Europa, în avangarda lumii în ceea ce priveşte energia verde din eoliene şi solare. Unde este România?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 20 decembrie 2022 83 afişări

Cu un procent de 14% al producţiei de energie eoliană şi solară România este una dintre cele mai verzi economii la nivel global, dar la o distanţă mare de liderii clasamentului, Danemarca sau Uruguay.

Europa, în avangarda lumii în ceea ce priveşte energia verde din eoliene şi solare. Unde este România?

Anul trecut, la nivel global, 10% din toată producţia de energie a venit din proiectele eoliene şi solare. Cât de bine stă România în acest clasament global?

Cu un procent de 14% al producţiei de energie eoliană şi solară România este una dintre cele mai verzi economii la nivel global, dar la o distanţă mare de liderii clasamentului, Danemarca sau Uruguay. Cu toate acestea, economia României este mai verde decât cea a Franţei, Poloniei sau Norvegiei, dacă se ia în calcul doar energia produsă de proiectele eoliene şi solare, arată platforma de informaţii BigThink care citează un studiu realizat de consultanţii de la Ember.

„Ţăriele europene sunt în avangarda lumii când vine vorba de proiectele eoliene şi solare. Acest lucru le va oferi şi o oarecare protecţie în faţa efectelor pe care le va avea decuplarea de resursele ruseşti. Nouă din primele zece ţări care au cea mai mare pondere a energiei solare şi eoliene sunt din Europa. Danemarca este liderul global şi singura ţară din lume care are mai bine de jumătate din energia necesară din aceste forme de energie regenerabilă“, se mai arată pe siteul BigThink.

Mai departe, o analiză recentă a CNN arată că de la începutul conflictului din Ucraina, 24% din producţia de energie la nivel european a venit din solare şi eoliene, lucru care a fost de mare ajutor şi în lupta cu inflaţia.

Revenind la România, procentul de 14% al energiei eoliene şi solare din 2021 a fost generat de un parc de producţie de 1.300 MW în proiecte solare şi circa 3.000 MW în proiecte eoliene.

ÑRomânia trebuie să aleagă care este mixul energetic care este acceptabil pentru reţeaua sa. Cred că în următorii ani atingerea unui nivel de 30% a energiei regenerabile (solar şi vânt) în totalul mixului energetic este fezabil. Unul dintre motivele pentru care nu vom avea nivelul de investiţii la nivelul estimărilor este reţeaua“, spunea recent Corneliu Bodea, CEO-ul grupului Adrem. Roxana Petrescu

Liderii lumii la producţia de energie prin proiecte eoliene şi solare sunt Danemarca, unde ponderea energiei verzi, doar din cele două surse menţionate, este de 52% şi Uruguay, cu un procent de 46,7%. La coada clasamentului se află Papua Noua Guinee, Venezuela şi Russia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Europa,
energia verde,
eoliene,
solare,
energie verde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.