Germania a preluat unitatea locală a petrolierului rus Rosneft în încercarea de a recăpăta controlul asupra industriei sale energetice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 septembrie 2022 20 afişări

Germania a preluat unitatea locală a petrolierului rus Rosneft în încercarea de a recăpăta controlul asupra industriei sale energetice

Germania a preluat unitatea locală a petrolierul rus Rosneft PJSC, în timp ce Berlinul încearcă să recapete controlul asupra industriei sale energetice, să asigure aprovizionarea şi să pună capăt deceniilor de dependenţă faţă de combustibilul moscovit, scrie Bloomberg.

Pe lângă mutarea care include unitatea Rosneft, administraţia cancelarului Olaf Scholz este în discuţii avansate pentru a prelua Uniper SE şi alţi doi importatori majori de gaze, a informat Bloomberg joi. Cea mai mare economie a Europei continuă cu o revizuire istorică a sistemului energetic pentru a preveni penuria în această iarnă.

O decizie cu privire la următoarele mutări ar putea veni în câteva zile. Nevoia de acţiune este urgentă, Uniper pierzând 100 de milioane de euro (99,7 milioane de dolari) pe zi, în timp ce încearcă să înlocuiască gazul rusesc pentru a menţine livrările către utilităţile şi producătorii locali.

„În următoarele câteva luni, va trebui să continuăm să păstrăm infrastructura critică pentru a obţine independenţa energetică”, a declarat Verena Hubertz, un deputat principal al social-democraţilor. „Vor urma şi alte măsuri de combatere a crizei.”

Germania a fost puternic afectată de impasul economic al Kremlinul din cauza dependenţei de gazul şi petrolul rusesc. Sancţiunile şi eforturile Moscovei de a pedepsi economic Europa pentru sprijinul acordat Ucrainei riscă să ducă Germania în recesiune. 

Din cauza sancţiunilor legate de războiul din Ucraina, Germania se pregăteşte să nu mai cumpere ţiţei rusesc până la sfârşitul anului, fiind nevoită să se asigure că implicarea Kremlinului în rafinăriile sale cheie nu devine o ameninţare pentru aprovizionare.

Germania are puterea de a prelua administraţia unei companii energetice prin emiterea unui ordin garantat de Legea germană privind siguranţa energetică.

Tutela este valabilă până pe 15 martie 2023, dar ar putea fi reînnoită. Rosneft poate contesta ordinul în instanţele germane.

Scholz şi ministrul Economiei, Robert Habeck, vor prezenta mai multe detalii despre planul de naţionalizare la o conferinţă de presă la Berlin, în cursul zilei de vineri. Guvernul a refuzat să comenteze orice plan de naţionalizare a companiilor de gaze.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.