Cele mai bogate familii din lume. Cum reuşesc bogaţii planetei să facă sute de miliarde în criză

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 07 martie 2022 8421 afişări

Cele mai bogate familii din lume. Cum reuşesc bogaţii planetei să facă sute de miliarde în criză

Anul 2021 a fost o perioada fantastică pentru cele mai bogate familii de pe glob, care au bifat în conturi peste 300 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Top 5 cele mai bogate familii din lume:

Pe locul 1 se clasează familia Walton, deţinătoarea Walmart, celebrul lanţ de magazine american, cu o avere estimată la 238 miliarde de dolari. Istoria familiei începe în 1945, când Sam Walton cumpără primul magazin, în 1992 Rob Walton, fiul lui Sam preia conducerea companiei după moartea tatălui său. În 2020, pe fondul pandemiei, compania oferă angajaţilor bonusuri care au totalizat 2.8 miliarde de dolari, pentru munca depusă în criza sanitară.

Familia Mars, orginiară în SUA, ocupă locul doi al clasamentului Bloomberg, cu o avere estimată la 141 de miliarde de dolari şi o afacere de familie întinsă pe cinci generaţii. În 1902, Frank Mars a început să vândă dulciuri, iar în timp micul său business a dat lumii branduri celebre precum M&M, Milky Way sau Snickers. Potrivit surselor, cea mai mare parte din afacere este administrată exclusiv de membri ai familiei Mars.

Locul cinci este deţinut de Koch, iar averea aceste familii totalizează nu mai puţin de 124 de miliarde de dolari. Charles, Frederick, David şi William Koch au moştenit compania petrolieră a tatălui lor, moştenire care s-a transformat într-un motiv de scandal în familie. Frederick şi William au părăsit în 1980 afacerea după nenumărate conflicte, iar compania a ajuns să fie administrată de Charles şi David. Sub administrarea celor doi compania s-a dezvoltat puternic ajungând la vânzări anuale de miliarde de dolari.

Hermes este brandul de modă de lux care a propulsat familia cu acelaşi nume pe locul patru în topul celor mai bogate familii din lume. Averea familiei se ridică la peste 111 miliarde de dolari, iar istoria businessului se întinde pe şase generaţii. În 1837, Thierry Hermes a început să creeze echipament de echitaţie pentru nobilimea francează, iar 50 de ani mai târziu mica afacere a lui Thierry prosperă şi se mută în Paris. În 1902, nepoţii lui Thierry, Emile şi Adolphe preiau conducerea companiei. În 1950, Robert Dumas, ginerele lui Emile decide diversificarea proceselor de producţie a companiei Hermes. După ce Hermes diversificarea produselor de lux care urmau să intre pe piaţă, Jean-Louis Dumas crează douăzeci de ani mai târziu o reţea globală de magazine, aducând businessul pe noi culmi.

Al Saud este numele familiei regale care închide topul elitei, cu o avere estimată la 100 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, familia numără peste 15.000 de membri, iar banii controlaţi de aceştia ar putea depăşi cu mult estimările oficiale. În 1932, pe când monarhia saudită încă nu exista, Abel Aziz pune bazele Arabiei Saudite, după sute de dispute teritoriale în care strămoşii săi au fost implicaţi. Şase ani mai târziu, pe teritoriul Arabiei Saudite este descoperit „aurul negru”, iar ţara se schimbă radical. Averea familiei Al Saud a început să crească după ce tot mai mulţi membri ai familiei s-au implicat în businessul cu petrol şi au creat puternice companii petroliere. Unele dintre acestea au fost un succes mondial, cum este Saudi Aramco, cunoscută ca fiind cea mai performantă companie din lume.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bogati,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.