Cum a ajuns "imperiul" lui Vintu pe mainile unui IT-ist de 31 de ani

Postat la 25 octombrie 2010 145 afişări

Sebastian Ghita, antreprenorul roman din spatele grupului de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media, grupul de presa controlat de Sorin Ovidiu Vintu, angajandu-se sa faca in urmatorii cinci ani investitii totale de 75 de milioane de euro.

"Compania Asesoft vine in intampinarea nevoii Realitatea TV de retehnologizare in vederea trecerii la emisia HD", potrivit oficialilor companiei, odata cu acest pas, asteptarile pentru Realitatea Media fiind sa inregistreze o rata de 35% a profitului.

Profitul este de altfel obiectivul principal al antreprenorului care va fi responsabil de managementul Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM, Radio Guerilla si alte cateva posturi, "o buna parte din profiturile Realitatea Media urmand sa revina Asesoft", dupa spusele lui Ghita. Actionariatul companiei din grupul lui Vintu va ramane insa neschimbat, anume Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - 66,5% (al carei unic asociat este Vitalie Dobinda), PSV Company SA - 18,7%, Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente "Petrom" - 13,4%, Global Video Media SRL - 1,2%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian şi Luha Eugen Gheorghe - cu câte 0,000000345%.

Sebastian Ghita (31 de ani) a intrat in business la o varsta foarte frageda, cand inca era la liceu, ocupandu-se in prima faza de productia de carti de vizita pentru manageri din diverse companii ploiestene. Astazi, Asesoft estimeaza un business de aproximativ 185 mil. euro in online si in magazine clasice pe IT&C si electrocasnice pentru acest an, in crestere fata de afacerile de 133 de milioane de euro din anul trecut. In schimb, Realitatea Media a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 29,4 de milioane de euro, dar pierderile companiei au depasit 38 de milioane de euro.

Afacerea Asesoft a inceput cu contracte cu statul, idee inspirata din anunturile pe care antreprenorul le gasea in Monitorul Oficial in vederea licitatiilor, la care a inceput sa si participe, chiar daca in prima faza le pierdea. De altfel, prima licitatie a castigat-o dupa aproape un an, pentru furnizarea unor calculatoare, iar experienta acumulata in urma participarii la licitatii a inceput sa-i aduca apoi tot mai multe contracte.

De-a lungul timpului, Sebastian Ghita a decis sa imparta liniile de business in companii separate, conduse fiecare de cate un director (toti managerii sai au fost alesi din randul fostilor colegi de liceu). Astazi, sub umbrela Asesoft exista cinci companii, dintre care de departe cea mai mare este cea de distributie condusa pana anul trecut de Iulian Stanciu.

In ultima perioada, antreprenorul a fost implicat in mai multe tranzactii pe piata locala, printre care achizitia pachetului majoritar de actiuni al magazinului de comert online eMAG, prin Asesoft Distribution. afacerea de distributie care are cea mai mare pondere in business-ul lui Ghita, dar si al lantului de electroretail Flanco. Sebastian Ghita detine alaturi de alti trei investitori si compania Corni Eolian care dezvolta un proiect de 70 MW in judetul Galati. Investitia pe care Ghita o va realiza la Galati se numara printre primele 20 de proiecte eoliene ca dimensiune din Romania care au semnat deja un contract de racordare la reteaua de energie, potrivit datelor Transelectrica, pe lista celor 20 aflandu-se grupuri energetice mari cum ar fi CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania), Energias de Portugal sau Verbund (Austria).

In plus, Ghita mai detine participatii si la Teamnet International (solutii IT pentru firme), Asesoft International (integrator IT), Asesoft Net si Asesoft Smart.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
media,
Sebastian Ghita,
Realitatea Media
/actualitate/cum-a-ajuns-imperiul-lui-vintu-pe-mainile-unui-it-ist-de-31-de-ani-7555416
7555416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.