Fondul de Garantare a Asiguraţilor începe astăzi plata despăgubirilor pentru poliţele City Insurance, care trec de 100 mil. euro. În curând pe masa ASF va fi decizia de a creşte comisioanele pe prime pentru îndestularea FGA

Autor: Mircea Nica Postat la 28 noiembrie 2021 60 afişări

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat că va începe primele plăţi de despăgubire pentru cererile de plată depuse de păgubiţii City Insurance, companie rămasă fără autorizaţie de func­ţio­nare şi aflată în pragul falimentului, în­ce­pând cu data de 29 noiembrie 2021, potrivit infor­ma­ţi­ilor transmise de re­pre­zentanţii FGA.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor începe astăzi plata despăgubirilor pentru poliţele City Insurance, care trec de 100 mil. euro. În curând pe masa ASF va fi decizia de a creşte comisioanele pe prime pentru îndestularea FGA

♦ Până la 26 noiembrie 2021, FGA a primit 68.931 cereri de plată precum şi 35.687 cereri de deschidere de dosare ♦ FGA va achita pentru început 2.342.424 lei, pentru un număr de 1.003 cereri de plată ♦ FGA avea la final de octombrie 2021 aproape 630 mil. lei pentru plata acestor cereri ♦ Cei chemaţi să acopere paguba City sunt clienţii firmelor de asigurare ♦ Nu este normal să plătească românii incompetenţa ASF.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat că va începe primele plăţi de despăgubire pentru cererile de plată depuse de păgubiţii City Insurance, companie rămasă fără autorizaţie de func­ţio­nare şi aflată în pragul falimentului, în­ce­pând cu data de 29 noiembrie 2021, potrivit infor­ma­ţi­ilor transmise de re­pre­zentanţii FGA.

FGA va achita pen­tru început 2.342.424 lei, pentru un număr de 1.003 cereri de plată po­trivit ASF. Până la 26 noiem­brie 2021, FGA a primit 68.931 de cereri de plată pre­cum şi 35.687 cereri de des­chi­dere de dosare.

Din numărul total al cererilor de plată pri­mite de către FGA, 5.556 de cereri au fost trans­mise de către BAAR, 5.705 reprezintă solicitări de regres primite de la asigurători, în timp ce restul de 57.670 de cereri de plată au fost transmise de diverşi alţi creditori.

FGA a strâns până la mijlocul lunii noiem­brie 56.900 cereri de pla­tă a poliţelor City Insurance, incluzând so­li­citări de despă­gu­bire şi restituiri de pri­me. Doar pentru aces­te cereri de plată, suma es­timată de plată ajun­ge la 530 mil. lei. FGA avea la final de oc­tombrie 2021 aproa­pe 630 mil. lei pentru plata acestor cereri.

La o distanţă de şase ani de la falimentul altor două companii de asigurări Astra şi Carpatica, FGA încă plăteşte gaura lăsată de cele două societăţi, suma rămasă fiind în valoare de totală de 204 mil. lei.

Având în vedere că paguba provocată de City Insurance în piaţă este estimată a fi cel pu­ţin egală cu cea a celor do­uă companii fali­men­tare, cât va dura să se acopere?

Fondurile de care dis­pune FGA sunt în ge­ne­ral alimentate de con­tribuţiile anuale ale asi­gu­rătorilor, repre­zen­tând 1% din vo­lu­mul de pri­­­me brute în­ca­sate pe asigurări ge­ne­rale şi 0,4% pe asi­gurări de via­ţă, acestea fiind de fapt co­­mi­sioa­ne care sunt plă­­tite de clienţii com­­pa­ni­ilor de asigurări.

Reprezentanţi ai pie­­­ţei asigurărilor au spus pentru ZF încă de la anunţul privind fali­men­tul City Insurance că aceste contribuţii ale asi­­gurătorilor vor creş­te sem­­nificativ, adău­gân­­du-se cel puţin 4-5 punc­te procen­tua­le.

Având în vedere o ase­menea ma­­­­­jorare a con­tri­bu­ţi­ilor asigu­răto­ri­lor, inevi­ta­bil pre­ţurile poliţelor emi­se de aceş­tia vor re­flec­ta impactul din bu­getele com­paniilor.

În condiţiile unei majorări a contribuţiilor cu 4 sau 5 puncte pro­centuale, acest lucru ar în­sem­na o contribuţie de cel puţin 500 mil. lei (100 mil. euro) doar din zona asigurărilor generale, bani pe care asigurătorii îi vor putea furniza din majorarea primelor, în special din zona asigurărilor RCA.

ZF a propus să fie acoperite resursele FGA cu 50% din salariile ASF pentru a acoperi golul de 500 mil. euro lăsat de City Insurance, dar ar fi nevoie de 33 de ani. Cei chemaţi să acopere paguba City sunt clienţii firmelor de asigurare. Nu este normal să plătească românii incompetenţa ASF.

ìÎn vederea analizării cererilor de plată înregistrate FGA a procedat la preluarea evidenţelor complete ale dosarelor de daună precum şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile de la asigurător, proces de durată având în vedere dimensiunea companiei şi a bazelor de date deţinute de acesta, preluarea evidenţelor fiind finalizată în termenul prevăzut de legislaţie, de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A, respectiv la data de 27.10.2021. Procesul de analiză a cererilor de plată în vederea efectuării plăţilor a fost iniţiat după finalizarea preluării bazelor de date, fiind un proces complex, având în vedere numărul semnificativ de cereri de plată primiteî, au explicat reprezentanţii FGA.

Gestionarea procesului de înregistrare a cererilor de deschidere a dosarelor de daună, cererilor de plată, dar şi de instrumentare a dosarelor deschise sau preluate de Fond de la City Insurance a presupus, printre altele, creşterea structurii de personal de la circa 75 de angajaţi, la 175, atât în structura centrală a Fondului, cât şi în teritoriu, au mai transmis reprezentanţii FGA.

ìRedimensionarea numărului de angajaţi vine în sprijinul desfăşurării activităţii FGA în cazul City Insurance precum şi în întâmpinarea solicitărilor extrem de numeroase primite de la creditorii de asigurare ai acestei societăţi. În condiţiile actuale, cu noua structură, Fondul va depune toate eforturile pentru a asigura un ritm constant de analiză şi plată a cererilor, urmând soluţionarea cererilor de plată înregistrate într-un termen rezonabilî, susţin reprezentanţii FGA.

Deşi în luna septembrie 2021, odată cu prăbuşirea inevitabilă a celui mai mare asigurător, City Insurance, s-a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a permis majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei, la 500.000 lei, dar şi scurtarea teremenului de începere a plăţilor efective până la 60 de zile de la data publicării deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în Monitorul Oficial, întrebarea este cât va dura până când FGA rămâne fără fonduri şi cum va complete resursele pentru plăţile rămase.

City Insurance, acum în pragul falimentului, a înregistrat evoluţii semnificative ale primelor brute subscrise în ultimii 14 ani, ajungând de la subscrieri de 3,5 mil. lei în 2007, la peste 2,3 mld. lei în 2020. Primul semnal de alarmă privind situaţia asigurătorului a apărut în perioada 2016-2017, un moment în care, dacă ASF ar fi investigat documentele prezentate de City Insurance, ar fi scutit piaţa de o pagubă de aproape 500 mil. euro.

Abia în anul 2021, când City Insurance se afla în fruntea pieţei, cu afaceri de 500 mil. euro, s-au luat măsurile necesare. Pe data de 17 septembrie 2021, ASF a anunţat respingerea planului de finanţare pe termen scurt şi a planulu de redresare a companiei, retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii de faliment împotriva City Insurance. Falimentul City vine după încă două falimente mari în piaţa asigurărilor, respectiv Astra Asigurări la finalul lunii august 2015 şi Carpatica Asig, la finalul lunii iulie 2016.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
city insurance,
asigurari,
dosare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.