Inflaţia zdruncină întregul continent: Preţurile de consum din Elveţia au crescut în februarie cu 3,4% faţă de anul precedent. Saltul neaşteptat se datorează în mare măsură tarifelor aeriene şi chiriilor

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 06 martie 2023 12 afişări

Inflaţia zdruncină întregul continent: Preţurile de consum din Elveţia au crescut în februarie cu 3,4% faţă de anul precedent. Saltul neaşteptat se datorează în mare măsură tarifelor aeriene şi chiriilor

Inflaţia elveţiană a accelerat în mod neaşteptat luna trecută, ceea ce sugerează că banca centrală va trebui să continue să majoreze costurile de împrumut, potrivit Bloomberg.

Preţurile de consum au crescut cu 3,4% în februarie faţă de anul precedent, a anunţat luni Oficiul Federal de Statistică. Acest lucru contrastează cu estimarea mediană dintr-un sondaj Bloomberg, care prevedea o încetinire la 3,1%. Saltul s-a datorat în principal creşterii preţurilor transportului aerian, pachetelor de vacanţă, chiriilor şi benzinei. 

Inflaţia de bază, care exclude elemente precum energia şi alimentele, a accelerat pentru a treia lună, ajungând la 2,4%. 

În timp ce Elveţia are cele mai mici rate ale inflaţiei dintre toate economiile avansate, accelerarea de luna trecută înseamnă că Banca Naţională a Elveţiei, care a majorat deja ratele cu 175 de puncte de bază din iunie, va continua probabil să înăsprească ratele atunci când oficialii se vor întâlni la 23 martie. Economiştii intervievaţi de Bloomberg preconizează încă o majorare de 50 de puncte de bază.

Preşedintele BNS, Thomas Jordan, a subliniat că dinamica inflaţionistă subiacentă este „mai puternică decât ceea ce BNS este pregătită să tolereze". 

Banca centrală şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că, în prezent, şansele ca firmele să repercuteze scumpirile asupra clienţilor sunt considerabil mai mari decât înainte. În plus, piaţa elveţiană a forţei de muncă nu dă semne de slăbiciune, iar lipsa de lucrători riscă să alimenteze salariile. 

Pe baza indicatorului armonizat al Uniunii Europene, creşterea preţurilor de consum din Elveţia s-a situat la 3,2%, mai puţin de jumătate din ritmul înregistrat în zona euro din jur.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.