Aplicarea dreptului UE: Decizii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru mai multe state

Autor: Laura Buciu Postat la 15 iulie 2022 24 afişări

Comisia Europeană a adoptat vineri Raportul anual privind monitorizarea aplicării dreptului Uuniunii Europene de către statele membre şi a publicat pachetul periodic de decizii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Comisia ia act de situaţii punctuale din Polonia, Ungaria sau Slovenia.

Aplicarea dreptului UE: Decizii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru mai multe state

Raportul prezintă măsurile de asigurare a respectării legislaţiei pe care Comisia le-a luat în 2021 pentru a garanta protecţia drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor şi ale întreprinderilor din UE. Vineri, Comisia a publicat, de asemenea, pachetul periodic de decizii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.

Deciziile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor ar trebui privite în contextul mai larg al activităţii Comisiei de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi statul de drept în cadrul Uniunii. La începutul acestei săptămâni, Comisia a prezentat cel de al treilea raport anual privind statul de drept, analizând principalele tendinţe şi evoluţii la nivelul UE. Ca mecanism preventiv, raportul atrage atenţia asupra provocărilor legate de statul de drept şi, pentru prima dată în acest an, oferă statelor membre recomandări specifice. În ceea ce priveşte aspectele legate de statul de drept, care, în cele din urmă, adâncesc şi constituie o încălcare a legislaţiei UE, Comisia poate recurge la proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Deşi au un caracter diferit, atât Raportul privind statul de drept, cât şi procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor reprezintă elemente importante ale setului de instrumente al UE privind statul de drept.

Pachetul de vineri pune un accent deosebit pe respectarea drepturilor fundamentale, a valorilor şi a statului de drept în UE. Comisia face următorul pas în cadrul procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Poloniei privind supremaţia dreptului UE subminată de Curtea Constituţională a Poloniei. De asemenea, Comisia trimite Ungaria în faţa Curţii pentru discriminarea persoanelor LGBTIQ şi pentru restricţionarea libertăţii mass-mediei şi a drepturilor Klubrádió de a utiliza spectrul de frecvenţe radio.

În acelaşi timp, Comisia îşi continuă acţiunile în justiţie împotriva a 15 state membre pentru a proteja „avertizorii de integritate”, persoanele care raportează încălcări ale dreptului UE. Pentru a se asigura că datele cu caracter personal ale cetăţenilor UE sunt protejate la cele mai înalte standarde în întreaga Uniune, Comisia trimite un aviz motivat Sloveniei pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin în temeiul Regulamentului general privind protecţia datelor (RGPD).

Pentru a proteja principiile fundamentale ale liberei circulaţii, Comisia lansează o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Ungariei pentru introducerea unor preţuri discriminatorii la carburanţi pentru vehiculele cu plăcuţă de înmatriculare străină.

În total, în 2021, Comisia a deschis 847 de noi cazuri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, în comparaţie cu o medie de 809 în ultimii cinci ani. Două treimi (571) din noile cazuri au fost lansate pentru transpunerea tardivă a unor directive ale UE, în timp ce o treime (276) au fost lansate din cauza aplicării incorecte a dreptului UE sau a neconformităţii normelor naţionale cu dreptul UE, inclusiv cu tratatele. Măsurile de asigurare a respectării legislaţiei întreprinse de Comisie au obligat statele membre să respecte legislaţia: pe parcursul anului, au fost închise 704 cazuri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.

În 31 de cazuri, Comisia a decis să trimită respectivele state membre în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. O treime din aceste cazuri vizează calitatea aerului sau a apei potabile ori tratarea apelor reziduale.

Comisia a continuat să asigure respectarea normelor UE în toate domeniile de politică, acordând prioritate domeniilor care au cel mai mare impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor şi a întreprinderilor. Aproape jumătate din procedurile lansate de Comisie pentru aplicarea incorectă a legislaţiei UE sau pentru neconformitatea normelor naţionale cu legislaţia UE au vizat mediul, ocuparea forţei de muncă, transporturile şi mobilitatea sau piaţa unică.

Pentru ca cetăţenii şi întreprinderile să beneficieze pe deplin de avantajele pieţei unice, este esenţial ca aceste norme să fie aplicate corect. Comisia a deschis sau a instrumentat 13 cazuri împotriva statelor membre pentru a proteja întreprinderile europene, în special IMM-urile, împotriva întârzierii efectuării plăţilor în tranzacţiile comerciale sau pentru a asigura punerea corectă în aplicare a normelor UE privind achiziţiile publice şi contractele de concesiune. De asemenea, Comisia a luat măsuri în 22 de cazuri pentru a asigura respectarea normelor UE privind recunoaşterea calificărilor profesionale sau pentru a se asigura că noile cerinţe naţionale pentru profesiile reglementate sunt necesare şi echilibrate şi a lansat 24 de cazuri pentru a consolida aplicarea practică a normelor privind detaşarea lucrătorilor.

Comisia a acţionat în mod decisiv pentru a-şi proteja valorile comune şi statul de drept. De exemplu, a deschis cazuri împotriva a 11 state membre pentru nerespectarea normelor UE de combatere a rasismului şi a xenofobiei şi a iniţiat proceduri împotriva Ungariei şi Poloniei pentru a proteja dreptul la nediscriminare al persoanelor LGTBIQ. Comisia a continuat procedurile iniţiate împotriva Poloniei pentru a proteja independenţa sistemului judiciar. În general, numărul de cauze noi privind justiţia, drepturile fundamentale şi consumatorii a atins un nivel record în comparaţie cu anii precedenţi.

Prioritatea Comisiei a fost să acţioneze pentru a proteja consumatorii şi pentru a garanta libertatea de circulaţie, pusă la încercare de pandemia de COVID-19. De exemplu, Comisia a luat măsuri suplimentare în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva statelor membre pentru nerespectarea legislaţiei UE în ceea ce priveşte drepturile călătorilor de a obţine rambursarea pentru călătoriile anulate şi a monitorizat punerea în aplicare de către statele membre a certificatului digital al UE privind COVID.

Comisia şi-a intensificat eforturile pentru a preveni, în primul rând, apariţia încălcărilor, oferind din timp statelor membre sprijin pentru asigurarea aplicării corecte a legislaţiei UE, inclusiv a transpunerii în timp util a directivelor.

În 2021, Comisia a furnizat orientări privind interpretarea şi punerea în aplicare a legislaţiei UE în toate domeniile principale de politică. În plus, peste 40 de comitete sau grupuri de experţi s-au reunit pentru a promova buna punere în aplicare a legislaţiei UE.

Numărul de noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor necesare legate de transpunerea tardivă a directivelor a scăzut de la 599 în 2020 la 571 în 2021, deşi numărul de directive cu termen de transpunere în 2021 a fost mai mare decât în 2020.

Aplicarea corectă şi asigurarea respectării legislaţiei UE rămân o responsabilitate comună a statelor membre şi a instituţiilor UE. Pentru a obţine rapid conformitatea sau pentru a colecta informaţii necesare pentru evaluare, Comisia a continuat să utilizeze procedura „EU Pilot”, un dialog informal cu statele membre. Comisia a deschis 246 de noi dosare EU Pilot în 2021, cu 212 mai multe decât în 2020. 81 % din cazurile „EU Pilot” tratate anul trecut au condus la o soluţie cu statele membre în cauză, evitându-se astfel recurgerea la o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
libertate,
uniune,
comisie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.