Balcerowicz: Ţările care au şi menţin pilonul II de pensii, precum România, trebuie felicitate

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 09 aprilie 2014 43 afişări

Statele care au introdus şi menţin pilonul de pensii private obligatorii, precum România, trebuie felicitate, mai ales în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a datoriei publice mari în toate ţările, a spus, miercuri, Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei şi preşedinte al băncii centrale.

"Problema datoriei publice a fost suspendată dar nu rezolvată în majoritatea economiilor mari. De la începutul crizei, a crescut peste 100% în toate statele. Statisticile cuprind doar datoria explicită. Şi în SUA, datoria implicită e mult mai mare, include toate promisiunile, şi mai ales pensiile (...) Fie promiţi mai puţin, fie creşti taxele şi atunci afectezi creşterea economică", a declarat Balcerowicz la la "Conferinţa de Risc de Ţară Coface 2014", organizată miercuri de Coface şi agenţia de presă Mediafax.

În acest context, fostul guvernator şi vicepremier al Poloniei a afirmat că statele care au introdus şi menţin pilonul II de pensii (fonduri de pensii private obligatorii), inclusiv România, trebuie felicitate. Polonia şi Ungaria au naţionalizat contribuţiile de pensii virate de asiguraţi la fondurile private obligatorii.

Balcerowicz a arătat că există state mari care nu şi-au rezolvat problemele structurale.

"Întâi Italia şi Franţa, ţări care au acumulat multe distorsiuni în timp. Reglementări stufoase care cresc costul finanţărilor. Statul nu a suferit foarte mult. Liberalizarea e scăzută. Ne trebuie lideri puternici care nu sunt mereu prezenţi. N-au rezolvat problemele structurale şi se confruntă cu o creştere scăzută", a continuat Balcerowicz.

El a arătat că în Japonia guvernul a promis relansare inclusiv prin reforme structurale, dar până acum s-a bazat doar pe politici monetare şi fiscale relaxate, în timp ce China a făcut unele reforme, pe care Taiwan şi Coreea le aplicaseră în urmă cu 20 de ani, dar are probleme în sectorul financiar.

"China are un sector financiar uriaş. Activele financiare sunt peste 200%, iar în Polonia în jur de 50% din PIB. Putem presupune că multe sunt neperformante. S-au bazat pe economiile populaţiei, care sunt în creştere. Nu pot să spune că o să fie un dezastru, dar vor avea probleme, situaţia financiară se va deteriora mai mult decât se anticipează (...) India are potenţial uriaş, dar are şi multe reglementări şi multă corupţie", a completat Balcerowicz.

El a concluzionat că, în aceste condiţii, marile state emergente nu vor fi motorul de creştere la nivel mondial cum se aşteptau analiştii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BALCEROWICZ,
DATORIE PUBLICĂ,
PENSII
/actualitate/balcerowicz-tarile-care-au-si-mentin-pilonul-ii-de-pensii-precum-romania-trebuie-felicitate-12436147
12436147
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.