Case cu IQ ridicat

Postat la 04 iulie 2006 1 afişăre

In goana dupa confort, nu putini sunt cei care opteaza pentru sisteme tot mai performante, capabile sa gestioneze cele mai aparent neinsemnate detalii ale traiului "domestic", de la intensitatea luminii sau temperatura pardoselii pana la fundalul muzical din living. Romanii nu puteau sa faca exceptie. Fie ei utilizatori finali sau dezvoltatori.

In goana dupa confort, nu putini sunt cei care opteaza pentru sisteme tot mai performante, capabile sa gestioneze cele mai aparent neinsemnate detalii ale traiului "domestic", de la intensitatea luminii sau temperatura pardoselii pana la fundalul muzical din living. Romanii nu puteau sa faca exceptie. Fie ei utilizatori finali sau dezvoltatori.

 

O anecdota despre poetul Vasile Alecsandri spune ca acesta, foarte friguros din fire, folosea pe timp de iarna o casa stil vagon, cu camere incalzite diferit, de la cea mai fierbinte pana la una in care nu se facea deloc focul. Alecsandri trecea dintr-o camera in alta si statea in fiecare pana se obisnuia cu temperatura incaperii, inainte de a iesi din casa.

 

Mai aproape in timp, mai celebra a devenit "Ecology House", casa ticsita de gadgeturi a fondatorului Microsoft, Bill Gates. Cu o valoare estimata la peste 125 de milioane de dolari, resedinta magnatului american este intesata cu peste 75 de kilometri de fibra optica pe cei 4.600 de metri patrati. Cablurile leaga mai multe servere care urmaresc vizitatorul - caruia i se monteaza un cip la intrare -, astfel incat acesta sa poata fi monitorizat in fiecare secunda.

 

Luminile, muzica, temperatura aerului se ajusteaza automat in orice camera, cada se umple cu apa la temperatura potrivita cand casa "simte" ca Gates se apropie. Iar un artar pe care proprietarul a dorit sa-l pastreze in gradina este monitorizat 24 de ore din 24, pentru a fi udat ori de cate ori computerul apreciaza ca este prea uscat.

 

Chiar daca la o alta scara, astfel de sisteme incep sa aiba cautare si in Romania. Specialistii vorbesc de existenta catorva zeci de "case inteligente", apreciind ca numarul lor va creste exponential in urmatoarea perioada. "Acum 5 ani am vazut la televizor un astfel de proiect si, cum in acea perioada imi construiam o casa, m-am gandit ca ar fi interesant sa implementez si eu un sistem de acest gen", a povestit Mihai Batraneanu la un seminar organizat saptamana trecuta de revista de life style digital go4it! - editata de Ziarul Financiar - impreuna cu Avitech. Fondator al furnizorului de internet PCNet si presedinte al asociatiei de profil (ANISP), Batraneanu a atras insa atentia asupra abuzului de tehnologie. "O parte dintre sisteme ar putea sa te «tampeasca». Sunt aspecte utile, dar nu ar trebui sa cazi in extrema cealalta, sa nu mai faci nimic."

 

El a povestit despre propria placere de a uda singur copacii, desi avea instalat un sistem de irigatii automatizat complet, marturisind ca a decis sa-l programeze astfel incat gradina sa fie stropita automat doar dimineata, "rezervandu-si" pentru el serile.

 

In definitiv, rolul sistemelor tehnologice este cresterea confortului, spune Andi Segal, IT & Systems Integration Manager la furnizorul de solutii IT Avitech. Iar un sistem de ultima ora destinat securitatii, controlului utilitatilor si entertainmentului in resedinte pare a fi cel mai nou curent in constructiile de resedinte pentru oamenii cu bani.

"Am implementat cateva zeci de asemenea solutii de casa inteligenta, cu valori de la cateva mii de euro pana la peste 100.000 de euro", spune Andi Segal, adaugand ca, in general, clientii sunt oameni de afaceri care prefera sa-si pastreze anonimatul. Reprezentantul Avitech remarca faptul ca, pe langa utilizatorii finali, si dezvoltatorii proiectelor rezidentiale sunt tot mai interesati de implementarea unor solutii integrate de control al casei.

 

"Developerii tind sa se alinieze pentru ca vor sa faca oferta atractiva." Din cate spune Segal, Avitech are deja parteneriate cu mai multi dezvoltatori de proiecte imobiliare pentru a realiza infrastructura necesara pentru implementarea ulterioara a unor solutii de casa inteligenta. "Investitiile in realizarea infrastructurii sunt minime, dar pot creste semnificativ valoarea constructiilor."

 

Si arhitectii afirma ca oamenii care isi construiesc case sunt tot mai interesati de diverse gadgeturi care sa le faca viata mai usoara. De cealalta parte, cei care cumpara locuinte sau inchiriaza nu par momentan prea atrasi de casele inteligente. "Probabil ca prefera sa isi monteze ulterior un sistem ales de ei, nu impus de constructor", spune Luciana Petrescu de la compania imobiliara Regatta.

 

La fel crede si Andi Segal, in opinia caruia ideal ar fi ca proiectarea sistemului de "casa inteligenta" sa inceapa de pe planseta arhitectului. Iar pe langa avantajele tehnice, proiectarea din timp ar mai avea si avantajul unei estimari mai bune a costului final.

 

"Pretul unui sistem de casa inteligenta poate porni de la 3-5% din valoarea constructiei", spune Segal, explicand ca este greu de estimat o valoare medie, intrucat proiectele pot fi foarte complicate, iar casele extrem de complexe.

 

In termeni absoluti, "preturile pleaca de la cateva zeci de euro si pot ajunge pana la peste un milion de euro, in functie de complexitate, numarul de camere si spatiul monitorizat din jurul casei", spune si Dana Hagivreta, directorul de marketing al Avitech.

 

Dar boom-ul pentru vanzarea sistemelor de casa inteligenta de-abia acum se pregateste. "Anul viitor va fi o cotitura, dupa intrarea in UE, va fi cel putin o dublare", estimeaza Andi Segal. Iar cresterea nu va veni numai din majorarea numarului de clienti, ci si din valoarea medie a contractelor. Avitech estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste noua milioane de euro, in crestere cu 50% fata de anul trecut. Insa, potrivit oficialilor companiei, afacerile cu solutii de case inteligente aduc mai putin de 50% din vanzarile companiei, restul venind din distributia de echipamente IT, sisteme integrate, inchirierea de echipamente audio-video etc.

 

Sisteme de genul frigiderului care isi comanda singur de pe Internet produsele ale caror stocuri sunt pe sfarsite sau piscina care stie ce temperatura trebuie sa aiba apa pentru a fi pe placul proprietarilor, sau sistemul audio care alege concomitent muzica preferata a parintilor, in living, si pe cea a odraslelor, in dormitorul copiilor, nu mai sunt de mult doar o poveste SF. Iar amatorii de astfel de gadgeturi nu lipsesc si nici nu sunt putini.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Case cu IQ ridicat
/actualitate/case-cu-iq-ridicat-1006315
1006315
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.