Japonia, bilant intermediar: pagube de 235 de miliarde de dolari, alimente contaminate, sincope in productie

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 martie 2011 16 afişări

Japonia va avea nevoie de cinci ani pentru a inlatura urmele dezastrului cauzat de recentul cutremur si de valul tsunami, care au cauzat pagube de pana la 235 de miliarde de dolari, apreciaza Banca Mondiala.

Dezastrul, care a ucis peste 18.000 de oameni, va incetini cresterea economica nipona, impactul urmana a fi concentrat in prima jumatate a anului. Institutia apreciaza ca pagubele se situeaza intre 123 de miliarde de dolari si 235 de miliarde de dolari si va costa asiguratorii intre 14 si 33 de miliarde de dolari. Guvernul ar trebui sa cheltuie in jur de 12 miliarde de dolari din bugetul anului in curs si mult mai mult din cel al anului viitor.


Pe termen scurt, cererea si productia vor avea de suferit. Companiile de eletronice din Coreea de Sud s-au confruntat deja cu o crestere a preturilor la chipurile de memorie, cu 20%, din cauza intreruperii productiei. Probleme au si furnizorii de componente auto. "Oprirea productiei, in special in industria auto si in electronice, reprezinta o problema", precizeaza Banca.

O mare problema pentru Japonia este, in prezent, posibila contaminare radioactiva a hranei si a apei de baut, in timp ce stabilizarea reactoarelor de la Fukushima pare a reusi, noteaza Financial Times. Unele teste efectuate au determinat concentratii de iod radioactiv de sapte ori mai mari decat limitele legale in esantioane de lapte, spanac si alte legume recoltate din provincia Chiba, la este de Tokyo. Furnizarile de lapte din provincia Fukushima si de spanac din regiunea Ibaki au fos oprite de catre Guvern; cu toate acestea, oficialii guvernamentali au recunoscut ca este posibil ca produse contaminate sa fi ajuns pe rafturile magazinelor. Pe de alta parte trebuie precizat sa mostrele contaminate au fost numai patru din 37 colectate, iar expertii apreciaza ca nivelurile de radioactivitate din lapte si spanac nu pun imediate probleme de sanatate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
japonia,
bilant,
pagube,
productie,
Banca Mondiala
/actualitate/japonia-bilant-intermediar-pagube-de-235-de-miliarde-de-dolari-alimente-contaminate-sincope-in-productie-8081569
8081569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.