Isărescu: România a repatriat aurul Poloniei, dar tezaurul României nu a fost returnat de Rusia

Postat la 07 decembrie 2012 18 afişări

România a repatriat Poloniei aurul care a rămas în tezaurul BNR până în 1947, însă aurul trimis de România în Primul Război Mondial la Moscova nu a fost returnat nici după aproape 100 de ani, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la o ceremonie organizată la Ambasada Poloniei în cadrul căreia a primit Crucea de Comandor al Ordinului de Merit a Poloniei.

"În decembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, România a trimis aurul în Moscova către o ţară aliată, departe de linia frontului, printr-un teritoriu care era incomparabil mai prietenos decât cel străbătut de aurul polonez în anul 1939. Şi aurul nostru nu a fost returnat în România, după aproape 100 de ani". În septembrie 1939, prin România a fost evacuat tezaurul Bank Polsky, banca cetrală poloneză, care avea în acel moment un statut similar cu cel al Băncii Naţionale a României. O mică parte din tezaurul polonez nu a mai reuşit să părăsească România şi a rămas în custodia BNR până în 1947.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
isarescu tezaur,
aur,
rusia,
polonia,
returnare
/actualitate/isarescu-romania-a-repatriat-aurul-poloniei-dar-tezaurul-romaniei-nu-a-fost-returnat-de-rusia-10376510
10376510
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.