Jack Ma, principalul acţionar al Alibaba, se reîntoarce în China după ce în ultimii ani a stat departe de turbulenţele politice din piaţa chineză

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 27 martie 2023 32 afişări

Jack Ma, principalul acţionar al Alibaba, se reîntoarce în China după ce în ultimii ani a stat departe de turbulenţele politice din piaţa chineză

Fondatorul Alibaba, Jack Ma, s-a întors în China continentală într-o vizită publică, în contextul în care Beijingul încearcă să restabilească încrederea în clasa antreprenorială, după ani de zile de reprimare a sectorului tehnologic, raportează Financial Times.

Ma a călătorit în oraşul său natal Hangzhou, unde se află sediul Alibaba, pentru a vizita şcoala Yungu, instituţie de învăţământ care educă în principal copiii angajaţilor Alibaba.

Într-un articol postat luni pe contul său de WeChat, şcoala a citat o declaraţie oferită de Ma cu privire la provocările pe care inteligenţa artificială le reprezintă pentru educaţie. Fostul profesor de limba engleză a discutat despre necesitatea unei reforme educaţionale, în contextul în care tehnologia AI ia un avânt din ce în ce mai agresiv, punând în pericol integrarea omului în anumite domenii.

Beijingul speră ca publicitatea din jurul călătoriei lui Ma în China să revigoreze încrederea antreprenorilor după încheierea atât a unei represiuni dureroase în materie de reglementare, cât şi a restricţiilor de tip „covid-zero".

„Pentru mediul de afaceri contează enorm de mult dacă Ma va rupe tăcerea. Faptul că se află fizic în China este un lucru, dar oare îl vom mai auzi vorbind şi  despre altceva decât despre educaţie rurală şi agricultură?", a declarat Duncan Clark, fondator al companiei de consultanţă BDA, cu sediul la Beijing, şi autor al cărţii Alibaba: The House That Jack Ma Built.

Reţinerea fondatorului China Renaissance, Bao Fan, a provocat în ultimele săptămâni o stare de nervozitate în lumea afacerilor, chiar în momentul în care Beijingul încearcă să promoveze investiţiile în ţară.

Miliardarul Ma a fost cândva o figură de profil înalt în China, acordând interviuri libere presei, urcând pe scenă în haine extravagante şi interpretând muzică rock la galele companiei.

Cu doar câteva zile înainte de oferta publică iniţială de succes de 37 de miliarde de dolari a grupului fintech Ant Financial, în noiembrie 2020, Ma a ţinut un discurs în care a atacat organele de supraveghere financiară şi băncile din China. Discursul l-a determinat pe preşedintele Xi Jinping să forţeze renunţarea listării la bursă a Ant, declanşând o campanie de reprimare a celor mai mari grupuri tehnologice din ţară.

De atunci, Ma s-a ferit de atenţia presei, petrecându-şi majoritatea timpului în afara Chinei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.