Si in retail se pregateste un faliment

Postat la 16 noiembrie 2007 1 afişăre

Piata romaneasca de retail va atrage in urmatorii ani investitii de ordinul miliardelor de euro in centre comerciale, dar numarul foarte mare de astfel de proiecte ar putea aduce si primele esecuri din domeniu

"Nu cred ca se poate spune ca este vorba de faliment pentru ca in retail nu se poate spune faliment, ci conversie a spatiului. Dar cel putin un proiect major se va afla in aceasta situatie incepand cu 2010", este de parere Razvan Gheorghe, directorul general al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania, prezent la targul international pentru proiecte comerciale MAPIC care se desfasoara saptamana aceasta la Cannes.

El estimeaza la aproximativ un milion de metri patrati stocul de spatii comerciale ce urmeaza a fi livrat doar in Bucuresti in urmatorii trei ani. In plus, aproape fiecare oras din tara are in proiect cel putin un centru comercial.

Avantajul primului venit l-au avut insa pana acum investitorii locali, precum omul de afaceri Iulian Dascalu, care a ajuns sa detina in proprietate 3 centre comerciale de tip mall in Iasi, Timisoara si Cluj, alte complexe comerciale fiind programate pentru Suceava, dar si un proiect de anvergura - Palas Iasi. Acesta va implica investitii totale de peste 200 mil. euro si va include, pe langa spatii comerciale si o zona rezidentiala, cladiri de birouri si o zona dedicata hotelurilor. Lucrarile de constructie au inceput, iar finalizarea proiectului este asteptata, potrivit oficialilor grupului, in circa 3 ani.

Proiectul a castigat la MAPIC premiul Estates Gazette Retail & Future Project Award pentru centre comerciale cu o suprafata de peste 20.000 de metri patrati. Centrul comercial Akademia ce urmeaza sa fie dezvoltat in Cluj de Nisco Invest a primit la randul sau un premiu EG Retail and Future Project, insa pentru proiecte cu o suprafata comerciala sub 20.000 de metri patrati. Constructia proiectului Akademia Center va demara la sfarsitul acestui an, iar lucrarile se vor finaliza in 2009, potrivit estimarilor companiei.

Cu circa 100 de proiecte comerciale anuntate pentru urmatorii ani, principala problema ridicata pana acum de marii retaileri – lipsa spatiilor comerciale - care facea imposibila o expansiune rapida, pare rezolvata.

"Avem in plan un ritm rapid de expansiune, obiectivele noastre fiind de aproximativ 60 de magazine", spune Alain Bichler, responsabil pentru extinderea Benetton in sudul si estul Europei.

El vizeaza pentru extindere nu doar centrele comerciale de tip mall, ci si asa numitul high-street retail, adica aleile comerciale importante dintr-un oras, precum Calea Victoriei in Bucuresti, unde sunt in general pozitionate marci din gama medie si superioara.

Aceeasi strategie de extindere agresiva o are si retailerul de incaltaminte Deichmann, unul dintre cei mai mari jucatori din Europa, care mizeaza pe o crestere accelerata a veniturilor populatiei in urmatoarea perioada.

"Acum cheltuielile romanilor pentru produsele pe care le vindem noi - incaltaminte si alte produse de marochinarie -sunt de 20 de euro pe an, in timp ce in alte tari, precum Polonia sau Cehia, valoarea este cel putin dubla", este de parere Markus Pingerra, director de expansiune in cadrul Deichmann. In aceste conditii pare naturala decizia marilor dezvoltatori de a intra pe piata spatiilor comerciale.

"Imi pare rau ca nu am venit mai devreme in Romania, pentru ca acum este foarte usor sa iei o astfel de decizie", adauga Reuven Havr, director general al AFI Europe, parte a grupului Africa Israel, companie care dezvolta proiectul Cotroceni Park din Capitala si are in plan alte proiecte in orase de provincie precum Arad.

"Acesta (Arad - n.red) este poate cel mai bun exemplu de oras unde sunt in plan mult prea multe proiecte comerciale. Sunt vreo opt in proiect si sunt convins ca mai mult de 1-2 nu au cum sa reziste", este de parere reprezentantul Benetton.

Editia din acest an a MAPIC, unul dintre cele mai importante targuri imobiliare in domeniul comercial din lume, a adus un numar record de proiecte din Romania. Practic, fiecare dezvoltator important si consultant imobiliar activ pe piata locala a venit la MAPIC pentru a-si promova proiectul in incercarea de a atrage nume importante din domeniul retailului.

Cititi mai multe despre editia de anul acesta a MAPIC in editia de saptamana viitoare a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
retail,
mall,
faliment
/actualitate/afaceri/si-in-retail-se-pregateste-un-faliment-1040763
1040763
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.