Antreprenorul care deţine abatorul din Germania unde s-au îmbolnăvit de COVID-19 şi angajaţii români: „Pot doar să îmi cer scuze. Suntem cauza acestei probleme şi suntem pe deplin responsabili”

Autor: Ioana Matei Postat la 22 iunie 2020 411 afişări

Antreprenorul care deţine abatorul din Germania unde s-au îmbolnăvit de COVID-19 şi angajaţii români: „Pot doar să îmi cer scuze. Suntem cauza acestei probleme şi suntem pe deplin responsabili”

Rata de infectări în Germania a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele săptămâni, după ce 1.300 de angajaţi ai unui abator au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, scrie Financial Times într-un articol publicat recent.

Financial Times se referă şi la dezbatarea creată astfel în jurul condiţiilor din industria de procesare a cărnii din Germania.

Armata a fost implicată în testarea, identificarea şi carantinarea celor 6.500 de angajaţi ai abatorului din Rheda-Wiedenbruck.

Numărul mare de infectori de la abator, care este închis de două săptămâni,  ar fi fost principalul factor care a condus la creşterea factorului de reproducere a virusului - R - la 2,88 duminică, în creştere faţă de valoarea de 1,06 sâmbăta.

R - reprezintă numărul mediu de cazuri noi generate de un individ infectat. Dacă valoarea se plasează la peste 1, o pandemie se extinde exponenţial. Valoarea situată sub 1 - nivel la care se află în numeroase ţări europene - înseamnă că pandemia se contractă.

Institutul Robert Koch a anunţat că factorul R este foarte sensibil la focare de infecţie din cauza faptului că nivelul general al noilor cazuri a fost foarte scăzut în Germania.

Focarul de la măcelaria din Germania este singurul de asemenea amploare din această ţară, îndelung lăudată pentru modul în care a gestionat situaţia pandemică până acum. Abatorul, unde peste 50.000 de porci sunt sacrificaţi zilnic, este deţinut de Tonnies, cel mai mare procesator de carne al Germaniei.

„Compania este criticată pentru condiiţile de muncă şi de trai proaste ale angajaţilor, dintre care mulţi sunt din România şi Bulgaria şi lucrează pentru o agenţie externă”, scrie Financial Times.

Potrivit aceleiaşi surse, focarele de infecţie au forţat închiderea a numeroase măcelării din toată lumea, din Statele Unite şi până în Australia, arătând astfel proastele practici de muncă şi standardele reduse de igienă din industria de procesare de carne.

Clemens Tonnies, miliardarul care deţine o parte din compania care îi poartă numele în Germania şi este şi preşedinte al clubului de fotbal Schalke, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizate sâmbătă: „Ca antreprenor, a cărui principală precupare sunt oamenii, pot doar să îmi cer scuze. Suntem cauza acestei probleme şi suntem pe deplin responsabili”.

După ce sute de angajaţi din abator au fost testaţi pozitiv coronavirus luna trecută, guvernul şi-a anunţat planurile să oprească industria cărnii să angajeze mulţi dintre cei 200.000 de angajaţi ai săi prin intermediul agenţiilor de recrutare care aduc forţă de muncă ieftină din Europa de Est.

Până la data de 20 iunie, Germania avea 182.922 de cazuri confirmate cu COVID-19, potrivit Institutului Robert Koch, citate de FT. Este astfel a 11-a cea mai lovită ţară de pandemie, dar oamenii care au murit din cauza coronavirusului este de 8.883, adică 4,7% din totalul de infectări, procent situat mult sub nivelul altor ţări europene.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.