GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Pariul anului: relansarea consumului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 august 2013 313 afişări

Consumul privat tot nu şi-a revenit: după o scădere cu 4,4% în mai, comparabilă cu cea din septembrie 2011, volumul vânzărilor de retail s-a redus în iunie cu 4,2% faţă de aceeaşi lună din 2012. Pentru a doua jumătate a anului, analiştii ING se aşteaptă însă ca încetinirea scumpirilor la alimente şi creşterea reală a salariilor în sectorul privat, ca urmare a reducerii aşteptărilor inflaţioniste, să creeze premisa unei stimulări a consumului, îndelung aşteptată de analişti şi de guvernanţi.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Pariul anului: relansarea consumului

În ce priveşte producţia industrială, aceasta arată o creştere anuală 5% în serie brută şi cu 7,6% în serie ajustată în luna iunie. Dacă ultimele date pozitive din zona euro se menţin şi în următoarele luni, atât industria, cât şi serviciile susţinută de comenzile de export au perspective bune în a doua jumătate a anului, ca şi agricultura, unde un an agricol bun e deja o certitudine.

În apărarea reducerii TVA la pâine, care va intra în vigoare din 1 septembrie, Ministerul Agriculturii a calculat că evaziunea fiscală în sectorul de panificaţie, adică principalul motiv al tăierii TVA la 9%, a fost anul trecut de 1,5 mld. lei, afectând 2 mil. tone de pâine, aproape 60% din producţia internă, iar din 2010 încoace, de când guvernul Boc a majorat TVA generală de la 19% la 24%, "evaziunea fiscală a crescut cu 300.000 tone pe an".

PSD a liniştit însă poporul, afirmând că în afară de creşterea accizelor la alcool şi accizarea bunurilor de lux (maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, blănuri, arme, nave), necesare pentru contracararea impactului tăierii TVA, nu va mai fi introdusă sau majorată nicio altă taxă, întrucât noul acord cu FMI nu prevede nimic în acest sens, tot ce a apărut legat de alte iniţiative fiscale fiind exclusiv intoxicări provenite de la PDL şi Traian Băsescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-pariul-anului-relansarea-consumului-11244931
11244931
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.