ANAT: Voucherele de vacanţă au determinat autorizarea, deci fiscalizatea a circa 3.000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente

Autor: Miruna Diaconu Postat la 10 februarie 2021 55 afişări

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism – ANAT - protestează faţă de actuala decizie a Guvernului privind eliminarea în 2021 a acordării voucherelor de turism pentru angajaţii din sectorul public. Astfel, voucherele de vacanţă reprezintă o modalitate de dezvoltare a turismului intern. Voucherele de vacanţă au determinat autorizarea a circa 3.000 de structuri de cazare, iar eliminarea acestor beneficii ar putea reprezenta un risc în sensul în care unele structuri de cazare să se reîntoarcă la „turismul la negru”.

ANAT: Voucherele de vacanţă au determinat autorizarea, deci fiscalizatea a circa 3.000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism – ANAT -  protestează faţă de actuala decizie a Guvernului privind eliminarea în 2021 a acordării voucherelor de turism pentru angajaţii din sectorul public. Astfel, voucherele de vacanţă reprezintă o modalitate de dezvoltare a turismului intern. Voucherele de vacanţă au determinat autorizarea a circa 3.000 de structuri de cazare, iar eliminarea acestor beneficii ar putea reprezenta un risc în sensul în care unele structuri de cazare să se reîntoarcă la „turismul la negru”.

“La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanţă, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, acelaşi guvern renunţă la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea guvern”, declară Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

În prezent, 90% dintre vouchere sunt acordate de companiile şi instituţiile statului, iar 10% de către companiile private, care au dreptul de a acorda aceste beneficii. Totodată, aceste vouchere sprijină mediul privat deoarece peste 95% dintre furnizorii de turism sunt privaţi.

”Ne miră faptul că Guvernul României alege să elimine o măsură extrem de utilă pentru turismul şi pentru economia României. Sunt convins că existau alte pârghii şi soluţii de a economisi bani la bugetul national. În plus, aceste vouchere, aşa cum am demonstrate cu cifre, aduc în timp bani economiei naţionale”, subliniază Lucian Boronea, prim vicepreşedinte ANAT.

Reprezentanţii ANAT susţin faptul că în piaţă nu mai există foarte multe vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă au un impact pozitiv Impact pozitiv asupra cifrei de afaceri, profitabilităţii, ratei investiţiilor, productivităţii, ocupării, eficienţei şi a valorii adăugate. Fiecare leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcţionaţi pentru voucherele de vacanţă se creează şi se menţine un loc de muncă.

”Înţelegem constrângerile bugetare din această perioadă, susţinem iniţiativa Guvernului României de a reanaliza diferitele sporuri şi avantaje materiale de care beneficiază angajaţii din sectorul public, a pensiilor speciale ce nu au nicio legătură cu contributivitatea, însă nu înţelegem cum aceste vouchere de vacanţă au fost puse pe acelaşi palier cu restul sporurilor şi avantajelor, în condiţiile în care circuitul fondurilor alocate este strict reglementat, ele aducând deopotrivă beneficii angajatilor, angajatorilor şi economiei naţionale”, afirmă Dumitru Luca.

Suma totală a tichetelor de vacanţă emise în 2019 la care se adaugă şi primele zece luni din 2020 se ridică la 2,77 miliarde lei, iar totalul tichetelor consumate în aceeaşi perioadă este de 2,15 miliarde lei, adică 77,5% din volumul celor emise.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.