Ce înseamnă „bitcoin halving” şi ce efecte poate avea evenimentul tehnic de astăzi în piaţa criptomonedelor

Autor: Alex Ciutacu Postat la 11 mai 2020 225 afişări

Bitcoin înregistrează astăzi un eveniment tehnic important, cunoscut drept „halving”, care i-a determinat pe jucătorii din industrie să dezbată potenţialele efecte pe care le va avea asupra pieţei. 

Aşa-numitul „halving” este o actualizare a reţelei care înregistrează toate tranzacţiile cu bitcoin.

Minerii – aşa cum sunt cunoscuţi cei care rezolvă ecuaţii matematice complexe pe această reţea pentru a valida tranzacţiile cu bitcoin – sunt răsplătiţi în bitcoin atunci când validează tranzacţii.

Luni, răsplata pe care o primesc aşa-numiţii mineri va fi înjumătăţită. Acest eveniment are loc odată la circa patru ani pentru a acoperi evoluţia inflaţiei. În prezent, recompensa este de 12,5 bitcoin, iar aceasta va fi redusă la 6,25 bitcoin.

Spre deosebire de monedele fiat precum dolarul sau euro, în cazul bitcoin nu există o bancă centrală care să gestioneze valoarea monedei sau nivelul inflaţiei. În schimb, acestea sunt gestionate prin intermediul unei reguli înscrise în codul bitcoin de creatorul sau creatorii monedei – cunoscut doar sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.

Numărul de monede bitcoin care poate fi minat este limitat la 21 milioane. Recompensele sunt programate să se înjumătăţească până când ajung la zero. Susţinătorii industriei insistă că această trăsătură a monedei o poate face un competitor valid în faţa valutelor internaţionale care sunt vulnerabile la devalorizări în faţa unei crizei economice.

„Prin arhitectura descentralizată şi prin natura finită, bitcoin oferă siguranţa necesară în timpuri ca acestea şi ar putea devenit o nouă clasă de active sigure (n.red: precum aurul)”, a scris startup-ul Nexo într-o notă săptămâna trecută, citată de CNBC.

Cum ar putea evolua preţurile

Investitorii urmăresc cu atenţie evoluţia pieţei, întrucât halving-ul are loc astăzi. Unii investitori consideră că preţul actual reflectă deja entuziasmul legat de acest eveniment tehnic, în timp ce alţii consideră că valoarea bitcoinului poate continua să crească.

Ultimele două evenimente de halving au generat reacţii opuse pe termen scurt, conform companiei de exchange pentru criptomonede CoinCorner din Marea Britanie, citată de CNBC.

Astfel, după primul halving, din 2012, bitcoin a crecut cu 7%, însă a scăzut cu 10% după al doilea halving, din 2016. Cu toate acestea, în primele şase luni care au urmat evenimentului, bitcoin a crescut cu 944% în 2012, în timp ce halving-ul din 2016 a generat o creştere de 38%.

Luni, bitcoin se tranzacţiona la valoarea de 8.930 dolari, la o capitalizare de 164 miliarde dolari, în timp ce toată piaţa criptomonedelor avea o capitalizare de 243,5 miliarde dolari, conform CoinMarketCap.

„În timp ce mulţi anticipează creşteri masive după halving, noi credem că şocul care vine imediat după eveniment va avea un impact limitat asupra preţului pe termen scurt. După ce recompensa pe bloc scade, va exista un decalaj de timp în care minerii se vor repoziţiona în noul echilibru al pieţei”, a spus Lennard Neo, head of research în cadrul Stack, un furnizor de index fund pe bitcoin din Singapore.

El a spus că anticipează că va dura între 6 şi 9 luni până când piaţa îşi va regăsi echilibrul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
eveniment,
piata,
efecte,
inregistrare,
mineri,
timp,
tranzactii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.