Concluziile anchetei despre autoarea romanului "Să ucizi o pasăre cântătoare": Harper Lee vrea într-adevăr ca noua sa carte să fie publicată

Autor: Florin Badescu Postat la 13 martie 2015 87 afişări

Autorităţile din Alabama au închis o anchetă iniţiată pentru a cerceta dacă scriitoarea Harper Lee, autoarea în vârstă de 88 de ani a romanului "Să ucizi o pasăre cântătoare", a fost manipulată pentru a publica un al doilea volum, însă romanciera a spus categoric că doreşte tipărirea acelei cărţi.

Anunţul a fost făcut joi de un oficial din Alabama, precizează Reuters. Alabama Securities Commission a deschis o anchetă, după ce a primit o plângere despre un presupus abuz comis asupra vârstnicilor, raportat iniţial în The New York Times, asociat cu decizia de publicare a volumului "Go Set a Watchman", al doilea roman al scriitoarei Harper Lee, care va apărea la 50 de ani după lansarea cărţii "Să ucizi o pasăre cântătoare".

"Am ajuns la concluzia că Harper Lee, în urma discuţiei noastre cu ea, este conştientă de faptul că noua ei carte urmează să fie publicată", a declarat Joseph Borg, care a condus acea comisie de anchetă. "Ea doreşte ca volumul să fie tipărit. A fost foarte clară atunci când a spus că doreşte acest lucru", a adăugat oficialul american.

Joseph Borg spune că Alabama Securities Commission a deschis acea anchetă în urma unei cereri formulate de Alabama Department of Human Resources, un organism înfiinţat pentru a proteja persoanele în vârstă împotriva unor eventuale abuzuri.

Tonja Carter, avocata scriitoarei Harper Lee, a respins la rândul ei ipoteza - formulată în mod public de câteva personalităţi americane, precum actriţa Mia Farrow şi scriitoarea Madeleine Davis - potrivit căreia celebra romancieră ar fi fost presată să accepte publicarea volumului "Go Set a Watchman".

"Harper Lee este conştientă şi sănătoasă şi extrem de fericită de reacţiile apărute după vestea despre publicarea romanului «Go Set a Watchman»", a spus Tonja Carter.

Romanul intitulat "Go Set a Watchman", a cărui acţiune are loc în anii 1950 şi ai cărui protagonişti sunt personaje principale din cartea "Să ucizi o pasăre cântătoare", dar cu 20 de ani mai în vârstă, va fi publicat pe 14 iulie, la editura americană Harper. Cartea a fost scrisă de fapt în anii 1950, înainte de "Să ucizi o pasăre cântătoare", iar Harper Lee, în vârstă de 88 de ani, a crezut că a fost pierdută.

În romanul "Go Set a Watchman", personajul Scout se întoarce de la New York pentru a-şi vizita tatăl, Atticus, în oraşul fictiv Maycomb, unde trebuie să facă faţă unor probleme personale şi de ordin politic şi încearcă să înţeleagă atât viziunea tatălui ei asupra societăţii, cât şi propriile sentimente contradictorii despre oraşul natal.

"Să ucizi o pasăre cântătoare", o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama în anii 1930, este bazat în mare parte pe experienţele personale ale scriitoarei Harper Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Cartea, tradusă şi în limba română, s-a vândut în circa 30 de milioane de copii la nivel internaţional şi a fost apreciată de cititori din culturi diferite.

În 1961, Harper Lee a primit premiul Pulitzer, iar un an mai târziu cartea sa a fost ecranizată în regia lui Robert Mulligan, cu actorul Gregory Peck în rolul principal. Filmul a primit trei premii Oscar şi două Globuri de Aur.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
HARPER LEE,
ROMAN,
ANCHETĂ
/actualitate/concluziile-anchetei-despre-autoarea-romanului-sa-ucizi-o-pasare-cantatoare-harper-lee-vrea-intr-adevar-ca-noua-sa-carte-sa-fie-publicata-13982132
13982132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.