptat un calendar fiscal care prevede introducerea graduala a unor accize pentru energia electrica, pacura si gaze naturale. Se vor majora si accizele pentru carburanti.

 

In cazul electricitatii, firmele vor plati energia cu o taxa suplimentara de 0,12 euro/MWh, iar consumatorii casnici, 0,26 euro/MWh. Taxarea este nesemnificativa, fiind vorba de cateva zeci de lei pe kilowatt. In cazul carburantilor, cresterile de pret vor fi de cateva sute de lei. Oricum, majoritatea operatorilor de pe piata stiu ca litrul de benzina, spre exemplu, va ajunge sa coste circa un euro (aproape 40.000 de lei).

 

Acciza pentru pacura este cea care va afecta cel mai mult buzunarul contribuabililor, direct sau indirect. Cand aude ca pacura va fi accizata de la 1 iulie, Viorel Marian, directorul general al Uzinei Electrice Zalau (centrala termoelectrica externalizata de la Termoelectrica), isi face calcule: daca nivelul accizei va fi de sase euro/tona, atunci costurile de productie a energiei termice vor creste cu circa cinci procente. "Din totalul cheltuielilor de productie, cele cu combustibilul reprezinta circa 60%. Inseamna ca in pretul final se va constata o majorare cu 3-4%", declara, pentru BUSINESS Magazin, Viorel Marian.

 

Cresterea costurilor va obliga centralele termoelectrice sa ceara Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea preturilor de vanzare. ANRE poate decide sau nu cresterea tarifelor de vanzare catre populatie a energiei termice. Primul efect: scumpirea intretinerii. ANRE poate decide si sa pastreze actualul tarif (896.000 de lei/gigacalorie) pentru gigacaloria vanduta populatiei. In acest caz, centralele termoelectrice ar fi nevoite sa treaca la pierderi diferenta dintre pretul reglementat si cel acceptat de ANRE, care e, in general, de peste 1,2 milioane de lei. Si in prezent, aceasta diferenta este achitata de la bugetele locale. Daca ea va creste, ca urmare a accizelor, va creste si efortul bugetelor locale, care va fi suportat, pana la urma, tot de populatie, prin taxe si impozite.

 

Exista, totusi, o "portita" de scapare. Pentru ca nu toate centralele din Romania folosesc pacura in procesul de productie. Apoi, unele dintre ele au stocuri de pacura. "Introducerea accizelor va duce la cresterea costurilor. Daca autoritatea de reglementare accepta aceste cresteri, atunci vom vinde gigacaloria mai scump", sustine Ion Marcu, directorul general al Electrocentrale Bucuresti, societate cu centrale in Bucuresti, Mures si Constanta. Varianta lui "de rezerva"? Stocurile de pacura. "Cred ca vom iesi din iarna cu stocuri de pacura, ceea ce inseamna ca vom putea consuma, anul viitor, pacura neaccizata", explica Marcu.

 

Este, de altfel, varianta preferata de autoritati. Caci, din vara, trebuie rezolvate doua probleme. Pe de o parte, alinierea Romaniei la sistemul de taxe negociat cu UE, sistem care poate duce la cresterea subventiilor pentru sectorul termoelectric. Pe de alta parte, Bucurestiul s-a angajat fata de FMI sa reduca, cu o treime, subventiile pentru sistemul termoelectric.

 

"ANRE monitorizeaza piata de energie si la jumatatea anului decide daca este justificata o noua ajustare a preturilor", declara Jean Constantinescu, presedintele ANRE. El estimeaza ca un impact al eventualelor scumpiri din iulie se va resimti abia in toamna anului 2005. "Mai intai, primim cererile din partea producatorilor. Le analizam doua-trei luni, apoi decidem daca scumpirea este justificata", mai spune Constantinescu. Care e solutia pentru a respecta si angajamentele fata de FMI? Mai ales ca, adauga Constantinescu, in cazuri punctuale, s-ar putea accepta majorarea pretului cu care producatorii vand gigacaloria, ceea ce va duce la subventii mai mari.

 

Iesirea din incurcatura consta, cel putin teoretic, in eficientizarea centralelor termoelectrice, astfel incat costurile de productie sa nu fie mai mari decat pretul de vanzare. Lucrurile sunt insa ceva mai complicate. Pentru ca eficientizarea costa, potrivit estimarii Ministerului Economiei, peste un miliard de euro, bani necesari pentru modernizarea unitatilor din sistemul termoelectric. Sume provenind tot de la buget, creditele pentru unitatile de stat avand garantii guvernamentale. In tot acest hatis de taxe, exista, totusi, si o parte buna. Carbunele utilizat pentru producerea de energie electrica si termica, dar si cel utilizat de gospodarii nu va fi inca accizat.

 

In plus, alinierea la nivelurile minime de impozitare stabilite de UE se va face gradual. "Pentru produsele energetice care nu erau anterior supuse accizarii (in special, pacura si energia electrica), noile accize vor fi introduse gradual, astfel incat, la data aderarii sau la expirarea perioadelor de tranzitie obtinute, sa fie atinse nivelurile minime ale accizelor prevazute de legislatia comunitara", precizeaza Ministerul Economiei.

Asa se face ca, pana in 2010, acciza la pacura va fi de 15 euro/tona, iar la energie electrica, de 0,5 euro/MWh, pentru firme si de un euro/MWh, pentru populatie. Dar aceasta este o alta problema, iar rezolvarea ei va depinde de multe alte variabile, precum posibilitatea de atragere a investitorilor in sectorul energetic, nivelul salariilor de la vremea respectiva etc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Megasubventii pentru gigacalorie?
/actualitate/megasubventii-pentru-gigacalorie-978793
978793
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.