Cum se protejează ochii în timpul eclipsei de soare de vineri, 20 martie. Retina ochiului poate suferi arsuri grave şi iremediabile

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 17 martie 2015 1485 afişări

Vineri, 20 martie, are loc prima eclipsă totală de soare din 2015, în regiunea Norvegiei şi a Insulelor Feroe, vizibilă parţial şi în restul Europei, nord estul Asiei şi vestul Africii şi în România. Va fi cea mai mare eclipsă de soare vizibilă în România până în 2022, şi cea mai mare ca intensitate până în 2027. În Bucureşti, ea poate fi admirată la o intensitate de maximum 53,26% atinsă la ora 11:56.

Cum se protejează ochii în timpul eclipsei de soare de vineri, 20 martie. Retina ochiului poate suferi arsuri grave şi iremediabile

Oricât de spectaculos ar fi un astfel de eveniment, urmărirea lui trebuie făcută cu mare atenţie şi măsuri de precauţie, atenţionează medicii oftalmologi.

Curioşii, dar şi pasionaţii de astfel de fenomene astronomice sau cei care vor să fotografieze eclipsa, trebuie să ştie că observarea unui astfel de eveniment poate avea repercursiuni grave dacă nu îşi protejează ochii.

Retinopatia solară este pericolul la care se supun cei ce urmpresc eclipsa fără protecţie.

"Expunerea ochilor fără protecţie sau cu protecţie improvizată în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei şi produce retinopatie solară. Retinopatia solară scade acuitatea vizuală şi produce arsuri retiniene.

Arsurile retiniene nu sunt dureroase, deoarece la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, iar simptomele nu apar imediat, ci la câteva ore de la expunere. Afectarea poate fi permanentă şi nu are tratament," spune dr. Beatrice Voiculescu, oftalmolog specialist la  optica medicală Videt.

Există falsa impresie că dacă soarele este mai întunecat în timpul unei eclipse, este mai puţin periculos să îl privim direct. Această falsă impresie aduce cu ea riscul ca retina să ardă permanent, atenţionează dr. Beatrice Voiculescu.

Chiar şi atunci când 99% din suprafaţa soarelui este acoperită, în timpul fazelor parţiale ale unei eclipse totale, semiluna fotosferică rămasă este intens luminată şi nu poate fi vizionată în siguranţă fără protecţie.

Cum trebuie urmărit acest eveniment unic?

Există două modalităţi prin care poate fi urmărită eclipsa:

• directă (prin folosirea ochelarilor speciali de protecţie);

• indirectă (prin proiectarea imaginii printr-un telescop sau binoclu, pe un ecran de orice fel).

Cei care vor să urmărească eclipsa direct, va trebui să se protejeze pentru a nu risca apariţia petelor solare în viziune sau chiar să ajungă la orbire.

Ochelarii de soare normali (chiar şi cei polarizaţi), nu vor proteja vederea.

Soarele poate fi privit direct numai cu ajutorul unor filtre speciale, care de obicei conţin un strat subţire de aluminiu, argint sau crom, care au rolul de a atenua efectele ultravioletelor.

„Este absolut interzisă utilizarea altor materiale sau accesorii în afara ochelarilor specializaţi. Au existat persoane care au folosit ochelari improvizaţi pentru vizionarea eclipsei solare, iar ulterior acest lucru s-a dovedit a fi foarte nociv pentru ochi cauzând arsuri retiniene şi cecitate,” avertizează Beatrice Voiculescu.

Filtrele improvizate acasă sunt de evitat, întrucât acestea se pot fisura de la supraîncălzire.

NU FOLOSIŢI:

•           Filme color, filme alb-negru care nu sunt argintii

•           Radiografii medicale cu imagini pe ele

•           Sticlă afumată

•           CD-uri sau dischete

•           Filtre fotografice cu densitate neutră şi filtre de polarizare

•           Orice alte tipuri de ochelari care nu sunt special concepuţi să te protejeze în timpul eclipsei

Afectarea retinei, nu produce pe moment niciun disconfort sau durere, pentru că la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, însă ochii sunt afectaţi.

Nici lentilele şi filtrele aparatelor foto nu oferă protecţie pe timpul eclipsei de soare.

Cei care vor să imortalizeze momentul eclipsei de soare, trebuie să fie conştienţi că este mult mai dificil de fotografiat decât în cazul unei eclipse de lună, în special din cauza faptului că trebuie să privim direct în soare.

Eclipsa de soare poate provoca deteriorări atât atât la nivelul ochilor, cât şi la nivelul senzorului de imagine al camerei.

Vizorul optic al camerei nu oferă protecţie împotriva radiaţiilor solare, de aceea e indicat să nu se privească direct prin aparat fără a folosi filtre de protecţie.

Chiar dacă folosim smartphone-urile sau tabletele pentru a fotografia şi privim direct înspre ecran, dispozitivul tot trebuie poziţionat în sus, înspre eclipsă, iar acesta nu este suficient încât să blocheze contactul direct dintre ochi şi soare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-protejeaza-ochii-in-timpul-eclipsei-de-soare-de-vineri-20-martie-retina-ochiului-poate-suferi-arsuri-grave-si-iremediabile-14001269
14001269
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.